Rijtest: BMW X5 M50d

bmw-x5-m50d-2014

Bij Autofans kwamen we de M50d motor al tweemaal tegen. De eerste keer in de fünfer, als M550d, de tweede keer in BMW's gladde SUV, als X6 M50d. Maar als deze koppelkoning ergens het best tot zijn recht moet komen, dan is het toch wel in een X5. Of dat zou je denken.

Oef, tot onze opluchting heeft BMW ons deze keer geen wit exemplaar meegegeven. Naast het feit dat onze vorige test-M50d's wit waren en wit zowat de hel is om proper te houden, staat dit "Spacegrau" hem verbazingwekkend goed. De X5 heeft trouwens geen felle kleur nodig, standaard heeft de 4,9 meter lange BMW met zijn dikke uitlaten en (functionele) zijdelingse kieuwen al heel wat présence. De M50d doet daar nog een sportief schepje bovenop. Zo krijg je een M-achtige honinggraat voorbumper, kolossale trapezium uitlaten, knappe vijfspaaks velgen en wel drie M-badges.

Porsche-Centre-Antwerpen

bmw-x5-m50d-2014

M-saus

Binnenin geldt hetzelfde recept. Men neme een standaard X5 interieur en voegen daar een sportief M-sausje over. Het meest opvallend is het M-stuur en de Alcantara/lederen M-zetels. Het stuur ligt subliem in de hand en de stoelen geven voldoende steun. Verder is de X5 eigenlijk een zeer praktische keuze, plaats genoeg zowel vooraan als achteraan. Ook de laadruimte van minstens 650 liter en maximum 1.870 liter is niet onderbemeten. De handige dubbele achterklep en het opbergvak onder de koffer maken hem af.

bmw-x5-m50d-2014-interieur

M-ophanging

Waar het vanzelfsprekend allemaal om te doen is ligt onder de kap. De kloeke X5 is dan ook uitgerust met een M sportpakket, een adaptieve M sportophanging, M velgen en een M aerodynamicepakket. Het maakt deze X5 een stuk sportiever, maar ook heel wat harder. Begrijp ons niet verkeerd, de M50d kan zeker als comfortabel worden gecategoriseerd, je verwacht alleen meer van een X5. Drempels en putten in het asfalt zou je amper mogen voelen en dat is in deze M zeker niet het geval. We zijn er van overtuigd dat je daarvoor minder rolneigingen in de plaats krijgt, maar ze wegwerken doen de M-aanpassingen zeker en vast niet. Het heeft een beetje dezelfde ziekte als de Jeep Grand Cherokee SRT die we laatst testen. Waarbij het comfort net iets te weinig aanwezig was.

bmw-x5-m50d-2014

M-prestaties

Daartegenover staat dat je deze X5 zeer precies in een bocht plaatsen. Hij stuurt redelijk scherp, jammer genoeg moet je iets te veel stuurcorrecties maken op de snelweg, dat past wederom niet bij het karakter van een full-size SUV. Wat dan weer 100 % bij deze SUV past is de motor. Voor de technische uitleg van de 50d motor refereren we graag naar de rijtest van de BMW M550d. Kortweg, drie liter, drie turbo’s en een overvloed aan koppel. 740 Nm op precies te zijn. Met behulp van de bekende, zeg maar geroemde, 8-traps ZF automaat sprint hij in amper 5,3 seconden naar 100 km/u.

Porsche-Centre-Antwerpen

De topsnelheid is zoals gebruikelijk beperkt tot 250 km/u. Hoe voelt dat in een X5? Wel, je voelt eigenlijk relatief weinig. Een blik op de super heldere head-up display verraadt dat het tellertje wel heel snel naar boven gaat. Ook de kunstmatige geoptimaliseerde roffel mag er zijn. Ok, deels is het fake, maar ons hoor je niet klagen. Een zescilinder diesel met drie turbo’s maakt nu eenmaal amper lawaai, en persoonlijk wil ik er gerust aan herinnerd worden dat ik met bijna 400 pk onderweg ben. Let wel, binnenin mag de zes-in-lijn dan wel hulp krijgen van de speakers, vanbuiten houdt hij het stil. Zeg nu zelf, dat is toch beter dan andersom, niet?

bmw-x5-m50d-2014

M-prijs

De M50d begint bij 85.150 euro. De M zit al goed in zijn spullen, maar zoals het een premium Duitser betaamt, komt daar op onze versie nog een kleine 12.000 euro bovenop. Als we dan naar dé concurrent bij uitstek kijken, de Porsche Cayenne Diesel S, begint die bij zo’n 81.433 euro. De Porsche doet er, ondanks een grotere motor (4.2 V8) en 110 Nm koppel, 0,4 seconden langzamer over naar de 100.

conclusie, liever geen M

Bij het begin vroeger we ons af of de M50d-configuratie het best in de X5 tot zijn recht kwam. De standaard vierwielaandrijving en het gigantische koppel hebben immers de grootste meerwaarde in een auto van dit kaliber. Jammer genoeg is de X5 M50d een beetje vlees noch vis. Het is een full size SUV, maar neemt de fijne rijeigenschappen die daarbij horen, niet altijd mee. De beul van een motor maakt wel wat goed, aan de andere kant vragen wij ons af wat mensen met een 30d of 40d gaan missen. De M in in X5 M50d, hadden ze misschien beter achterwege gelaten.

Specificaties

Motor

3.0 triturbo diesel, zes-in-lijn

Vermogen

381pk

Koppel

740 Nm

Overbrenging

8-trap automaat

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

2 165 kg

Topsnelheid

250 km/u

Prijs testwagen

€ 97 005.00

Prijs basismodel

€ 85 150.00

0 tot 100 km/u

5.30 sec

Gemiddeld testverbruik

9.00 L/100km

Min. kofferinhoud

650 L

Max. kofferinhoud

1 870 L

CO2-uitstoot

177 g/km

BIV

€ 1 108.46

Rijtaks

€ 769.43

Auteur: Wim
Reacties: 2 reacties

Tags

suv

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Koxal 01:16
afbeelding van Koxal

Dank u voor informatie.
İk had pas een x5 m50d gekocht .
Vlieg machine echt aanrader.
Mooi mooi mooi

henri.boesveld@hotmail.com 21:42
afbeelding van henri.boesveld@hotmail.com

Tand des tijds.. vroeger was 90 pk 524td een klein wereldrecord.. nu zijn het onbegrensde mogelijkheden

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws