Sla er de ranglijsten maar op na, maar de Volkswagen ID.4 heeft op zowat een jaar tijd een stabiele plaats ingenomen in de top 10 van EV-inschrijvingen. Met dank aan de zakelijke markt natuurlijk. Wat deze leasinglieveling ook weer precies in zijn mars heeft?
We hoeven het hele ID-verhaal van Volkswagen niet nog eens volledig uit de doeken te doen. Maar gunt Wolfsburg je een inkijk in zijn toekomstplannen, dan krijgt de elektrische ID.3 er een even belangrijke rol in toebedeeld als de Golf. Net zozeer als de Duitsers aan deze elektrische ID.4 vandaag bijna meer belang hechten dan aan de publiekslieveling Tiguan.
Bekijk hier onze video:
Zelfde familiegenen
Dat merk je bijvoorbeeld ook als je recent een nieuwe bedrijfswagen moest kiezen. Ben je een van de gelukkigen die van zijn werkgever een nieuwe auto mag gaan shoppen, dan zie je in de fleetlijsten vandaag een veel prominentere plek voor de ID.4 dan voor de Tiguan. En dan zul je onvermijdelijk ook voor de vraag komen te staan of je moet kiezen voor deze Duitser of voor zijn Tsjechische neef, de Skoda Enyaq iV.
Want ook dat verhaal is intussen genoegzaam bekend: beide modellen zijn technisch nauw aan elkaar verwant. Beide modellen profileren zich ook resoluut als SUV, hoewel ze in the flesh vanuit bepaalde hoeken ook wat weg hebben van een monovolume. Deze Volkswagen ID.4 gebruikt alleszins hetzelfde elektrische MEB-platform als de Skoda Enyaq iV, en ook als de nochtans kleinere ID.3.
Futuristisch minimalisme
Dat resulteert in een identieke wielbasis, met uiteraard ruimte voor de batterij tussen beide assen. De wielbasis meet 2,77 meter, de lengte is iets verschillend: 4,58 meter voor de ID.4, 4,65 meter voor de Enyaq iV. Die centimeters zitten vooral achteraan: daar moet de Duitser met 543 liter een goeie 40 liter toegeven op zijn Tsjechische stalgenoot (585 liter). Verwacht geen extra opbergvak vooraan: die ruimte gebruikt Volkswagen voor ophangings- en koelingselementen, en natuurlijk voor de extra elektromotor in de vierwielaangedreven ID.4 GTX.
Om nog even naar de Enyaq iV te verwijzen: het is vooral de invulling binnenin die resoluut anders is: de Volkswagen ID.4 kiest net als de kleinere ID.3 voor een futuristisch soort minimalisme voor de aankleding. Dat maakt het ruimtegevoel aan boord van de VW prominenter, het kwaliteitsgevoel dan weer minder - al doet de ID.4 al wel iets beter dan de ID.3. Het minimalisme zet zich voort in het instrumentenpaneel van 5,3 duim en in het centrale infotainmentscherm van 10 duim, dat optioneel toeneemt tot 12 duim. En dat door zijn trage respons te vaak frustreert dan zou mogen.
400 en meer
De batterij in onze intussen uitverkochte 1st Edition Max is dezelfde als het exemplaar dat je in de vloer van de Pro Performance aantreft: een lithium-ionaccu met nettocapaciteit van 77 kWh. Dat moet in ideale omstandigheden voldoende zijn om je een slordige 490 tot 520 kilometer ver te brengen, afhankelijk van de aankleding. In ons geval bleek dat in de praktijk gemiddeld uit te komen op een goeie 400 kilometer, met een gemiddeld verbruik dat met 18,7 kWh/100 km zowat in het midden zit van de verbruiksvork die Volkswagen voor deze ID.4-versie opgeeft.
Dat is niet uitzonderlijk goed, maar ook niet slecht: de ID.4 is een meer dan 2,1 ton zware elektrische SUV, die ondanks een hoogte van 1,64 meter nog een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28 in de strijd weet te werpen. Bovendien stond onze 1st Edition Max op relatief forse 21-duimsvelgen. Beland je toch aan de laadpaal, dan beschikt de versie met batterij van 77 kWh – of die nu 1st Edition Max of Pro Performance heet – over een boordlader van 11 kW en een snellaadcapaciteit van 125 kW.
In ideale omstandigheden is de batterij aan een Wallbox dus in 7u30 volgeladen, en zit je aan een snellader na 38 minuten weer aan 80 procent. Goed om weten: de batterij van 52 kWh uit de lichtere uitvoeringen stelt het met een boordlader van 7,2 kW en een snellader van 50 kW. Aan de Wallbox levert dat geen noemenswaardig verschil op, aan de snellader sta je iets langer stil.
Alles onder controle
Die vlot 2,1 ton aan gewicht laat zich verder relatief gecontroleerd voelen. Natuurlijk zijn die kilo’s laag ingeplant en zal de ID.4 dus stug reageren als je hem een verkeersdrempel of iets dergelijks voor de wielen gooit, maar de Volkswagen weet er uiteindelijk wel zaak mee, zeker als hij over adaptieve dempers beschikt. Die maken hem trouwens niet zozeer dynamischer: de kilo’s halen uiteindelijk wel de overhand.
In de acceleraties heb je daar natuurlijk beduidend minder last van. De elektromotor achteraan is 204 pk (150 kW) en 310 Nm sterk, en het is vooral dat instantkoppel dat hem moeiteloos van de lijn brengt. Dat gemak neemt wat af naarmate de snelheid toeneemt, waardoor deze ID.4 een nog steeds degelijke 8,5 seconden laat noteren voor de sprint naar 100 km/u. Om het rijbereik te sparen, houdt hij het ook bij 160 km/u voor bekeken.
Het enige jammere is dat de ID.4 het alleen bij een B-modus (voor ‘Brake’) op de keuzehendel van de versnellingsbak houdt om energie te recupereren bij het afremmen en uitbollen. Geen peddels achter het stuur om de intensiteit daarvan te regelen, en dus ook geen ‘one-pedal’-rijgevoel. Sleuren we de Enyaq iV er dan weer bij, dan installeert die wel peddeltjes achter het stuur.
Prijzen
De 1st Edition Max-uitvoering van deze Volkswagen ID.4 is intussen uit de catalogus verdwenen, maar kostte je een flinke 57.000 euro. Al stelde hij daar wel een behoorlijk uitgebreide standaarduitrusting voor in de plaats. Voor de Pro Performance met zelfde batterij en elektromotor betaal je vandaag 47.875 euro, maar dan zal je af en toe een optiepakket extra moeten aanvinken.
Wijk je toch liever uit naar de basisversie van de ID.4, dan betaal je vandaag 39.580 euro voor de Pure met batterij van 52 kWh. Niet dat je dan zwaar aan comfort moet inboeten: ledkoplampen, zetel- en stuurverwarming, navigatie enzovoort zijn allemaal standaard. Ga je nog een laatste keer bij Skoda kijken, dan betaal je 41.790 euro voor de Enyaq iV 60, en 48.315 euro voor de Enyaq iV 80.
Conclusie
De Volkswagen ID.4 is een elektrische SUV met aardig wat binnenruimte en een comfortabel rijbereik. Wel polariseert hij net als de ID.3 met een minimalistisch futuristische stijl en een afwerking die we niet van Wolfsburg gewoon zijn. Daardoor zullen er klassiekere Volkswagen-kopers zijn die naar Tsjechië uitwijken, maar in de meeste gevallen kan Volkswagen rekenen op zijn merkuitstraling. Zeker in de leasing.
Specificaties
Vermogen | 204 pk |
---|---|
Overbrenging | Automaat (vaste overbrengingsverhouding) |
Aandrijving | achterwiel |
Gewicht | 2 109 kg |
Topsnelheid | 160 km/u |
0 tot 100 km/u | 8.50 sec |
Min. kofferinhoud | 543 L |
Max. kofferinhoud | 1 575 L |
Rijtaks | 0 |
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen