Officieel: Rolls-Royce Phantom facelift brengt iconische grille up-to-date (2022)

Rolls-Royce Phantom facelift 2022

Niets of niemand ontsnapt aan modernisering, zelfs de Rolls-Royce-eigenaar niet. Zo maakt een nieuwe update hun Phantom iets subtieler overdag terwijl je hem ’s nachts net makkelijker gaat herkennen. Daarvoor mocht Rolls-Royce in de trukendoos van moederhuis BMW grabbelen.

Vijf jaar, zo lang gaat de Rolls-Royce Phantom alweer mee in zijn huidige generatie. In al die tijd werd de luxewagen der luxewagens nooit grondig onder handen genomen, maar zelfs zo’n tijdloos apparaat komt daar niet eeuwig mee weg. Daarom trakteert Rolls-Royce zijn topmodel nu op een subtiele facelift, al zijn de paar wijzigingen die ze aanbrengen best interessant te noemen.

To chrome or not to chrome

Dat begint al aan de voorzijde, waar de Phantom voortaan de optie biedt om zijn iconische grille deels te ontdoen van het chroom — de schande. Dan blijven enkel de lamellen voorzien van de gewoonlijke, glimmende afwerking, en maakt net erboven een chromen sierstrip de verbinding tussen de twee dagrijlichten (bijna) compleet. De rest van het radiatorrooster wordt daarentegen in carrosseriekleur mee gespoten — of toch in de kleur die je kiest voor de bovenste helft van je Rolls. ’s Nachts belooft die grille echter des te meer op te vallen, want de Britten monteren in navolging van moederhuis BMW een setje LED-lampjes achter het rooster. Beschik je daarentegen toch over de verplichte dubbele achternaam, dan kan je er nog steeds voor kiezen om het geheel te voorzien van een laagje spiegelend metaal en de verlichting gewoon uitschakelen.

Rolls-Royce Phantom facelift 2022

Over chroom gesproken, kan je de wielen voortaan aankleden met iets dat we alleen maar kunnen omschrijven als — en we menen dit — de coolste velgen die we ooit al op een Rolls-Royce te zien kregen. Die elegante ‘Disc Wheels’ bestaan in essentie gewoon uit een plat stuk gepolierd staal, al kan je ze ook laten uitvoeren in het glanzend zwart. Dan gaat de hint naar de jaren ’20 natuurlijk wel een beetje verloren, dus wij zouden ze gewoon chroom houden op onze compleet denkbeeldige Phantom. De koplampen hebben we dan weer niet te kiezen, en die worden na de facelift getrakteerd op een subtiel stukje sterrenhemel — net zoals je ook in het plafond van de auto terugvindt.

Plebs voorin, stof achterin

Dat brengt ons naadloos bij het interieur van de vernieuwde Phantom, en ook daar grijpt de facelift enigszins terug naar de Rolls-Royces van weleer. Zo kan je ervoor kiezen om de achterbank in stof te laten bekleden, net zoals dat destijds het geval was. Toen werd leer namelijk als minderwaardig gezien omdat je het kon afwassen, en dus enkel gebruikt voor de stoelen van het plebs voorin de auto. Zo blijven de voorste stoelen van de Phantom ook hier met leer bekleed, terwijl je achterin een combinatie terugvindt van Italiaans textiel en bamboevezels. Het geheel werd geweven in een patroontje dat volgens Rolls-Royce hun mascotte, de Spirit of Ecstasy, moet voorstellen, maar wij liever zien als de zweetdruppels op de voorhoofden van de wevers die hier dagen met de hand op gezwoegd hebben.

Rolls-Royce Phantom facelift 2022

Onderhuids blijft alles bij het oude, want hoe kan het ook anders. Zo vinden we een traditionele 6.75-liter V12 in het vooronder, die nog steeds 563 pk en 900 Nm naar de achterwielen brengt. Daarmee sprint dit apparaat van bijna 3 ton naar de 100 km/u in 5,3 seconden, al zien we de achterste inzittenden daar niet echt van genieten. Het zijn in de meeste gevallen namelijk zij die zo’n half miljoen aan old money tegen deze auto aan gesmeten hebben.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws