Wij namen nagelnieuwe BMW M5 op roadtrip (2018)

moezelrondrit_2018

'Dat BMW maar snel een M5 in onze poten duwt', dat lieten we wat ondeugend vallen tijdens onze test met de M550i. En zowaar, BMW ging op ons verzoek in. Waardoor we gepast gerief hadden om deel te nemen aan de Moezelrondrit. Ardeense bochten, ongelimiteerde autobahn en pitoreske dorpjes in de Eifelstreek... de natuurlijk habitat van de M5?

Tien voor zeven op een zaterdagochtend en de wekker brult als een malle door de slaapkamer. Recept voor een rothumeur? Uitzonderlijk niet, want het vooruitzicht naar 600 pk die we de hele dag over smalle bergwegen mogen piloteren hield ons toch al wakker. De Moezelrondrit met een knalblauwe - en eigenlijk knalnieuwe - BMW M5. Nee, koffie hadden we niet nodig om die dag te ontwaken.

Op zichzelf

Bagage in de riante koffer (het is eens wat anders dan stouwen en duwen in een sportwagen) en vliegensvlug verdwijnen. Niet omdat we al achter liepen op schema, wel omdat de M5 zo'n knijterherie maakt in de garage dat we al drie dagen boze blikken krijgen van de buren. Motor: Efficient, ophanging: Comfort, stuurbekrachtiging: zo veel mogelijk graag. De perfecte set-up wanneer we de E19 opdraaien en de cruisecontrol aantikken.

moezelrondrit_2018

Want hoewel 600 pk onder de rechtervoet kan de M5 net zoals zijn reguliere broertjes zo goed als zelf rijden. En laat ons eerlijk zijn; het beest zal nog genoeg moeten werken de komende uren. Bestemming? Het vertrekpunt van de Moezelrondrit - of toch één van de vier. Daar al snel vrienden gemaakt met aardig speelgoed. Denk Porsche 911 en Jaguar F-Type maar evengoed een C 63 S die onder handen is genomen door Brabus. Eigendom van een roedel petrolheads die hetzelfde als ons in gedachten hebben: een weekend genieten van auto en de Duitse Eifelstreek.

Echt vertrekken

Eenmaal voltallig tijd om naar het officiële vertrekpunt te gaan in Alleur. Niet enkel om een koffiekoek binnen te steken maar ook om het voltallige deelnemersveld te bekijken. Van een Mazda MX-5 160 Edition, langs een Porsche 964 Turbo tot onze BMW M5. Voer voor iedereen. Het begint dan ook te kriebelen om aan het rijden te gaan. Echt rijden...

moezelrondrit_2018

Nog even voorspel op de autostrade om dan eindelijk de Ardense bochten in te kunnen vliegen. Motor: Sport Plus, ophanging: Sport Plus, stuurbekrachtiging: Sport plus en vooral; zintuigen: Sport Plus Plus. Meteen valt op dat de nieuwe M5 ondanks zijn aanwezig volume geen moeite heeft om zijn 600 pk ten berde te kunnen brengen. Vooral te danken aan de xDrive-vierwielaandrijving maar ook aan de koolstofvezelkeramische remmen die je het vertrouwen geven. Bocht na bocht, rempunt na rempunt.

Zwetende handjes

Af te vinken als geslaagd dus, de M5 op een technisch bochtig parcours, ook al durfde de derrière wel eens een zwenk geven. Het is echter wanneer de bochten en het landschap open trekken dat de potentie van de zakensedan op steroïden tot zijn recht komt. Enkele Porsche's en M4's proberen in de bochten aan te klampen maar eenmaal rechtdoor zijn ze er aan als sneeuw voor een vlammenwerper.

moezelrondrit_2018

Pret genoeg, terug de autostrade op. Al is het eentje van de ongelimiteerde soort. De Duitse autobahn ook wel eens in vakjargon genoemd. Vol op het gas en de stipjes achter ons worden kleiner en kleiner... om dan terug groter en groter te worden?! Op de teller 265 km/u, in een oogwenk gehaald met een motor die daar gretig nog wat eenheden bij wil smeren maar een ECU met Duitser op z'n rechterschouder die zegt: 't is goed geweest. Gerief met een hogere limiet snelt ons dan ook twijfelachtig voorbij. Ach ja, dan maar verder tuffen op deze snelheid. Maar dat deze M5 zonder problemen +300 km/u kan lopen, daar durven we prat op gaan.

Opvallend groen

Tijd voor een obligatoire tankstop. Want met grote kracht komt grote dorst. Alle voertuigen worden voorzien van frisse peut en we moeten toegeven... met het prachtig weer boven onze kruin zijn we stiekem jaloers op de 911'jes en M4's die hun dak inruilen voor oneindige hoofdruimte. Wat moet het moeilijk zijn om vermogend te zijn.

moezelrondrit_2018

Enfin, terug de baan op en stelselmatig hebben we het gevoel dat het gerief rondom ons exclusiever wordt. Is dat nu al niet de 9de Porsche 911 GT3 die ons passeert? En wat is die continue motorische soundtrack op de achtergrond eigenlijk? verdammt noch mal, met onze rondvaart zijn we al aan de Nürburgring gearriveerd. Waardoor we nog maar een uurtje onder de riem hebben voor we aan onze overnachtingslocatie aankomen. De M5, die heeft onder al onze capriolen geen krimp gegeven en knikt goedkeurend met z'n oranje wimpers wanneer we hem afsluiten voor de nacht.

Vroem Vroem

Dag twee. Wederom ontiegelijk vroeg... en dat op een zondag. De 4.4-liter biturbo V8 laten we wat bruter ontwaken dan in onze heimat - we komen hier tenslotte waarschijnlijk toch nooit terug met dezelfde M5. Tijd om echt naar de Moezel te gaan. Met prachtige dorpjes zoals Bernkastel-Kues en pistes die al wat meer door het berglandschap beginnen te snijden.

moezelrondrit_2018

Een korte stint waar de M5 ons wederom niet onberoerd liet. Het gemak waarmee deze sedan 600 pk op de baan weet te zetten en het vertrouwen dat je in ruil krijgt is van goudwaarde. Was vijf jaar geleden - pakweg - de M6 Gran Coupe nog een verrekt tricky bastard, dan is de nieuwe M5 een stuk volwassener geworden. En eigenlijk hoort dat wel bij een zakenberline. De V10 wordt al twee generaties gemist maar de randapparatuur anno 2018 is van een dermate hoger niveau dat je moeilijk met weemoed terug kan denken.

moezelrondrit_2018

Uitsmijter

Of we tenslotte terugkomen op onze woorden dat de M5 voor posers is en de M550i voor connaisseurs? Moeilijk te zeggen. De M5 voegt het snuifje dramatiek toe dat de M550i ontbeert. Hou je dus van drama in je 5 Reeks dan is de M5 het antwoord. Vergewis je echter niet, zo'n M550i is ook al verrekt snel.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Yannick 11:43
afbeelding van Yannick

onvoorstelbare kar.... voor mij blijft de E39 qua looks nog altijd de leukste. Voor het geluid de E60. Deze ziet er wat braafjes uit

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws