Gebruik winterbanden wordt financieel aangemoedigd

De winter komt eraan, tijd om de discussie over het effect van winterbanden weer van stal te halen. De overheid wil die banden alvast financieel aantrekkelijker maken.

In juli werd nog beslist om winterbanden niet verplicht te maken, na een studie van het BIVV. Wel wil staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) de bestuurders bewust blijven maken van de voordelen van winterbanden. Vanaf het moment dat de temperatuur onder de 7°C zakt, zijn ze beter in staat om grip te krijgen op het wegdek dan andere types banden. Ook wil de staatssecretaris in samenwerking met verzekeraar Ethias een premie aanbieden voor de aankoop, plaatsing en stockage van de banden en volgt er ook een vermindering van de verzekeringspremie.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
PieterE 18:46
afbeelding van PieterE

Daar gaat weer belastingsgeld...
Ik heb nog nooit nood gehad aan winterbanden. Ik pas mijn rijgedrag aan als het gesneeuwd heeft of ijzelt of vriest, en bijgevolg nog nooit geslipt. Natuurlijk zijn er mensen die niet kunnen rijden... Als die willen vertrekken zie je hun wielen doorspinnen dat het niet normaal is... geen gas geven en koppeling laten opkomen, en je vertrekt zonder slippen. direct naar 2de, laag in de toeren blijven en zo snel mogelijk opschakelen. afremmen doe je door zo veel mogelijk op de motor remmen...

En ook al rij je veilig, komen de mensen met winterbanden voorbijgevlogen aan een onaangepaste snelheid, te wijten aan een vals gevoel van veiligheid...

Techno Patat 19:10
afbeelding van Techno Patat

En dan mogen wij met ons 'vals gevoel' remmen voor mensen zonder winterbanden die denken: die gaat toch maar aan 10per uur voorruit! En ze schieten dan aan 2 per uur voor je de baan op en trekken met slippende banden op naar 5! Vergelijkbaar verhaal maak je mee als je met de tractor rijdt! Een hedendaagse rijdt vlotjes 50 per uur, maar toch denkt ieder minkukel met een roze formulierke: ooh, daar kan ik nog wel voor! En dan mag jij met 20ton achter je alles van remmen dichtgooien! Ik vermoed dat truckers hier ook van kunnen meespreken...

Nood aan winterbanden is er niet zolang je er gene gehad hebt! Rijd eens op zomerbanden over een ongestrooide brug! Ik heb er vorige winter tientallen zien naar beneden glijden (gelukkig zonder erg), ik reed er vervolgens zonder enig probleem op!

Zelfde met remmen, als er een mooi laagje ligt zie je auto's op zomerbanden mooi doorglijden, daar waar mijn banden zich toch mooi vastbijten! En kunnen rijden is 1 ding, maar voorzien zijn op onverwachte omstandigheden is iets helemaal anders. En met winterbanden ben je dat nu eenmaal net ietsje meer!

Voor mij mag het gerust uit de belastingskas komen, zolang dat iedereen weer durft rijden in de sneeuw en niet aan 15 per uur op een recht stuk vooruit kruipt! Het ganse land ligt verdorie plat bij et eerste vlokske dat ze melden op de radio!

PieterE 21:44
afbeelding van PieterE

Autoliefhebbers weten hoe ze moeten omgaan met hun wagen en in gelijk welke omstandigheid. Feit is dat het merendeel van de bevolking er geen verstand van heeft, en dat die het risico op de baan vormen.

Van mij mag men gerust rijden met winterbanden, als ze denken daardoor veiliger te rijden. Ik vind gewoon niet dat dit moet op kosten van mensen die zonder winterbanden kunnen en durven rijden in de winter.

Glenn 21:46
afbeelding van Glenn

Dit doet me terugdenken aan de eco-premies voor wagens met lage CO2. Ik krijg er nog zure oprispingen van als ik eraan terugdenk. De overheid die iemand zijn wagen sponsort. Gekker kan niet.

Zolang de overheid winterbanden niet verplicht gaan er altijd mensen zijn die denken dat hun rijkunsten het gebrek aan grip wel zullen compenseren. Helaas is rijden niet alleen kunnen vertrekken, maar ook kunnen stoppen en/of uitwijken. Tot voor een paar jaar had ik ook geen winterbanden, maar nu wil niet meer zonder de baan op in de winter.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws