Rijtest & Video: Citroën DS3 Racing

citroen DS3 Racing

Citroën heeft de laatste jaren een waanzinnig sterke reputatie opgebouwd in de rallywereld. Ze hebben een ongeziene reeks neergezet met Sebastien Loeb. Deze kon zich van 2004 tot en met 2010 jaar na jaar wereldkampioen kronen. Om deze uitzonderlijke prestaties in de verf te zetten ontwikkelde ze bij Citroën een extreme versie van de DS3. Hij kreeg 207 Pk onder de motorkap, een opvallende kleur en de toepasselijke naam Racing mee.

Met de knappe DS3 hadden ze bij Citroën een goede basis om een rallymonster voor de weg te ontwikkelen. Iedereen zal ook geweten hebben dat dit niet zomaar een DS3 is. Overal zijn er een heleboel details in koolstofvezel. Zo  zijn de voorbumper, dorpels, wielkasten, flankbescherming van de portieren en de diffusor in dit exotische materiaal uitgevoerd. Daarenboven heb je ook maar keuze uit twee gewaagde kleurcombinaties. Er is de versie waarvan het dak en de 18 inch wielen zijn uitgevoerd in donkergrijs en de carrosserie in Blanc Banquis. De door ons gereden uitvoering wordt in Noir Obsidien (zwart)  in combinatie met feloranje accenten afgeleverd. De grille plus omranding, spiegelkappen en delen van het interieur kleuren mee met het dak van de gekozen uitvoering. Persoonlijk vinden wij de zwart/oranje versie het best passen bij deze rallyexploot. Waarom een extreme auto kopen en hem dan toch een beetje voorzichtig in zwart/wit bestellen?

Citroën DS3 Racing

Binnenin vinden we tientallen leuke details die bijdragen aan het unieke karakter van deze DS3 Racing. Alles is er oranje dat met koolstofvezel doorweven wordt. Wanneer je naar boven kijkt zie je het volgnummer van jouw persoonlijke wagen en een bordje met een herinnering aan de WRC rallygenen die deze auto met zich meedraagt. Ook de kuipstoelen, ronde tellers, de vele stickers en opvallende vloermatten herinneren de bestuurder er constant aan dat dit beestje wel iets in zijn mars heeft. Bovendien  zit de hele wagen ook vol met opvallende stickers. Zo zien we DS3 Racing-logo’s op het dak, de motorkap, de achterspatborden en de rechterdeel van het dashboard. Citroën wil er dus duidelijk geen twijfel over bestaan laten bestaan dat dit een echt monster is.

Citroën DS3 Racing

Met al dit optisch geweld verwacht men natuurlijk ook een echt racebeest. Wanneer je de eerste meters rijdt zal je misschien een beetje verrast zijn. De motor is heel rustig en beschaafd onderin en de auto voelt vrij comfortabel aan. Maar wanneer de 207 pk en 275 Nm sterke motor zijn duivels ontbindt transformeert deze auto helemaal. Er is een diepe brom te horen, de remmen zijn erg direct en bijzonder krachtig en de wagen plakt als het ware aan de weg zolang de weg droog blijft. Vanuit stilstand sprint dit beestje naar 100 km/u in slechts 6,5 seconden en hij blijft doortrekken naar een top van 235 km/u. Het is echt een rijdersauto die gemaakt is voor het betere smijt- en gooi werk.  De pedalen zijn goed geplaatst en het stuur is erg direct en geeft veel vertrouwen. Deze auto zal dan ook gegarandeerd meer dan eens een glimlach om je lippen toveren.

Citroën DS3 Racing

De prijs voor al dit Frans rallygeweld bedraagt 31.340 euro. Dit is zeker niet goedkoop. Zijn dichtste concurrent, de Mini JCW kan je vanaf 30.450 euro krijgen. Wanneer je echter gaat kijken naar alle mooie materialen die er zijn gebruikt, de rijkelijke uitrusting en de exclusiviteit die je met deze DS3 Racing in huis haalt valt de prijs nog een beetje te rechtvaardigen. Dat mensen dat geld er alvast voor over hebben zien we aan de verkoop. De beperkte oplage van de DS3 R is intussen uitverkocht.

Met de DS3 Racing hebben ze bij Citroën echt een leuke,wilde en een beetje prettig gestoorde auto geleverd. Hij is echter wel dagelijks bruikbaar en is nog redelijk comfortabel. Toch zal deze auto niet voor zijn comfort gekocht worden. Hij levert prestaties van de bovenste plank en geeft de bestuurder de sensaties die je van zo’n gek oranje monster zou verwachten.

Tekst en foto's: Cristof Van Laer

Met dank aan Citroën BeLux voor de testwagen.

Specificaties

Motor

4-cilinder turbobenzinemotor

Vermogen

207pk

Koppel

275 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 140 kg

Topsnelheid

235 km/u

Prijs testwagen

€ 0.00

Prijs basismodel

€ 31 340.00

0 tot 100 km/u

6.50 sec

Gemiddeld testverbruik

7.50 L/100km

Laatst gepubliceerd

Reacties (16)

Plaats een reactie
Techno Patat 16:08
afbeelding van Techno Patat

mja, sorry jongens maar ik moet pieter gelijk geven, dat filmpje gaf me een beetje koppijn :p! Dat aftellen is wel cool gedaan, en het geluid van de auto is duidelijk hoorbaar, maar voor de rest een beetje veel te druk voor mij :p!!

ot: Leuke auto, kheb er al een paar keer ingezeten en telkens vond ik het wel tof, maar niet 31.000 euro tof eigenlijk, dan vind ik zo een JCW er toch veel beter en gemener uitzien...

Adolf Van Oostende 02:36
afbeelding van Adolf Van Oostende

Als je een nog klein beetje extra bijlegt , heb je een Subaru Impreza WRX STI hatchback met AWD en 300pk .

Dat zal toch nog net iets anders zijn van weggedrag dan zo'n fabrieksgetuned stadswagentje ....

Yvesw 09:03
afbeelding van Yvesw

Props voor het filmpje jongens! Er is inderdaad nog wat werk aan, maar qua idee en beelden zit het zeker in orde (met het gegeven materiaal dat jullie hebben)! Vanaf nu proberen bij elke test een filmpje te maken en dan zit het na een test of 5 helemaal snor. Go Go Go! :)

O.T.: Kwijl DS3 kwijl.....

Karel 13:25
afbeelding van Karel

adolf heeft een punt(de adolf van hierboven hé)

Techno Patat 17:38
afbeelding van Techno Patat

jup, zo had ik het nog niet bekeken maar met een paar maandjes doorsparen heb je inderdaad een bom ipv een bommetje :p!

Techno Patat 20:33
afbeelding van Techno Patat

@ponrow: ik kan het met m'n htc sensation! Als het draait op android kan je onder instellingen bij de browser het vinkje afzetten bij: Mobiele websites weergeven! maar dan verdwijnen de eerste 2 cm van je linker en rechterkant van de website... Behoorlijk ambetant als je wil reageren of reacties lezen, de eerste woorden van de lijn moet je telkens gokken :p!

Ik was van plan om autofans nog eens te mailen over dat euveltje (ik heb het zowel in landscape als portret mode) maar nog niet aan gedacht/tijd voor gehad...

Wim 22:16
afbeelding van Wim

de AF-redactie heeft alleen ipads en daar werkt het :) we moeten mss iets van een knop voorzien

Wim 16:21
afbeelding van Wim

nice, good to know

Techno Patat 22:11
afbeelding van Techno Patat

@wim: SNOBS :D!

Nee serieus, kan ik dat aanpassen want het is wel serieus ambetant! M'n gsm is te snel en heeft een te groot scherm voor die mobiele versie van de website, maar als ik elke eerste 2 woorden van de zin moet raden wordt het wel wat lastig...

Bij deze heb ik dus het perfecte excuus: Als m'n reacties op niets slaan --> Het komt door m'n HTC :p!

Techno Patat 18:08
afbeelding van Techno Patat

Nope, werkt niet :p! in of uitzoomen blijft ervoor zorgen dat de buitenste cm's onleesbaar zijn... en als ik ingelogd ben staat 'ingelogd als technopatat' boven de zoekbar... Nogal ambetant :p

Yvesw 21:37
afbeelding van Yvesw

@Patat: Doe eens zoals de normale mens en kijk autofans vanop de computer :p

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws