Autonieuws: Officieel

Suzuki Jimny is niet meer bestelbaar, met dank aan EU

De [ideale koekendoos op wielen](https://autofans.be/nieuws/videotips/42689-hoeveel-koeken-gaan-er-een-suzuki-jimny-weggeefweek) is als een volleerde hypercar helemaal uitverkocht in Europa. Suzuki België neemt zelfs geen orders meer aan van de [Jimny](https://autofans.be/rijtesten/suv/41181-rij-impressie-suzuki-jimny-15-glx-2018) omdat ze klanten niet kunnen beloven hoe hij er na de wachttijd van een dik jaar uit gaat zien.

De Jimny-schaarste is geen nieuw nieuws maar tot voor kort kon je nog mondjesmaat bij een lokale dealer eentje bestellen. Nu is het echter helemaal over, dat weet Suzuki België ons te zeggen. Het probleem is dat de wachttijd voor een exemplaar zo lang oploopt (tot diep volgend jaar) dat Suzuki klanten niet meer kan beloven dat de Jimny van eind 2020 er nog hetzelfde uit zal zien als nu.

Het gevolg van de strengere ecoregels die in voegen gaan vanaf eind 2020 in Europa. Daardoor kan het wel eens dat de Jimny een aangepaste motor (lees: roetfilter) of zelfs compleet nieuwe motor onder de kap krijgt. Suzuki wil klanten dan ook niet nu een auto laten bestellen die tegen de levering andere specificaties - en mogelijks ook prijskaartje - heeft.

Image
Suzuki Jimny kopen

Daarnaast heeft Suzuki global weinig interesse om de hoge vraag tegemoet te komen in Europa. Wederom door de strengere ecoregels. Want zakt de CO2-waarde van de gehele vloot in Europa niet naar 95 g/km CO2, dan moet Suzuki Global 95 euro boete per verkochte auto betalen. Een getal dat al snel oploopt richting de miljoenen. Waardoor Suzuki Global Europa liever overspoelt met eco-karretjes dan de eigenzinnige Jimny.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen