We hoeven het je niet meer te vertellen, de Toyota Supra is terug! Tegenwoordig onder het GR-submerk en met Duitse genen aan boord. Weet de vijfde generatie de torenhoge verwachtingen in te vullen? Tijd voor het Autofans-oordeel.
AMG heeft haar GT, Audi Sport heeft haar R8 en GR, die hebben voortaan de Supra. G-wie? GR, ofte: Gazoo Racing. De sportafdeling van Toyota die ook verantwoordelijk is voor de auto’s die deelnemen aan pakweg het wereldkampioenschap rally (WRC) en de 24 uur van Le Mans. Om maar te zeggen dat het geen huis-en-tuin-knutselaars zijn bij GR. Want moest je het gemist hebben, de prestaties zijn niet ondermaats in de takken waar GR actief is. ________________
________________ Ontbrak echter nog; een straatwagen. Die is er nu, in de vorm van de vijfde generatie Supra. Toyota heeft graag dat je GR Supra zegt maar laten we het voor het gemak maar gewoon over de Supra hebben.Fast and the Furious phone call
Want laat ons eerlijk zijn, hebben we het over klinkende namen in de autowereld, dan mag Supra gerust aan schuiven in dat rijtje. Zo was de Supra MKIV eind de jaren 90 een powerhouse die zonder blozen de Porsche 911 van die tijd het vuur aan de schenen kon leggen. Het was echter begin 2000 dat die vierde generatie onsterfelijk werd gemaakt. Met de hulp van een knaloranje lak, foute stickers, een al even foute bodykit en een knoert van een spoiler achterop. Je weet wel; Fast and Furious.
De MKIV kreeg een mythische status in autoland. De +1.000 pk sterke exemplaren die tuners wisten te produceren versterkten dat enkel maar. Daarenboven werd de Supra aanzien als een laatste zwanenzang. Want na de sportieve rakker ging Toyota zich toespitsen op zuinige hybridewagens met een generische styling. Het leek dus bij vier exemplaren te blijven… Tot die éne telefoon van BMW.
Helpende hand
Vlak na de lancering van de GT86 in 2012 kreeg bezieler Tetsuya Tada namelijk een telefoontje uit Duitsland; “Of ‘ie niet even langs wou komen bij BMW om wat ideeën uit te wisselen tussen braadworst en pint.”
Al vrij snel werd tussen beide partijen duidelijk waar ze naar toe wilden rijden. BMW had zin in een nieuwe Z4 en Toyota, die droomden al jaren van een opvolger voor de mythische Supra. Een auto die er tot dat moment niet was gekomen omdat de ontwikkelingskosten buitensporig waren voor het volume. Dan is zo’n Duitse helpende hand goed meegenomen natuurlijk.
De waslijst
Vraag je het dan ook aan BMW, dan is de technische basis van de Supra puur van Duitse origine. Vraag je het aan Toyota, dan is de GR Supra door en door een Japanse sportwagen. De realiteit zal er ergens tussen liggen. Zo was BMW inderdaad verantwoordelijk voor een hoop mechanische componenten maar was het wel Toyota die de zes-in-lijn na extensief testen op de Nürburgring uit elkaar vees, met een vergrootglas onderzocht en een waslijst aan bemerkingen terugstuurde naar BMW.
Daarnaast was Toyota zelf verantwoordelijk voor de afstelling van de ophangingscomponenten én de software die de motor en automaat aanstuurt. Al nemen we dat laatste met een korrel zout. Want uiteraard draait de aandrijflijn op BMW-software. Toyota koos hoogstens wanneer, waarom en hoe bruusk de automaat aan het schakelen gaat.
Geen slechte deal...
Het was alvast genoeg om het gehele internet op haar achterpoten te krijgen. Want een Supra met een motor van BMW? Dat was heiligschennis! Al vergeet datzelfde internet echter dat het outsourcen van onderdelen een gangbare weg is in autoland. Remmen van Brembo, dempers van Bilstein, versnellingsbakken van Getrag... om er maar een paar te noemen.
Bekijk het anders; een 3-liter zes-in-lijn met 340 pk en 500 Nm koppel… in welke wereld klinkt dat als een slechte deal? Juist ja. Tel daar nog eens de voortreffelijke automaat van ZF, een mechanische sper en onafhankelijke ophanging rondom bij op en de nieuwe Supra heeft pittige ingrediënten om zichzelf naar voor te schuiven als een rijdersauto.
Duitse droogheid
Dan hebben we het trouwens nog niet gehad over de 50:50 gewichtsverdeling en de extreem korte wielbasis – korter dan die van een Yaris! – gekoppeld aan een stevige spoorbreedte. Het zwaartepunt, dat is zelfs lager dan die van de GT86 met boxermotor en de koetswerkstijfheid, die is hoger dan van de uit koolstofvezel opgetrokken Lexus LFA. Roept Toyota iets minder luid; het gewicht. Want met net geen 1.5 ton is deze Supra geen pluimpje. Straf, dat ze daar geen 100 kg af van hebben weten te schaven. Al zou dat natuurlijk weer de prijs de hoogte in hebben gestuwd.
Die prijsbewuste keuze merk je ook in het interieur. Want Toyota grabbelde wel heel gretig in de onderdelenton van BMW. Laat ons er dan ook niet flauw over doen; buiten het Toyota-logo op het stuur is dit puur BMW. Van de knoppen op de middentunnel, over de cluster van de airco tot het infotainmentscherm en de software daarachter. Het digitale scherm pal voor de neus, dat is wel eentje van eigen makelij. In die zin dat ook Toyota de nieuwe digitale instrumentencluster van BMW een informatiewarboel vindt. De info werd dus grondig herschikt en een analoge overlay van de toerenteller maakt het net wat duidelijk; deze rakker wil snel vooruit gaan.
Wow
Gelukkig maakte Toyota niet dezelfde fout aan de buitenzijde. Want daar mocht wel een compleet eigen karakter gevormd worden. Met invloeden van de FT-1 concept en knipogen naar de oer-sportwagen van Toyota, de 2000GT. Het moet dan ook gezegd, hoe ondermaats hij pakt op de plaatjes, zo imposant komt hij in het echt voor de dag. De Supra is namelijk een ongelooflijk gedrongen auto met ongelooflijk veel designwerk op dat beperkte canvas verpakt. Het gevaar bestaat daarbij dat je eindigt zoals bij de Honda Civic Type-R. De vijfde generatie Supra weet echter de juiste balans te vinden tussen stoer en sierlijk. Of al die valse luchtsleuven nodig waren? Sja, al eens naar een moderne Mini Cooper S gekeken?
Nu goed, genoeg gebrabbeld. Tijd om naar de essentie te gaan. Hoe rijdt de nagelnieuwe Toyota GR Supra? Het korte antwoord: als een BMW. Sta ons echter toe om daar net iets dieper op in te gaan. Want veel ben je daar natuurlijk niet mee.
Vertrouwensboost
De Supra is een ongelooflijk neutrale auto. Met dank aan de balans van het chassis en ophanging, de egale vermogensopbouw van de zes-in-lijn en de joekels van banden rondom. Met rubber van 255 voor en 275 achter moet je al zware capriolen uithalen om 340 pk aan het schuiven te krijgen. Te meer omdat de Michelins Super Sport over een oneindige grip lijken te beschikken. Op de openbare weg is dit dus een uitermate potente machine en op circuit is het een sportwagen die je bakken vertrouwen geeft om ronde na ronde net wat verder te gaan. Klinkt top, toch? Ja… “maar”.
De GR Supra is namelijk niet zonder zonden. Te beginnen met het motorblok dat we al jaren ter beschikking krijgen in een roedel BMW’s. Hoewel daadkrachtig mankeert de zes-in-lijn met een twinscroll-turbo wat charme. De 8-trapsautomaat van ZF is dan weer een ongelooflijk stukje mechaniek maar voelt in sportieve auto’s vaak afstandelijk aan. Het resultaat is een coupé die wat fun mist. Daar waar de GT86 het met simpelere techniek moet doen maar wel een smile tot achter je oren kan toveren. Elke vezel in het lijf van de Supra schreeuwt dan ook voor meer paarden. Tuners zullen dit euvel dus zonder twijfel op kunnen lossen. Toyota, die blijven opvallend geheimzinnig over een potentere versie.
Full option
Al krijg je het gevoel dat Toyota expres enkele deuren op een kier heeft laten staan zodat de tuningswereld ze met gemak in kan beuken. De reden daarachter? Het basispakket, de Supra, voor een acceptabele prijs in de markt krijgen. Om je een idee te geven; Toyota geeft zelf grif toe dat als ze de Supra zelf van de grond in huis hadden ontwikkeld, de prijs boven de 100.000 euro zou stijgen. Nu betaal je, in België, 65.500 euro voor de basisversie. Heel "basis" is die trouwens niet, want alle toeters en bellen zitten er al op.
Denk sportuitlaat, sper, navi tot en met een achteruitrijcamera. Bijbetalen kan evenwel. Voor een andere lakkleur en voor het bijna obligatoire Premium Pack. Daarin zitten lederen sportstoelen, een head-updisplay, opgewaardeerde stereo en draadloos opladen voor de smartphone verpakt. Concurrenten zoals de Porsche 718 Cayman en Alpine A110 rijden misschien net dat tikkeltje beter. Maar de Duitser is stukken duurder en de Fransoos een serieuze veeg meer hardcore voor dagelijks gebruik. Toyota weet haar "terugkeer van een legende" dus slim te positioneren.
Conclusie
Kan de vijfde generatie Supra zijn hype inlossen? Natuurlijk niet. Want moesten we het internet geloven, het zou de beste auto ter wereld worden. Wat deze GR Supra dan wel is? Een aangename rijdersauto met een neutraal Duits weggedrag, romige zes-in-lijn en 5 jaar garantie. En nu mogen de tuners aan het werk.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen