Keuring om de 2 jaar wordt nieuwe norm (tot 160.000 km)

Vlaanderen keuring 2 jaar in garage

Een jaarlijkse keuring voor auto's ouder dan vier jaar is binnenkort niet meer verplicht, dat heeft de Vlaamse regering beslist. Daardoor stappen we over op een tweejaarlijkse keuring, die binnenkort zelfs bij erkende garages kan. Al hangt er wel een km-voorwaarde aan vast.

Vlak voor de verkiezingen heeft de Vlaamse regering nog enkele dringende auto-gerelateerde regels doorgevoerd. Enerzijds gaat het over de veel besproken EV-premie, anderzijds gaat het over een duidelijk aanpassing op vlak van de autokeuring. Wat je daarvan moet onthouden? Dat die binnenkort niet meer jaarlijks zal zijn.

Tweejaarlijkse afspraak

Tot nu toe is het de norm dat een auto vanaf vier jaar jaarlijks naar de keuring moet (met na keuring een eenmalige uitzondering tot 6 jaar). Door een gebrek aan capaciteit bij de keuringscentra was een grondige hervorming echter nodig. Die komt er nu in een soort van light-versie.

Vlaanderen keuring 2 jaar in garage

Zo verandert er niets fundamenteel aan de keuringscentra, maar heeft de Vlaamse regering besloten dat een tweejaarlijkse keuring de norm zal worden. Daardoor zouden er een half miljoen auto's per jaar minder gekeurd moeten worden, wat voor kortere wachttijden zal zorgen. Eenmaal een auto 160.000 km op de teller heeft staan, dan wordt hij wel verplicht jaarlijks op controle te komen.

Keuring bij garage

Om de druk nog verder van de keuringscentra te nemen, voert de regering verder de gedecentraliseerde keuring in. Simpel gezegd: binnenkort zal je ook je auto kunnen laten keuren bij de garage. Het is aan de dealer zelf om te beslissen of hij klanten die dienst aan wil bieden. De controle gebeurt niet door de garage, maar wel door controleurs die verbonden zijn aan de keuringscentra. Hoe dat praktisch in zijn werk gaat, is momenteel nog niet helemaal duidelijk.

Vlaanderen keuring 2 jaar in garage

De Vlaamse regering heeft trouwens nog niet te kennen gegeven wanneer de nieuwe regels van kracht zullen gaan. Zowel voor het tweejaarlijks keuren, als het laten keuren bij de garage. Het is dus wachten tot de regels in de Vlaamse Codex belanden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
suskewiet 22:19
afbeelding van suskewiet

hebben de keurders meer tijd om de oudere wagens te onderzoeken en af te keuren

Jos D. 08:48
afbeelding van Jos D.

Ik zou me beperken tot "meer tijd om oudere wagens te onderzoeken".

this 09:27
afbeelding van this

Keuring kan gedaan worden in erkende garages -> Yes eindelijk!
Enkel door controleurs die verbonden zijn aan de keuringscentra -> Lap... dit zal vast met een serieuze meerkost zijn. Waarom kunnen we niet gewoon garagisten certificeren om dit te doen. In Nederland werkt dit heel goed.

Yvesw 10:14
afbeelding van Yvesw

This: Als het een troost mag zijn, op dit moment zijn er nog geen duidelijke regels hoe dit in zijn werk zal gaan. Er is dus nog hoop... :-p

Jos D. 18:02
afbeelding van Jos D.

Kijk dan toch maar eens naar "klokje rond" op autoweek.nl.
Daar worden regelmatig APK gekeurde wagens voorgereden en dan blijken dat werkelijk rijdende doodskisten zijn. Voor de eigenaar en de andere weggebruikers.

this 08:35
afbeelding van this

Die erkende garages in Nederland worden regelmatig gecontroleerd en ze zijn er streng op. Wat je op autoweek.nl ziet, zijn eerder uitzonderingen dan regel.
Ook in België kan je 'geluk' hebben met de keuring, ik heb ook al genoeg verhalen zien passeren van auto's met kapotte ophanging die toch door de keuring geraakt zijn en dergelijke.

suskewiet 17:29
afbeelding van suskewiet

op de Belgische autokeuring kan je zelfs door de schouwing raken met een defecte versnellingsbak waarvan enkel de 1e versnelling werkt. Niemand zal het ooit merken.

FLP 09:21
afbeelding van FLP

@Suskewiet
Haha :-D Had ik nog nooit bij stil gestaan, maar je hebt idd gelijk.

Jos D. 18:00
afbeelding van Jos D.

Je moet er dan wel nog eerst geraken in de 1ste versnelling :-)

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws