Autonieuws: Varia

Waarom de 3 Euro NCAP-sterren van de Suzuki Jimny lariekoek zijn

Versta ons niet verkeerd, de Euro NCAP is een belangrijk orgaan in de automobiel. Alleen wordt de lat tegenwoordig zo hoog gelegd door te focussen op digitale snufjes dat oer-auto's zoals de Jimny geen goed rapport meer voor kunnen leggen. Vliegt de nieuwe Jimny dan in een vuurbal uit elkaar als je een paaltje tikt? Natuurlijk niet.

Veiligheid is belangrijk, zonder twijfel. En de Euro NCAP zet zich al decennia in om te waken over de veiligheid van een auto. Door te focussen op de resultaten van een proefbotsing. Hoe wel gaat een ongeluk de inzittenden af en - even belangrijk - hoe veel schade kent de aangereden zwakke weggebruiker. Het zijn parameters die een eerlijk verhaal schetsen. Vliegt het stuur bij een crash door de voorstoel, dan kan je gerust stellen dat een auto niet veilig is.

Alleen focust de Euro NCAP tegenwoordig ook op veiligheidsnufjes die aan boord zijn. Hoe meer van die rakkers je hebt, des te beter je score. Het pusht automakers om veiligheidsnufjes te installeren op elke auto. Doe je dat niet, dan krijg je een slechte score. Laatste in rij is de Suzuki Jimny.

3 Sterren

Die Jimny werd een tijdje terug tegen de muur gezwierd en kwam terug met 3 op 5. Geslaagd maar niet met heel veel marge. Straf, dat een nieuwe auto zo laag scoort, toch? Wel, niet helemaal. Want ga je dieper in op de scores, dan zie je waar het probleem bij de Jimny ligt; de snufjes. Zo heeft de Jimny een passieve rijstrookassistent die met een signaal aanduidt als je van de rijbaan afwijkt.

Image
suzuki jimny euro ncap

Da's toch goed, zou je denken? Wel, omdat het systeem niet automatisch dwaze stuuracties van de chauffeur tegen houdt scoort dat maar een 0,3 op 4 op het onderdeel "Lane Support-systeem". Geen grap. Geen adaptieve cruisecontrole maar wel een gewone cruisecontrole? Dan krijg je maar een 1,3 op 3 voor het onderdeel "Speed Assist". Geen Isofix vooraan? Sja, dan kunnen we maximaal een 6 op 13 geven.

Een vraagje echter; hoeveel van die snufjes heb jij in je huidige auto? Juist, dat dachten we ook al. Je weet dus ook wat je koopt met een Suzuki Jimny, een capabele koekendoos op wielen en voor zo'n koekendoos te zijn kan 'ie best knappe cijfers voor leggen. Kijk zelf maar even naar zijn rapport...

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen