Renault gaat 1 liter verbruiken met Eolab

renault-eolab_03

Renault gaat zich moeien in de wereld van extreem zuinige wagens. Hun inzending is nu eindelijk bekend, de Eolab is een volwaardige hatchback die amper 1 liter per honderd kilometer zal verbruiken.

Het is een concept die we eerder al aankondigde, deze Eolab. Toen ging-ie nog 2 liter per honderd kilometer verbruiken, maar onderweg stond de wind blijkbaar goed, want de uiteindelijke concept komt toe met maar 1 liter benzine.

Plug-in hybride

Juist ja, benzine. Onder de kap van conceptwagen zit een kleine driecilinder benzine van 0.9-liter die 75 pk en 95 Nm koppel opwekt. Natuurlijk haal je daarmee stukken meer dan 1 liter per honderd kilometer. Daarom krijgt dat torretje assistentie van een elektromotor. Het resultaat? Een elektrische range van zo'n 60 km, een versnellingsbak met drie verzetten en - moeten we het nog zeggen? - een verbruik van 1 liter per honderd kilometer.

renault-eolab_03

Ook verantwoordelijk zijn het aerodynamisch design en het gebruik van aluminium en ander licht goed. Daardoor weegt de Eolab maar liefst 400 kilo lichter dan een vergelijkbare middenklasser. Of er ooit een productievariant van komt? Hopelijk. Al zal de technologie eronder waarschijnlijk zijn weg vinden naar andere Renault-modellen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Cédric 20:52
afbeelding van Cédric

Ik heb moeite met ultrazuinige wagens die nader bekeken gewoon plug-in hybrides zijn. Als je een grote accu in een Hummer steekt, zodat je 95 km elektrisch kan rijden en 5 km op benzine, dan zal je ook maar 1 liter verbruiken...
Het zou interessanter zijn om een wagentje van 600 kg te zien die effectief maar 3 liter verbruikt dankzij het lage gewicht en een doorgedreven aerodynamica. Zie ook de VW XL1, al passen ze daar wéér het trucje met de plug-in hybride toe.

Adriaan 15:34
afbeelding van Adriaan

Inderdaad, en ze spreken altijd alsof het verbruik dan maar 1l/100km is, en daarmee is de kous af. Maar er is ook nog een elektrisch verbruik. Daar zou ik graag ook cijfers over willen zien...

Uw reactie