Zoveel kostte de gemiddelde Rolls-Royce in 2022

Rolls-Royce

Rolls-Royce heeft opnieuw een recordjaar achter de rug in 2022, ondanks een tegenvallende verkoop in China en het wegvallen van Rusland als afzetmarkt. Daarbij maakte het merk ook de gemiddelde prijs van zijn wagens bekend: meer dan een half miljoen euro. Het is crisis voor iedereen, zei je?

Rolls-Royce floreert sinds de overname van het luxemerk door BMW in 2003. In die tijd werden er nog minder dan 1.000 auto's per jaar geproduceerd door het Britse luxemerk, nu maakt Rolls bekend dat er in 2022 6.021 wagens zijn verkocht. De eerste keer in de 118-jarige geschiedenis van het merk dat de kaap van 6.000 auto's is overschreden. Het is ook een stijging van 8% ten opzichte van 20121, ook al een recordjaar, al zorgde het eerste coronajaar 2020 wel voor een dip in de grafieken.

Een half miljoen

Maar Rolls-Royce is geen massamerk: het geld wordt verdiend met gepersonaliseerde creaties in de Bespoke-afdeling. Ook daar werd meer dan ooit beroep op gedaan, met meer en ook meer uitdagende op maat gemaakte creaties voor veeleisende klanten. Die personalisatie krikt ook het prijskaartje op: gemiddeld kostte een Rolls-Royce ongeveer 500.000 euro in 2022.

En dat terwijl de 'goedkopere' modellen de verkoopresultaten aanvoeren: de SUV Cullinan was het meest populaire model, gevolgd door de Ghost, die vooral populair was in Azië. Ook de elektrische Spectre bleek een schot in de roos qua pre-orders, met de eerste leveringen gepland voor het einde van 2023. De Verenigde Staten waren opnieuw de grootste afzetmarkt voor Rolls-Royce in 2022, gevolgd door China, waar de aanhoudende lockdowns echter voor problemen zorgen. Rusland, traditioneel een relatief grote markt voor Rolls-Royce, werd in 2022 amper bediend door de aanhoudende oorlog met Oekraïne. Het Midden-Oosten is dan weer de grootste markt voor de gepersonaliseerde creaties van Bespoke.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 11:58
afbeelding van andre123

alleen voorbehouden voor diegenen die nu al het jaarloon van jan modaal verdient heeft....

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws