Rij-impressie + video: Suzuki Swace 1.8 GLX (2021)

Suzuki Swace test 2021

Een gezinsbreak bij Suzuki? Dat moet al van de Baleno eind jaren 90 geleden zijn. Nochtans heeft de Swace met de moderne Baleno niets meer te maken, maar wel alles met... de Toyota Corolla Touring Sports. Niet dat hij die link onder stoelen of banken kan steken...

Het moeten zowat de opvallendste aankondigingen van Suzuki vorig jaar geweest zijn: de Suzuki Across en deze Swace. Twee modellen die verdacht hard lijken op bestaande modellen uit de line-up van Toyota: de RAV4 en de Corolla Touring Sports. Maar die badge engineering is natuurlijk geen toeval.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Knowhowruil

Ook Suzuki moet zijn gemiddelde CO2-uitstoot immers naar beneden krijgen. Dat kan het zelf nog wel met milde hybrides, en dat is meteen ook de reden waarom zowat het volledige Suzuki-gamma daarop is overgeschakeld. Maar de Japanners hebben zelf geen plug-inhybride of klassieke hybridetechnologie op de plank liggen.

In full hybrid-technologie zijn ze ergens anders in Japan wel gespecialiseerd. Daarom sloot Suzuki een overeenkomst af met Toyota, waarbij die laatste een beroep mag doen op Suzuki’s knowhow van kleine stadsauto’s, en Suzuki op zijn beurt de hybridetechnologie van Toyota mag gebruiken. Maar in plaats van nog eens te investeren in een volledig nieuw model, koos Suzuki ervoor om bestaande modellen van een rode S te voorzien.

Suzuki Swace test 2021

Badge engineering

Daarom is deze Suzuki Swace in feite niks anders dan een Toyota Corolla Touring Sports, maar met een andere voorbumper en met Suzuki-logo's, die vooral op de achterklep wat knullig zijn aangebracht. Maar daar is op zich niks mis mee: de Corolla Touring Sports is een pak aantrekkelijker dan zijn voorganger, die zo tot de verbeelding sprak dat we al even moeten nadenken over zijn naam. Juist, de Auris.

Ook binnenin is deze Swace dus een kopie van de Corolla Touring Sports. Van zetels over besturingsorganen tot infotainment: alles komt van Toyota, op een enkel Suzuki-logootje na uiteraard. De sfeer aan boord is wat somber, de Swace stelt het in tegenstelling tot de Corolla zonder lederen zetels, maar er is aan plaats geen gebrek. De kofferruimte van de Suzuki komt bijvoorbeeld op een litertje of twee na overeen met die van de Toyota: 596 liter met de achterbank rechtop, 1.606 liter met de achterbank neer. Dus daar hoef je het niet voor te laten.

Suzuki Swace test 2021

Eén motor

Een wezenlijk verschil duikt er wel op onder de motorkap. Kan je bij Toyota kiezen tussen twee hybrideversies: de beproefde 1.8 van 122 pk en de modernere en krachtigere 2.0 van 180 pk, dan biedt de Suzuki alleen die eerste aan. Met een sprint naar 100 km/u in 11,1 seconden heeft die geen atletische inborst, maar dat hoeft ook helemaal niet.

Zo weinig mogelijk verbruiken, daar draait het bij deze hybride om. Dat lukt in de praktijk: zo haalden wij een mooi gemiddelde van 5,0 l/100 km. In stadsverkeer en op secundaire wegen hou je er zelfs bij dat gemiddelde een relatief vlotte rijstijl op na, op de snelweg moet de Swace al meer zijn best gaan doen. Waag je je daar aan een invoeg- of inhaalmanoeuvre, dan zorgt de eCVT ervoor dat de verbrandingsmotor toeren maakt. Dat lost de modernere aandrijving met de 2.0 iets beter op.

Wil je bij Toyota de dynamischere Corolla hebben, dan moet je voor de vijfdeurs gaan, maar die biedt Suzuki natuurlijk niet aan. De Swace predikt net als de Touring Sports vooral comfort – laat je dus niet misleiden door de Sport-knop – en daar slaagt hij goed in. Het helpt daarbij ook dat Suzuki geen groter velgformaat monteert dan 16 duim.

Suzuki Swace test 2021

Prijzen

De Toyota Corolla Touring Sports is er in allerlei uitvoeringen, de Suzuki Swace houdt het op twee. Die heten volgens de klassieke Suzuki-terminologie GL+ en GLX, en overlappen niet helemaal met de bestaande Corolla-uitvoeringen. De GL+ is wel al rijk uitgerust, met bijvoorbeeld automatische airco, zetelverwarming, adaptieve cruisecontrol, navigatie en achteruitrijcamera. De GLX doet daar een inductielader, dodehoekwaarschuwing en parkeersensoren rondom bovenop.

Wat je nu precies betaalt? Officieel 32.000 euro voor de GL+ en 34.000 euro voor de GLX. Maar Suzuki schermt traditiegetrouw met kortingen, waardoor je de prijs moet kunnen laten zakken tot 28.250 euro en 30.250 euro. De Suzuki zal dus geen klanten van Toyota afsnoepen, maar dat is ook de ambitie niet.

Suzuki Swace test 2021

Conclusie

De Swace is een welgekomen aanvulling in het Suzuki-gamma en voegt er voor het eerst sinds lang weer een gezinsbreak aan toe. Hij biedt minder motor- en uitrustingsopties dan zijn Toyota-tweelingbroer, maar wil er ook geen klanten van inpikken. De keuze voor de Swace of de Corolla zal dus vooral afhangen van merk- en dealervoorkeur.

Specificaties

Motor

1.8 benzine, vier-in-lijn + elektromotor

Vermogen

122pk

Koppel

142 Nm

Overbrenging

Continu variabele transmissie

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 420 kg

Topsnelheid

180 km/u

Prijs testwagen

€ 34 000.00

Prijs basismodel

€ 32 000.00

0 tot 100 km/u

11.10 sec

Gemiddeld testverbruik

5.00 L/100km

Min. kofferinhoud

596 L

Max. kofferinhoud

1 606 L

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws