Autonieuws: Autosalons

Live in Genève 2010 : BMW 5 (Active Hybrid)

Voor wie het nog niet mocht doorhebben, iedereen zit aan de hybridetechnologie tegenwoordig. Stilaan elk merk heeft een hybride-auto in de showroom staan, of heeft op zijn minst ferm geïnvesteerd om het systeem productieklaar te maken. Zelfs Ferrari nota bene, maar daarover later meer. BMW had al de 7-serie en X6 ActiveHybrid, en voegt daar nu de 5-serie aan toe.

Geen lullig viercilindertje in de Fünfer maar de typische BMW zes-in-lijn benzine met dubbele turbo, geassisteerd door een 40 Kw (of 54 pk) sterke elektromotor. Al die kracht wordt overgebracht op de wielen via de gekende 8-traps automaat die onder meer al in de 7-serie te vinden is.

Maar de ActiveHybrid heeft nog meer in zijn mars. Zo houdt het elektronisch brein van de aandrijving ook rekening met gegevens van het satelliet navigatiesysteem, waardoor deze als het ware kan vooruitzien in de tijd. Vervolgens past het bijvoorbeeld het remrecuperatiesysteem aan op bvb een lange afdaling, waardoor de batterijen zich sneller en langer opladen. Ook kan die informatie gebruikt worden om de turbodruk en het schakelgedrag van de automaat te beïnvloeden. Nog primeurs zitten zich in de recuperatie van verloren energie in het motorcompartiment. Een vaak verwaarloosde vorm van energie-inefficiëntie.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen