Porsche: 3D-printer levert 30 pk extra op

Porsche 911 GT2 RS

Een 3D-printer wordt in de autosector op verschillende manieren gebruikt: van het design tot het reproduceren van bepaalde onderdelen. Bij Porsche wordt de printer nu ook gebruikt voor het maken van zuigers voor de motor van de 911 GT2 RS.

Het is niet de eerste keer dat Porsche een 3D-printer inschakelt: de 911 en 718 (Cayman en Boxster) hebben bijvoorbeeld sportzetels die deels uit de printer komen gerold. Ook de Porsche Classic-afdeling kan op die manier heel wat klassieke onderdelen reproduceren die tot voor kort niet meer beschikbaar waren.

Nu kan Porsche met de 3D-printer ook specifieke componenten maken die tijdens het rijden onder stevige druk komen te staan. Zoals de zuigers in het motorblok van de 911 GT2 RS bijvoorbeeld. Doordat een 3D-printer de structuur van het onderdeel zodanig kan aanpassen aan de krachten die erop inwerken, wegen ze 10 procent minder dan de klassiek gefabriceerde zuigers.

Porsche 3D printer zuiger

Bovendien zit er dankzij de 3D-printer een koelkanaal in de kop van de zuiger, iets wat op de klassieke manier niet mogelijk was. Door de nieuwe zuigers kan de draaisnelheid van de motor naar omhoog, werken er minder hoge temperaturen in op de zuigers en wordt de verbranding geoptimaliseerd. Dat levert volgens Porsche een vermogenswinst op van 30 pk, al zit de 911 GT2 RS met 700 pk al niet om vermogen verlegen.

Porsche 3D printer zuiger

De zuigers worden gemaakt uit een extreem zuiver metaalpoeder, dat door een laserstraal wordt verwarmd en gesmolten. Op die manier wordt het laag per laag in de juiste vorm ‘gegoten’ zonder dat daar nog extra gereedschap of een mal bij komt kijken.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws