SSangyong Tivoli DKR is Dakarmonster

ssangyong-tivoli-dkr_6

Ssangyong gaat zich net na de jaarwisseling mee uitleven in de Dakar-race. Daarvoor prepareerden ze de Tivoli DKR, een béétje extremer dan de Actyon uit de rallycross of de Rexton waarmee we door Kazachstan hotsten.

Het is moeilijk te geloven dat de Gezinswagen van het Jaar 2016 als basis diende voor de Tivoli DKR. Wat je voor je ziet staan is bruut.

Dat moet ook, want de 40e Dakar-rally wordt aangekondigd als de lastigste sinds het begin. 14 ritten, met een totaal van 5.000 kilometers tussen Peru, Bolivië en Argentinië. Dat staat op het programma van de racemonsters. Daarvan verlopen de eerste 7 stages door de duinen.

Achter het stuur van de Tivoli DKR nemen Oscar Fuertes en Diego Vallejo plaats. Oscar heeft een serieus palmares bij elkaar gereden, waaronder twee keer Spaans kampioen in de rallycross. Ook bijrijder Folgueira heeft zijn strepen al verdiend, zo reed hij de twee Dakars waar hij aan begon volledig uit.

Voor Ssangyong zelf is het ook niet de eerste keer dat ze aan de start van de Dakar-rally komen. In 1995 en 1996 deden ze dat met de Musso. In 2009 kwamen ze nog eens terug met de Kyron 270 Xdi, alledrie de keren reden ze de rally volledig uit, al was de eindpositie niet aan de top.

Voor deze Tivoli DKR werd een buggy, aangepast aan de FIA regelgeving. Een multibuizenchassis met een chroom-molybdeen kooi en TIG-gelaste onderdelen laat zien dat ze niet over één nacht ijs gegaan zijn bij de ontwikkeling. Hij is 4,88 meter lang, 2,2 meter breed en 1,8 meter hoog. Dat alles is genoeg om de 6.2 V8 benzinemotor te huisvesten. Die brengt 405 pk voort en is gekoppeld aan een sequentiële vijfversnellingsbak.

Dat alles stelt de wagen die meer dan 2 ton weegt alsnog in staat om in 4,4 seconden van 0-100 te rijden - op vlak parcours natuurlijk - en een topsnelheid van 193 km/u te halen.

Om alles in goede banen te leiden voorziet Ssangyong een 6x6 support truck, twee assistentiewagens, een teamleider, ingenieur vier mechaniekers en een logistieke medewerker als entourage.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws