Porsche Unseen: inkijk in top secret-designarchieven

Porsche Unseen 919 Street

Zuffenhausen laat in zijn designkaarten kijken. Porsche toont de komende tijd een heleboel studiemodellen en prototypes van modellen die uiteindelijk nooit het levenslicht zagen. Zoals de Porsche 919 Street.

“Porsche Unseen” heet het thema waarrond Zuffenhausen de komende tijd een heleboel modellen uit de archieven wil halen. Studiemodellen, prototypes en andere designstudies die tussen 2005 en 2019 gemaakt werden, maar die nooit werden omgezet in productiemodellen. Het gaat in totaal om vijftien modellen, waarvan er enkele uiteindelijk volgend jaar in het Porsche Museum in Zuffenhausen tentoongesteld worden.

Porsche Unseen Vision Spyder

Het designproces begint bij Porsche traditiegetrouw bij enkele schetsen, die nadien worden uitgewerkt tot 3D-tekeningen. De eerste levensechte modellen worden eerst uitgewerkt op schaal 1:3, om nadien te evolueren naar een 1:1-model, op ware grootte dus. Sommige van die modellen zijn van meet af aan niet bedoeld als productiemodel, maar dienen louter als visuele inspiratie.

De Porsche 919 Street uit 2017 was wel opgezet als productiemodel, zij het in heel beperkte oplage. De inspiratie kwam van de 919 Hybrid, die in de LMP1-klasse al enkele overwinningen in de 24 Uren van Le Mans op zijn naam had geschreven. Een hyperexclusief klantenmodel met hybride aandrijflijn, voor trackdays voor de meest gefortuneerde klanten, bleek uiteindelijk te duur en logistiek te moeilijk.

Porsche Unseen Vision Renndienst

Een auto die dan weer gewoon voor visuele inspiratie moest zorgen, is de Porsche Vision Spyder uit 2019, die op ware grootte als kleimodel werd uitgewerkt. De inspiratie kwam van de Porsche 550-1500 RS Spyder uit 1954, en moest vooral de designidentiteit van Porsche verder bepalen. De Porsche Vision Renndienst uit 2018 was dan weeral vooral bedoeld om te laten zien dat Porsche zijn kunde ook op andere segmenten kan toepassen.

Porsche Unseen boek

Porsche Unseen (ISBN 978-3-667-11980-3) verschijnt tot slot ook als 328 pagina’s dik coffee table book.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws