Rij-impressie: Audi A6 Hybrid

Rij-impressie: Audi A6 Hybrid

We reden kort met de Audi A6 Hybrid. De wagen is bij ons nog niet in de catalogus te vinden al zal dat niet lang meer duren. Met die A6 Hybrid sluit Audi achteraan aan bij de BMW ActiveHybrid5, Mercedes E300 BlueTec Hybrid en Lexus GS450h. Of hij de leiding van dat groepje ook kan nemen, moet de toekomst uitwijzen.

De A6 Hybrid krijgt dezelfde opbouw als de Q5 Hybrid als het om optiepolitiek gaat. De A6 Hybrid krijgt dus een aantal zaken standaard die bij andere versies een optie zijn. Het gaat bv. om een elektrisch open dak, of de neerklapbare rugleuning van de zetel. Ook de motor is dezelfde als die van de Q5 Hybrid. Als basis wordt de 2.0 TFSI genomen. Die brengt 211 pk voort en wordt gekoppeld aan een elektromotor (40 kW, 210 Nm) om tot een totaal van 245 pk te komen. Voor de aandrijving liet Audi de Quattro-opstelling van de Q5 Hybrid varen, in de plaats werd gekozen voor de voorwielaandrijving die we al kennen van de gewone A6. De motor wordt gekoppeld aan een achttraps S-tronic.

Rij-impressie: Audi A6 Hybrid

Onze rit met de A6 Hybrid was voldoende om de basis van de wagen mee te krijgen. Wie op de start-knop duwt  hoort niets veranderen. Je ziet wel de display van het navigatiesysteem uit de middenconsole klappen én de wijzertjes in het instrumentenpaneel de hoogte in schieten, om het 'ready'-niveau terug te komen. Zo weet je dat de wagen klaar is voor vertrek. Audi zorgt voor een accu die in volgeladen toestand de wagen drie kilometer ver kan zorgen voor de energie. Dat zorgt ervoor dat je een deel van je verplaatsingen in de stad kan doen zonder gebruik te maken van de benzinemotor. Dat drie kilometer niet erg ver is, merkten we al snel toen de benzinemotor alweer aansloeg om de vaart te garanderen. De accu heeft als voordeel dat ze alweer snel is opgeladen en de benzinemotor weer het zwijgen kan opleggen. Met volledig opgeladen accu kan je overigens de knop 'EV' (op de middenconsole) induwen, waardoor de wagen veel meer gebruik gaat maken van de elektrische aandrijfvorm. Schakel je dit niet in, dan komt de benzinemotor zich al heel snel moeien bij het optrekken. Wie de S-Tronic in S-stand zet kan geen gebruik maken van de elektrische modus, dat kan enkel in de D-stand. We vermelden in de kantlijn dat bij het begin van de rit de boordcomputer een gemiddelde van 11,1l/100 km aangaf. Tijdens de rit zagen we dat zakken naar 10l, om tegen het einde toch weer op 12l/100 km te stranden. Al zegt een stadsrit van een aantal kilometer natuurlijk niets over een gemiddeld rijtraject.

Rij-impressie: Audi A6 Hybrid

Een A6 Hybrid herken je aan de logo's, uiteraard. Toch krijgt hij ook een setje klassieke velgen mee en is de veelvoorkomende ijsblauwe kleur misschien wel typerend. Binnenin zien we een aangepaste tellerpartij en ook op de Multimedia Interface kan je een beeld krijgen van wat er net gebeurt bij het rijden.

Rij-impressie: Audi A6 Hybrid

De Audi A6 Hybrid overtuigt ons niet helemaal van het stadsrijden op een elektromotor, in combinatie met een benzinemotor voor de hogere snelheden. Toch zijn we ervan overtuigd dat ons traject gewoonweg te kort was om de kwaliteiten van deze hybride A6 naar behoren te beoordelen. Het rijcomfort kan je op zulk een korte afstand niet beoordelen, net als het gemiddeld verbruik.

Rij-impressie: Audi A6 Hybrid

Tekst & foto's: Sven Geiregat

Met dank aan Audi voor de testmogelijkheid

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Techno Patat 14:11
afbeelding van Techno Patat

Het verbruik valt me ook dik tegen, zelfs voor stadsverkeer is dat geen goed cijfer! Die motor haalt dar cijfer al zonder hulp van electriciteit?

En wat is er gebeurt qua gewicht? Hoeveel kg is erbij gegooid?

<strong> - edit: we hebben erover gelezen bij de controle, het is inmiddels aangepast -

Sven 14:37
afbeelding van Sven

Het gewicht (1.745 kg) zou 205 kilogram extra bedragen tegenover een A6 met dezelfde 2.0 TFSI (al heeft die slechts 180 pk) zonder hybride aandrijving. Hij weegt 140kg meer dan een 3.0 TDI met 204 pk en nog 50 kg meer dan een 3.0 TDI met 245 pk, al sleurt die laatste wel wat gewicht van de Quattro-aandrijving mee.

Dat verbruik is nader te bekijken, aangezien we de wagen slechts kort konden rijden en het onze begeleidster erom te doen was de accu snel weer op te laden, zodat we de elektrische kant van de A6 Hybrid konden ervaren. Een kind kan je vertellen dat de versnellingsbak in S-stand zetten het verbruik niet ten goede komt. De accu werd zo wel het snelst weer op volle capaciteit gebracht.

Techno Patat 19:51
afbeelding van Techno Patat

Ah, als het in S-stand was geloof ik die 12l heel goed :P!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws