Mazda CX-60 krijgt (naast achterwielaandrijving) ook gekke stiksels

Mazda CX-60 Teaser interieur 2022

De teasertrein dendert op volle toeren voor de CX-60, Mazda’s nieuwe SUV. In aanloop naar zijn lancering binnen een kleine twee weken bevestigen de Japanners eindelijk dat het model achterwielaangedreven wordt, en krijgen we — letterlijk — een streepje interieur te zien.

Na een schimmige kennismaking met het koetswerk van de CX-60, waarbij vooral de nieuwe koplampen centraal stonden, stuurt Mazda nu een eerste plaagplaatje de wereld in van het interieur van zijn nieuwe SUV. Daar maken we kennis met een uniek stiksel, en belooft de constructeur ook heel wat ander vakmanschap op de cabine los te laten.

Woordenboek Japans-Nederlands

Zo regent het bijna letterlijk Japanse vaktermen in de beschrijving van de teaser, te beginnen met ‘Musubu’. Dat is volgens Mazda een traditionele manier om textiel aan elkaar te naaien, wat zou leiden tot de unieke, gekruiste stiksels die we op de foto te zien krijgen. Die moeten bijdragen tot een gevoel van ‘Kaichô’, wat zoveel betekent als een ideale harmonie tussen verschillende materialen en texturen. Bovendien is ook ‘Ma’ aanwezig in de cabine, een woord dat ook in het Nederlands een bepaald gevoel van huiselijkheid uitstraalt maar bij Mazda vooral verwijst naar de rustige en waardige schoonheid van open ruimten. Je merkt het: de Japanners hebben lang en hard over dit interieur nagedacht.

Eén term uit het persbericht behoeft echter geen verdere vertaling, en dat is “achterwielaangedreven”. Er werd namelijk eerder al gefluisterd dat de CX-60 — net als zijn toekomstige grote broer, de CX-80 — zijn vermogen naar de achterwielen zou sturen en dat wordt bij deze voor het eerst bevestigd. Hou er echter wel rekening mee dat de SUV een plug-inhybride gaat worden, dus het is nog niet zeker of de Mazda wel àl zijn kracht aan de achteras doorgeeft. Het is ook mogelijk dat de verbrandingsmotor bijvoorbeeld op de achterwielen werkt en de elektromotor de voorwielen voor zijn rekening neemt. We weten het zeker op 8 maart, want dan onthult Mazda zijn CX-60.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws