Rij-impressie + video: Renault Clio V (2019)

Renault Clio V Rijtest 2019 TCe

Het Franse Renault leidt succesnummer Clio naar zijn vijfde generatie. Autofans doet de test met de opvolger van Europa's tweede meest populaire model!

De Renault Clio is zonder discussie een instituut in het Europese autoland. Geen understatement, want enkel de Duitse Volkswagen Golf doet het beter in de verkoopslijsten. Niet enkel in Europa, ook in België. Meer nog sinds 2012 weet Renault jaarlijks meer Clio’s te verkopen dan het jaar voordien. Een exceptionele krachttoer waar veel concurrenten stikjaloers op zijn.

Revolutie verpakt onder evolutie

Om maar te duiden hoe belangrijk Clio voor Renault is. De vijfde generatie moet er dan ook boenk op zitten om het verkoopsucces te kunnen blijven garanderen. Hoe de Fransen dat tot een goed einde willen brengen? Door de onderhuidse mechanische revolutie te verpakken in een visuele evolutie. Want de klant, die koopt nog steeds vooral met zijn ogen.

En diezelfde klant kon het design van de vierde generatie Clio goed smaken. Waardoor designer Laurens Van Den Acker niet al te gek met de pen ging om de vijfde generatie vorm te geven. Desalniettemin zou ongeveer elk koetswerkpaneel nieuw zijn op deze Clio. Al moeten we eerlijk zijn; ons Moe Roza zal niet meteen doorhebben dat dit de nieuwe generatie is.

Slimme coq au pit

Tot dusver die revolutie. Maar was er ook geen revolutie? Jazeker. En daarvoor hoeven we niet eens met de blikopener over de carrosserie te gaan. De deuren open slaan is genoeg. Renault tilt de binnenzijde van de Clio namelijk naar een compleet nieuw niveau. De Fransen noemen het alvast de Smart Cockpit en die slimme cockpit brengt meer ruimte en technologie naar de inzittenden. Zo beschikt de Clio voortaan standaard over twee digitale instrumentencluster. Desgewenst nog een maatje groter te krijgen – te zeggen; 10” en 9,3” – om het technofestijn helemaal compleet te maken.

Renault Clio V Rijtest 2019 TCe

De nodige info wordt duidelijk weergegeven en het nieuwe Easy-Link-infotainmentsysteem zit logisch in elkaar. Android Auto en Apple Carplay mogen trouwens ook mee komen spelen op het scherm. Daarenboven kreeg het interieur van Clio een serieuze kwaliteitsinjectie. Het blijft natuurlijk een B-segmenter maar de knopjes van pakweg de airco zien er heel verzorgd uit en het dikkere stuurwiel ligt comfortabel in de hand. Ook een dikke duim voor het zitwerk. De stoelen zitten lekker comfortabel voor, al mocht de zitzijde misschien net iets langer zijn. Achterin is het - zoals in de meeste B's- niet heel riant zitten. Maar goed, de koffer gaat er met zijn 400 liter dan weer wel aanzienlijk op vooruit.

Hybrid op til

Bon, tijd voor de blikopener, want we beloofden ook een onderhuids revolutie. Bij Renault heet die CMF-B. CM-watte? CMF-B is een nagelnieuw platform dat de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie ontwikkelde voor een rits op til staande modellen. Clio krijgt de primeur om die fundamenten aan de buitenwereld te tonen. Fundamenten die pronken met een knappe stijfheid, compacte structuur - in het voordeel van interieurruimte - en voorbereiding op elektrificatie. Nee, volledig elektrisch zal de Clio niet worden, daarvoor heeft Renault de Zoe, wel komt er een full-hybrid-versie van de Fransman à la Toyota.

Renault Clio V Rijtest 2019 TCe

Die zal echter pas in 2020 richting de dealer rijden, waardoor je nu een rits benzine- en dieselmotoren voor de kiezen krijgt. Bij de benzines gaat het over een 1-liter atmosferische driecilinder met 75 pk, een andere driecilinder met turbo en 100 pk en een 1.3-liter viercilinder turbobenzine met 130 pk. Die laatste kennen we ook uit gerief zoal de Mercedes A-Klasse (jawel) en geeft de Clio een ingoten sportiviteit. De 100 pk sterke driecilinder moet echter niet al te veel onderdoen en past bij het karakter van de Clio. Geinig detail, de 1.5-liter turbodiesel (Blue dCi) met 85 pk of 115 pk is het enige blok dat onder de 95 g/km gaat. Dan toch maar wachten op de hybride?

Als een grote

Rijden in de Clio? Dat is zoals vanouds geen straf. Renault werkte hard om het geluid tijdens het rijden stiller te krijgen. Het resultaat is een afname van 2 dB, alsjeblieft! Nee serieus, je merkt duidelijk dat hij weer wat stiller voor de dag komt. Daarnaast is het chassis uitermate droog, op een goede manier. Hij dempt mooi oneffenheden weg zonder compleet zompig of steenhard te zijn. De stuurinrichting werd dan weer wat meer communicatief. In hoe verre dat nog kan in een moderne auto. Er hangt dan ook een zweem van grootsheid rond de nieuwe Clio. Op sommige momenten leken we dan ook onderweg met een Mégane. Best een mooi compliment.

Renault Clio V Rijtest 2019 TCe

Daarnaast wist Renault door te spelen met de wielbasis de draaicirkel een stuk te verkleinen. Tegenwoordig mag de straat 20 centimeter korter zijn om te kunnen draaien in de straat. Best wel wat. We durven dan ook stellen dat de Clio uitgegroeid is tot het Frans equivalent van de VW Polo. Met een iets hippere styling, even (visueel) indrukwekkend interieur en genoeg veiligheidsnufjes om een Touareg van 5 jaar oud in zijn onderbroek te zetten. Zolang je wil betalen natuurlijk...

Franse franken

Eén van dé succespunten bij de uitgaande Clio was dan ook zijn acceptabele prijs. De nieuwe, die start aan 14.875 euro. Voor de versie met 100 pk sterke driecilinder kijk je al richting de 17.500 euro. Wil je dan nog wat kleine accentjes en opties leggen, dan klimt de prijs richting de 20.000 euro. Dat is marktconform voor de nieuwe generatie stadskarretjes maar laat ons eerlijk zijn, 20.000 euro voor een compacte stadswagen, dat is geen klein geld.

Renault Clio V Rijtest 2019 TCe

Het is dan ook nog wat afwachten welke richting Peugeot en Opel uit zullen gaan met hun eveneens dit jaar verschijnende nieuwe 208 en Corsa. Verder zien we nog de VW Polo, Ford Fiesta en Citroën C3 als te duchten concurrenten. Rakkers zoals Hyundai i20 en Skoda Fabia hebben ondertussen al een leeftijdshandicap. Al kan je zo'n Fabia nog wel als stationwagen verkrijgen. De nieuwe Clio, die komt er als vijfdeurs en als vijfdeurs alleen...

Conclusie

Bij Renault weten ze dat ze met het design van de vorige generatie gekoppeld aan de prijs en het comfort een succesformule hebben gecreëerd. Je zou visueel numéro V dan ook kunnen betichten van een té brave update te zijn. Onderhuids is deze stadswagen echter indrukwekkend vernieuwd en ook het interieur ging er met rasse schreden op vooruit. De concurrentie gaat alvast zwaar uit de hoek moeten komen om de koning van zijn troon te krijgen.

Renault Clio V Rijtest 2019 TCe

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
JL 15:58
afbeelding van JL

Even zeggen dat een geluidsvermindering met 3 db betekent dat het geluidsniveau met de helft daalt!

Hopelijk heeft Renault met de nieuwe generatie 2 dingen goed voor elkaar:
1. Bouwkwaliteit. De vorige had veel te veel piepjes en krakjes
2. Afstelling van de DCT ("EDC"). In de vorige was hij in ECO te braaf en in niet-ECO/sport wat te fel.

Als ze daarin slaagden hadden ze eigenlijk al half gewonnen. Want generatie IV was voor de rest al een geweldige rakker, vond ik.

Nidas Leo 17:32
afbeelding van Nidas Leo

Toch even vermelden dat ongeveer -10 dB de helft in volume is.
Wat wel correct is, is dat -3 dB de helft electrisch vermogen betekent.
Kleine nuance dus.
- 2 dB in de Clio is dus wel een mooie verbetering, maar betekent dus niet de helft stiller.

JRE 10:56
afbeelding van JRE

Vreemd dat er geen break meer komt. Ik zie die best wel veel rondrijden. Het zou me verwonderen mochten al die klanten tevreden zijn met het antwoord "koop een Captur als je iets meer ruimte wil".

Het ik het trouwens juist dat de Clio een zichtbare uitlaat heeft die effectief verbonden is aan de motor? Dat is tegenwoordig ook niet evident.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws