Chauvinisme: Geluid Jaguar V8 opgenomen in de British Library [luister mee]

Jaguar F-Type V8 geluid

Gaat de mensheid binnen enkele honderden jaren rond snuisteren in de archieven van de British Library, dan zal het daar het V8-gebrom van de Jaguar F-Type R 75 terugvinden. Wedden dat ze even van hun zwevende stoel zullen geblazen worden?

Jaguar staat aan de vooravond van een elektrische evolutie. Om het onmiskenbare geluid van de V8 niet verloren te laten gaan voor toekomstige generaties, neemt de British Library het gebrul van de V8 op in haar archieven. Tussen de stem van Florence Nightingale en enkele van de eerste straatopnamen van auto’s.

Greatest hits

Omdat Jaguar een zo correct mogelijk opname wilde creëren, werd een F-Type in Jaguars eigen opnamestudio gedumpt. In die "echovrije ruimte" werd het motorgeluid zowel binnen als buiten de wagen opgenomen. Goed voor twee opnames van respectievelijk 30 en 47 seconden. Die opnames zijn nu met een fluwelen handschoen overgedragen aan het archief van de British Library.

Klinkt als een fait divers maar dit nieuws is belangrijker dan je denkt. Want hoewel we er midden inzitten - en het derhalve niet ten volle beseffen -, zorgt de elektrische revolutie er voor dat de verbrandingsmotor stilaan wordt opgenomen in archieven rond de wereld. Het einde van een tijdperk, dames en heren. Het einde van een tijdperk...

BELUISTER HIER HET GELUID OP ONS YT-KANAAL.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Fw 09:41
afbeelding van Fw

Mooiste geluid blijft toch de V10 van de Lexus LFA...

Adriaan 13:40
afbeelding van Adriaan

De LFA blijft bij mij ook de voorkeur, al komt de Porsche Carrera GT heel dicht bij. Een v8 klinkt wel cool, maar een v10 klint veel "zuiverder" vind ik...

John 14:19
afbeelding van John

Persoonlijk vind ik die LFA niet echt mooi klinken, wat te schel. Zo'n V8 uit de vroegere Mercedes C63 AMG (rond 2012) klinkt veel mooier (voor mij dan, over kleur en smaak ... :-) ) Maar als ik er dan toch een V10 moet uitkiezen, de kies ik die uit de Audi RS6 van weleer (2008)

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws