Lexus NX in het nieuw, krijgt plug-in hybride versie (2021)

De Lexus NX doet het goed. Zo goed dat Lexus besloot dat er een tweede generatie van deze SUV mocht komen. Die ziet er volledig anders uit, en toch ook niet.

Hoewel je op het eerste zicht zou denken dat de nieuwe NX gewoon een doorontwikkeling is van de vorige generatie, is deze NX wel degelijk van 0 weer opgebouwd tot wat we hier nu zien. Op de nieuwe neus is de grote grille nog wat prominenter aanwezig - wat klagen we eigenlijk over BMW, Lexus doet dat al jaren? - en krijgt die grille U-vormige blokjes die hem wat meer driedimensionaal moeten laten ogen.

Ook de koplampen werden hertekend en krijgen geïntegreerde dagrijverlichting. Dat betekent dus geen Nike 'swooshes' meer onder de koplampen. De hele neus lijkt trouwens heel fel op de IS berline die niet op onze markt wordt aangeboden.

lexus nx 2021 official

Aan de zijkant zien we een stevige schouderpartij die het geheel wat vorm geeft. Achteraan wordt alles wat ronder. Een verbindende LED-strip tussen de achterlichten is anno 2021 altijd van de partij. Daaronder komt in plaats van het Lexus-logo gewoon de uitgeschreven merknaam.

lexus nx 2021 official

De Lexus NX groeide ook alweer. Twee centimeter extra in de lengte en in de breedte maken een wereld van verschil voor de inzittenden. Die kregen namelijk 3 centimeter extra binnenruimte. Daar moet de koffer niet voor inboeten. Ook tussen de reguliere hybride en de plug-in hybride is er geen verschil wat de kofferruimte betreft. Het GA-K platform krijgt ook onder deze Lexus een plaats, waarmee we zouden kunnen zeggen dat het het SUV-platform van de Toyota-groep wordt. Bij de NX geven de ingenieurs het wel een andere rijdynamiek mee dan bij de Toyota RAV4.

op intuïtie

Lexus stak veel tijd in de ontwikkeling van het interieur. Zo besteedden ze veel aandacht aan de afwerking en de gebruikte materialen. Ook wordt alles zo intuïtief mogelijk geplaatst zodat de bestuurder zo min mogelijk de aandacht van de weg moet halen om alles te bedienen. Er zitten een hoop knoppen op het stuur en voor de neus van de bestuurder bevindt zich een head-up display.

Lexus NX 2021 official

Het multimediasysteem inleren is dan weer iets waarvoor de chauffeur zich even zal parkeren. Volgens Lexus is het nieuwe multimediasysteem echter driemaal zo snel als zijn voorganger en is tegenwoordig met het 'Hey Lexus!' commando te bedienen.

aan de kabel

Je las het hierboven aan, Lexus breidt het motorenaanbod verder uit. Was Lexus één van de laatste merken die zweerde bij hybride, dan kiezen ze nu toch voor plug-in hybride versies. Naast de reguliere NX 350h hybride - met 2.5 benzine en Atkinsoncyclus, goed voor 242 pk en een acceleratie van 7,7 seconden - komt dan ook een NX 450h+ plug-in hybride.

Lexus NX 2021 official

Die krijgt als eerste Lxus plug-in hybride ooit de beschikking over een 2.5 viercilinder met CVT overbrenging en krijgt altijd vierwielaandrijving. Specs zijn er ook al en dan wordt duidelijk dat de 306 pk sterke motorcombinatie uit Toyota's krachtigste RAV4 plug-in hybride wordt overgenomen. In de NX is die goed voor de 0-100 km/u in 6 seconden, een verbruik van om en bij de 3 l/100 km en een CO2-uitstoot van minder dan 40 g/km. De accu van de NX 450h+ kan 18,1 kWh aan elektriciteit herbergen, waarmee de rijder 63 kilometer volledig elektrisch moet kunnen afleggen. De snelheid wordt daarbij beperkt tot 135 km/u. Volledig opladen kan met de 6,6 kW boordlader in 2u30, aan het gewone stopcontact duurt het toch algauw 6 uur.

goed voor fietsers

Lexus investeert ook in veiligheid. Niet alleen die van de inzittenden, ook die van de omgeving. Hoe verklaar je anders de Safe Exit Assist waarbij de 'E-Latch' elektrische portierbedieningssysteem samenwerkt met de dodehoeksensoren? Als een inzittende de deur wil openen terwijl er verkeer nadert, weerklinken er waarschuwingssignalen. Verder is het Lexus Safety System + standaard aanwezig op alle versies.

Lexus NX 2021 official safe exit assist

Wat die versies uiteindelijk moeten gaan kosten houdt Lexus nog even voor zich. We verwachten binnenkort een toertje te kunnen gaan maken met deze nieuwe NX en zullen tegen dan ook wel kunnen voorzien in de prijzen. Dat zal iets zijn voor de laatste maanden van dit jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws