FIAT Professional gaat elektrisch: E-Ducato, E-Doblò en E-Scudo (2023)

Fiat professional range 2024 elektrisch

Busjesnieuws uit Italië. Want Fiat heeft zijn gehele gamma lichte bedrijfswagens aan de stekker gehangen. Binnenkort dus op een linkervak in je buurt; de nieuwe E-Ducato, E-Doblò en E-Scudo!

Heb je een fetisj voor lichte bedrijfswagens en elektriciteit? Dan vier je vandaag een hoogdag! Zowel Peugeot, Citroën, Opel als Fiat presenteren namelijk een nieuwe generatie elektrische bedrijfswagens. Die zijn enerzijds minder nieuw dan je denkt en anderzijds allemaal stiefbroertjes van elkaar. Kijk even mee naar de line-up van Fiat Professional voor 2024!

E-Doblò: Ook als passagiersbusje

Fiat professional range 2024 elektrisch

De Doblo is het kleine baasje van het opgefriste gezelschap (en is stiekem een Citroën Berlingo in Italiaans pak). De neus werd hertekend en is in het geval van de elektrische E-Doblò zo goed als gesloten. Twee nieuwe lakkleuren (Volare Blu en Toscana Green) moeten samen met het nieuwe stuur en nieuwe bekledingen in het interieur het feestje af maken. Het blijft tenslotte een werkbusje.

Fiat professional range 2024 elektrisch

Opteer je voor de elektrische versie van dat busje, dan krijg je opgewaardeerde technologie onder de kap. Zo heeft de Italiaan een elektromotor op de vooras van 136 pk, een accu van 50 kWh (netto) en een warmtepomp. Door het opnieuw kalibreren van de software moet een maximale range tot 330 kilometer mogelijk zijn. Opladen kan een 11 kW (standaard 7,4 kW) AC en 100 kW DC. Dankzij de Magic Plug kan je dan weer zware elektrische toestellen aandrijven. Een boormachine bijvoorbeeld... of een airfryer. We oordelen niet.

E-Scudo: Een trapje hoger

Fiat professional range 2024 elektrisch

Een trapje hoger komen we de Scudo tegen. Verrassing; die kan je voortaan ook met elektrokracht krijgen! Hij neemt de 136 pk sterke elektromotor van de E-Doblò maar kan optioneel worden uitgerust met een grotere accu van 75 kWh. Daarmee is 350 km volgens de WLTP-cyclus mogelijk. Ga je voor de kleinere 50 kWh-accu, dan moet je genoegen nemen met een range van 224 kilometer. Geen paniek, EV-hater, er zijn ook de nodige dieselverianten. Die mogen 1.4 ton achterin meesleuren, terwijl de elektrische Scudo een laadvermogen heeft van 1.250 kg.

Fiat professional range 2024 elektrisch

Visueel herken je de elektrische E-Scudo een zijn gesloten snuit waar trots "FIAT" op prijkt. Wit is uiteraard de basiskleur (het blijft een busje). Al valt er tegen betaling ook de nieuwe carrosseriekleur Titanium Grey te krijgen. Het dashboard wordt met deze update volledig in het nieuw gestoken, waardoor hij weer een stukje praktischer moet zijn in gebruik. Zo kunnen de bekerhouders aan weerszijden ook gebruikt worden om je smartphone rechtop te zetten. Waar de thermoskan dan moet? Ach, je zal wel een plaatsje vinden!

E-Ducato: De big daddy

Fiat professional range 2024 elektrisch

Helemaal bovenaan het opgefriste gamma staat nog steeds de Ducato. Naast de Fiat 500 zowaar één van de meest populaire modellen van het Italiaanse merk. Zijn rondje elektrificatie zal ook niet ongemerkt voorbije gaan. Want Fiat neemt geen risico's met de bestseller. Zo mag de elektromotor van 270 pk (410 Nm) zijn stroom trekken uit een riante accu van 110 kWh. Daardoor is een maximale range tot 420 kilometer mogelijk. Vlot 30% meer dan de uitgaande E-Ducato. Opladen kan dan weer aan 11 kW AC en 150 kW DC.

Fiat professional range 2024 elektrisch

Net zoals bij zijn kleinere broertjes krijgt de Ducato vanaf de facelift een nieuw front aangemeten en wordt het interieur opgefrist met een nieuw dashboard. De Ducato 2024 is verder leverbaar met dieselmotoren die voldoen aan de Euro 6E-norm en in 3 smaken komen: 120 pk, 140 pk en 180 pk. Een nieuwe 8-traps automaat is mogelijk in combinatie met de twee krachtigste vermogensvarianten, in de basis mag je zelf aan het roeren in een manuele zesbak.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws