Ruim de helft van alle nieuwe auto’s in Europa is een SUV (2023)

Volkswagen T-Roc 2023

We hoeven je het vast niet meer te vertellen: iedereen en hun grootmoeder wil een SUV. Daardoor is het tegenwoordig met voorsprong de populairste carrosserievorm in Europa, maar daar blijft het niet bij. Nee, dit jaar werden er zelfs al meer SUV’s verkocht dan alle andere modellen… samengeteld.

Ben je zo’n beetje het aanspreekpunt van je kennissenkring als het op auto-advies aankomt, dan heb je het vast ook gemerkt. Vraagt iemand je namelijk om raad bij de zoektocht naar een nieuwe auto, dan is vereiste numéro uno doorgaans “ik wil wat hoger zitten”. Vraag je vervolgens waarom, dan beweert men vaak dat SUV’s meer ruimte bieden — je reinste nonsens, zoek toch een break — of gewoon dat de rest ook met een hoge auto rondrijdt, en je anders niet over de massa heen kan kijken in de file… En in dat laatste hebben ze geen ongelijk.

Tesla’s en T-Rocs

Rekenwonder Dataforce heeft namelijk even becijferd hoe populair de SUV tegenwoordig wel niet is in Europa, en het resultaat is niet mooi als je van lage auto’s houdt. Zo gingen er in de eerste helft van 2023 maar liefst 3,37 miljoen SUV’s en crossovers over de toonbank. Ter vergelijking: tel je de hatchbacks over alle segmenten samen, dan kom je uit op iets meer dan 2 miljoen. Daarmee bereiken de SUV’s een marktaandeel van 51 procent waardoor er voor het eerst meer hoogpotige auto’s verkocht werden dan alle andere carrosserievormen samengeteld. Vorig jaar strandde het aandeel SUV’s trouwens ook al op 48 procent dus hun kopers hebben gelijk: als je geen SUV hebt, zit je stilaan als enige laag tegen de grond.

1. Tesla Model Y - 138.152
2. Volkswagen T-Roc - 104.465
3. Toyota Yaris Cross - 96.849
4. Volkswagen Tiguan - 90.958
5. Dacia Duster - 88.038
6. Hyundai Tucson - 83.205
7. Peugeot 2008 - 83.033
8. Kia Sportage - 78.175
9. Renault Captur - 77.899
10. Ford Puma - 77.508

Dataforce stelde ook een lijstje op van de populairste SUV’s van het moment, en daarin vinden we natuurlijk maar weinig verrassingen. Zo schopte de Tesla Model Y het al meerdere maanden tot bestverkochte auto van Europa dus inderdaad: die Amerikaan is ook de populairste SUV. Op de tweede plek vinden we dan weer de T-Roc waar Volkswagen tegenwoordig de straten mee plaveit, op de voet gevolgd door Toyota’s slimste marketingzet van het moment: de Yaris Cross. Op nummertje vier staat de Volkswagen Tiguan en ook de rest van de lijst behoeft eigenlijk geen introductie. Je vindt ze namelijk iedere dag op elke hoek van elke straat, tussen alle andere SUV’s.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
FLP 09:27
afbeelding van FLP

Triestig... :(

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws