Rijtest + video: Toyota Corolla Cross Hybrid (2022)

Toyota Corolla Cross rijtest review belgie autofans video

De meest populaire auto ter wereld komt er voortaan in een nieuwe koetswerkvariant. Die Toyota Corolla Cross zoekt het - letterlijk - hogerop en krijgt Toyota's nieuwste hybride-aandrijfsysteem van de 5de generatie.

De Toyota Corolla, wereldwijd gaat er geen auto meer over de toonbank. Al speelt Toyota een slinks spelletje, want de Corolla, dat is uiteraard niet "een auto". Nee, de Corolla-badge mag op een ruim assortiment aan koetswerktypes worden gekleefd: van hatchback over sedan tot stationwagen. Daar komt nu een nieuwe inzending bij: de SUV. Jawel, Toyota combineerde de bestverkopende auto ter wereld met het meest gevraagde carrosserietype ter wereld. Een recept tot succes, toch?


Check hier onze videoreview van de Toyota Corolla Cross:


Wereldauto

Waar de huidige generatie Corolla nog een auto is met een Europees kantje, is deze Cross dat eigenlijk niet. Zo debuteerde hij al in 2020 op de Thaise markt om zich daarna te profileren als een wereldauto. Straffer nog, Toyota had initieel geen plannen om deze auto naar Europa te halen. Door de grote belangstelling in onze contreien zwicht Toyota toch. Waardoor we plots met een wereld-Corolla zitten. Dat zie je ook aan het design. Want de snuit trekt geen gelijkenissen met de andere broeders. Met zijn vijfhoekige grille deelt hij eerder DNA met de RAV4 dan met de Corolla hatchback. De flank valt vrij braaf te noemen en de achterkant zou zo ingewisseld kunnen worden met die van een grob andere SUV's. Om maar te zeggen dat het design relatief braaf is. Iets dat we wel vaker zien bij auto's die klanten over de hele wereld moeten paaien.

Toyota Corolla Cross rijtest review belgie autofans video

Met zijn lengte van 4.5 meter stalt deze Corolla Cross zich trouwens in het C-SUV-segment, het nog steeds meest populaire autosegment ter wereld dat in onze contreien wordt weergegeven door de Nissan Qasqhai en Volkswagen Tiguan. Met zijn rechte proporties trekt de Corolla Cross duidelijk de kaart van ruimte en niet die van design. Niet zo'n foute keuze, zo blijkt.

Wat een ruimte

Het interieur van de Corolla Cross schermt namelijk met een riante been- en hoofdruimte. Zowel voor- als achteraan. Koppel daar ook nog eens het zacht zitmeubilair aan vast en je krijgt een auto die het welbehagen van de inzittenden centraal stelt. Zeker ook achterin waar de achterbank een kantelbare rugleuning heeft en eveneens mag pronken met zachte zitmaterialen. De focus op de inzittenden heeft wel zijn prijs voor de koffer, want met 507 liter is die niet uitzonderlijk in het segment. Meer nog, een Corolla Touring Sports (lees: de stationwagen) pakt uit met een koffer van 598 liter.

Toyota Corolla Cross rijtest review belgie autofans video

Springen we terug even op de voorstoel, dan zien we dat de Corolla Cross, ondanks zijn ander visueel DNA, wel het dashboard van de andere Corolla's overneemt. Met een twist. Want tegenwoordig bestaat dat dashboard uit een fraaie 10.5 duim instrumentcluster en een 12.3 duim infotainmentsysteem. Schermen die trouwens uitblinken in gebruiksgemak (hoor je dat, Volkswagen?). Om de doordachtheid helemaal af te maken installeert Toyota ook nog fysieke knopjes voor de klimaatcontrole. Zoals het hoort.

Dynamic Force

Bij de lancering schuift Toyota de Corolla Cross naar voren met een gloednieuwe hybridemotor van de 5de generatie, de 2.0 Hybrid Dynamic Force. Hippe lingo voor een 2-liter atmosferische benzinemotor van 152 pk die samen mag werken met een elektromotor en een petieterige accu van 1.3 kWh. Het resultaat is een systeemvermogen van 197 pk en 206 Nm koppel. Cijfers waarmee je gerust uit mag pakken. Standaard stuurt die set-up zijn kracht naar de voorwielen, optioneel valt er ook vierwielaandrijving te verkrijgen.

Toyota Corolla Cross rijtest review belgie autofans video

Is dat allemaal wat te pikant voor je? Dan introduceert Toyota halfweg 2023 ook nog een 1.8-liter hybridemotor voorin de Corolla Cross. Die doet het met net wat minder vermogen maar tempert ook de instapprijs verder van deze SUV. Over die prijs later meer, laten we eerst maar een stukje gaan toeren!

Rijcomfort on point

Al vanaf de eerste meters merk je dat ook deze Corolla Cross gezegend is met het TNGA-platform dat eerder al hoge ogen wist te gooien onder andere modellen van het merk. Toch is het duidelijk dat Toyota zich er ter degen van bewust was dat de Corolla Cross de minst dynamische van de familie zou worden, met dank aan zijn hoger koetswerk en hogere rijhoogte. Het resultaat? Toyota trok de kaart van rijcomfort! Het onderstel veegt putten en bobbels onder de mat en verrast met een uitstekend zachte demping. Koppel daar ook nog eens de comfortabel stoelen aan en je krijgt een SUV met een rijcomfort waar veel concurrenten nog iets van kunnen leren. Comfortabel zonder daardoor stuurgevoel te verliezen, want de dynamische kwaliteiten van het TNGA-platform sluimeren door het rijgedrag heen maar dan minder opvallend dan in de hatchback en stationwagen.

Toyota Corolla Cross rijtest review belgie autofans video

Leggen we onze blik even op de motor, dan kunnen we niet anders dan stellen dat die 5de generatie hybridekracht niet teleur stelt. Met bijna 200 pk is dat motorblok natuurlijk vermogend genoeg om snel richting de maximale snelheden te sturen. Doe je dat onder gewone belasting, dan is er geen vuiltje aan de lucht, doe je dat onder zware belasting, dan komt de CVT-automaat wat roet in het eten gooien met een zeurende motor. Goed nieuws echter! Want met 200 pk ben je gewoonweg sneller op kruissnelheid waardoor het motorblok terug in alle stilte zijn werk kan doen. Elektrisch rijden kan deze Corolla Cross ook, al doet hij dat in korte stints waarna de batterij terug moet opladen via het remmen.

Verrassend zuinig

Een hogere en tevens zwaardere hybride met bijna 200 pk, hoeveel "hybride" blijft daar nog van over? Wel, verrassend veel. Want gedurende onze test klokte we de Corolla Cross af op een verbruik van 5,5 l/100 km. Terwijl we allerminst zuinig waren op de stoel- en stuurverwarming en de klimaatverwarming. Deden we wat moeite om het verbruik door verwarming te temperen, dan zagen we bij momenten ritten waarbij de Cross richting de 5 liter dook. Hallucinant eigenlijk voor een auto van deze grootteorde. Een SUV van gelijk allooi met een benzinemotor met gelijk vermogen ziet zijn verbruik vaak richting de 7 à 8 liter kruipen.

Toyota Corolla Cross rijtest review belgie autofans video

Daarenboven is deze Corolla Cross niet exceptioneel duurder dan zijn concurrenten, ondanks de hybridetechnologie. Met zijn instapprijs van om en bij de 33.000 euro spreken we zelfs van een sterk prijskaartje. De door ons getest versie zag zijn prijs wel stijgen tot 45.585 euro. Dat lijkt ons fors geld voor een particulier. Een zakelijke rijder kan voor dat budget dan weer een fiscaal meer interessante EV op de kop tikken. Anderzijds, 10 jaar garantie en een feilloze kwaliteit, dit kan wel eens de laatste auto zijn die je ooit hoeft te kopen tot we allemaal in de lucht vliegen (of niet meer mogen rijden)!

Conclusie

Hoewel onze voorkeur nog steeds naar de Corolla Touring Sports gaat, weet deze Corolla Cross het gebruiksgemak van die stationwagen te combineren met een hogere zit en SUV’s looks. Tel daar ook nog eens het lage verbruik bij op en je krijgt een zeer interessant pakket als je in de markt bent voor een crossover.

Toyota Corolla Cross rijtest review belgie autofans video

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws