Rijtest: Hyundai Kona EV 64 kWh (2019)

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

Het moet één van de belangrijkste zetten zijn van de afgelopen jaren bij Hyundai; deze Kona EV. Want hij smelt het succes van de crossover samen met de technische kennis vergaart bij de Ioniq Electric. Wij namen hem mee de baan op.

Om het Hyundai niet te makkelijk te maken, reden we de Kona EV in de winter. Wat is er nog aan van die beloofde WLTP-radius die bij de grootste in Elektriland behoort?

De Kona EV heeft weinig of niets gemeen met de Ioniq in de inleiding. Goed, de lithium-ion batterijen en de elektromotor zijn van hetzelfde type, maar de Kona EV krijgt een hele andere aanpak. Dat begint al met de grotere accu. Een sportman met grotere longen is in staat tot betere prestaties en dat is niet anders bij accu's. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Kona EV met 64 kWh grote batterijen een vlotte sportiviteit voor de dag brengt. Hyundai heeft het voor mekaar om een elektrische wagen te bouwen die ook bij hogere snelheden nog genoeg pit heeft voor een herneming extra.

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

7,6 seconden van 0 naar 100 km/u, een rijbereik van 449 kilometer in theorie, het zijn cijfers die je bij een gewone benzineauto kwijt kan, geen enkele benzine-Kona doet het overigens even snel. Hyundai heeft ook een minder krachtige versie van de Kona EV, zodat ze een breder publiek bespelen en de concurrentie kunnen aan gaan met de tweede generatie Nissan LEAF. Die krijgt 39,2 kWh in zijn batterij geduwd en heeft bijgevolg een mindere radius - 289 kilometer.

hoe ver ga je?

De grote vraag bij het oppikken van de testwagen was dan ook wat er overblijft van de beloofde radius. En dat is eigenlijk gek, want halen we een gemiddelde benzine- of dieseltestauto op, dan stellen we ons die vraag niet als eerste. Een eerste indicatie van 370 kilometer deed ons wat schrikken, maar toen bleek dat de airco-unit zowat 40 kilometer van onze range weghapte. Zet je die uit, dan kan je alweer wat verder, al krijg je het bij vriestemperaturen niet warm van de zetel- en stuurverwarming zonder extra ondersteuning. Op voorhand instellen om het interieur op te warmen is dan aan te raden.

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

Naderhand bleek dat onze voorgangers in de testwagen alweer wat minder zuinig reden dan wij. Dat wordt stilaan een vaststaand feit. Tijdens onze test reden we bij temperaturen van gemiddeld 8°C een gemiddelde bij elkaar van 16,5 kWh en dat terwijl we zowel de Eco-stand, Comfort-stand als Sport-stand rondreden. Kleine bedenking daarbij is dat de overgang van Sport naar Eco met een druk op de knop best abrupt verliep. Van full power naar alles dichtgeknepen en nog wat energierecuperatie erbovenop, we zaten af en toe met onze neus tegen de voorruit bij het omschakelen.

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

En daarmee hebben we de belangrijkste dingen van de Kona EV al aangehaald. Want bij Hyundai hebben ze goed naar de concurrentie gekeken en gezien dat je geen aparte of lelijk ogende wagen nodig hebt om je Elektrisch Verhaal te promoten. De Kona EV neemt dan ook de carrosserie van de reguliere Kona over en voegt daar een 'electric' badge aan toe. Nuja, hij heeft ook geen grille en krijgt in de plaats een laadklep. Dat helpt ook om de luchtweerstand te verminderen. Als je zou denken dat er een Kona-met-een-buikje voor je neus staat: dat is het accupakket dat je daar onder de wagen ziet. Een nadeel voor wie wel eens naast de weg wil gaan rijden, maar het is al van de Terracan in 2001 geleden dat ze dat bij Hyundai nog aspireerden.

minder en meer ruimte

Is dat een bergvak onder de versnellingspook? Of hé, er zit helemaal geen versnellingsbak onder. Een echte versnellingsbak heeft een elektrische wagen natuurlijk niet nodig en daardoor komt er plaats vrij voor bergruimte. De plaats die je verliest vanwege de accu's onder de bodem, kan je deels terug winnen op deze manier. Goed, de benen van de achterste passagiers kan je nergens anders kwijt, en die ondervinden toch wat hinder van de hogere opstelling.

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

Je mag dan wel in een B-segment crossover zitten met de prijs van een dikke C-segmenter, de Kona EV rechtvaardigt die prijs niet alleen door een hoop extra accu's onder zijn achterklep. Hij is namelijk up-to-date met uitrusting die je in een ander segment zou verwachten. We hebben het dan over de semi-automatische rijmogelijkheden, die je in de file laten meevolgen zonder dat je er moeite voor moet doen. Kruisend verkeer wordt gemeld wanneer je achterwaarts je parkeervak uitrijdt en ook de lijnen van je rijvak worden in jouw voordeel in het oog gehouden. Een beetje goedkoop oogt het head-up display, dat met een kraakje tot leven komt wanneer je de start-knop van de auto induwt. Maar dat een B-segmenter over een head-up display beschikt, is op zich al noemenswaardig.

progressief bumperen

Vanwege het hogere gewicht voor de elektrische versie werd door de ingenieurs gekozen het onderstel te herwerken waardoor de punch wat uit de Kona verdwenen is. Je rijdt helemaal niet met een natte dweil maar het rijgedrag is veel neutraler dan wat je zou vermoeden als je de specificaties hogerop leest. Remmen doe je progressief op de motor, waarbij je met paddles achter het stuur kan instellen hoe fel je afremt wanneer je het gaspedaal loslaat. "Gaan de remlichten wel aan?" Het blijft altijd een beetje angstig in je achteruitkijkspiegel kijken om te zien of je achterligger wel gezien heeft dat je lekker progressief op je motor afremt.

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

Heb je de batterijen volledig leeg gereden, dan is het tijd om op te laden. Gelukkig hebben we tegenwoordig een openbare laadpaal om de hoek, waardoor we de voordeur geen hele nacht meer moeten open laten staan om je Kona EV weer fit en monter te krijgen. Want die hoge acculading heeft zijn gevolg voor het laden; aan de openbare laadpaal kostte het 7u40 om de accu van 74 procent naar volledig vol te krijgen. Laad je hem met een snellader, dan heb je hem van 0 naar 80 procent vol op net geen uurtje tijd.

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

Een Kona EV heb je vanaf 37.999 euro. Dat is natuurlijk voor de bravere 39,2 kWh-versie in de Twist-uitrusting. Een trapje hoger kan je ook voor de 64 kWh-versie uit onze test kiezen. Dan leg je best 44.999 euro opzij. Wil je 'm zoals onze Sky-testwagen, dan betaal je 47.999 euro. Goed geld voor een B-segment SUV, al moet je voor een directe concurrent bij zustermerk Kia kijken, dat met de e-Niro ongeveer eenzelfde concept navolgt. Een LEAF 40 kWh met 270 km radius kost minimaal 36.940 euro, een Volkswagen e-Golf met 231 km rijbereik haalt al 40.720 euro uit je portefeuille.

conclusie

Je kan geen automerk aanklikken of ze kletsen je met een elektrisch model rond je oren. Hyundai geeft de Kona EV de overtreffende trap, met een ruim rijbereik en puike prestaties. Als particulier ga je waarschijnlijk nog steeds een benzine-Kona boven deze EV verkiezen, simpelweg omdat je die meerkost nooit recupereert. De zakelijke rijder zal er anders over denken en dan wordt de ruime radius belangrijker, net als de afwerking. Meer radius kost een pak meer, zo simpel is het dezer dagen.

Hyundai Kona EV 2019 (rijtest)

Specificaties

Motor

elektromotor, 64 kWh lithium-ion accu

Vermogen

204pk

Koppel

395 Nm

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 660 kg

Topsnelheid

167 km/u

Prijs testwagen

€ 44 999.00

Prijs basismodel

€ 37 999.00

0 tot 100 km/u

7.60 sec

Min. kofferinhoud

332 L

Max. kofferinhoud

1 114 L

CO2-uitstoot

0 g/km

BIV

€ 0.00

Rijtaks

€ 0.00

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
andre123 18:19
afbeelding van andre123

tot spijt van sommigen,maar hier is hij weer......
dus niet alleen over een bepaald niet nader te noemen merk.............
als particuliere rijder inderdaad nog steeds veel te duur...........
een basic met wat minder toeters en bellen is welkom

IvoB 10:20
afbeelding van IvoB

In afwachting van de levering van de e-Niro (11 maanden levertijd!) rijden we nu al een maand rond (3 weken levertijd) met de Kona EV Sky. Overwegend (95%) in de Eco-stand. Deze voldoet voor ons ruimschoots in het huidige verkeer. Gemiddeld verbruik over 1500 Km bedraagt nu 12.9 kWh. Enig nadeel: na een tijdje met een EV (en zeker eentje met de uitrusting van een Kona EV Sky) gereden te hebben zal het nog moeilijk wennen zijn aan een ICE. Een EV rijdt stil. Maar wel maar tot ongeveer 50 km/uur. Daarboven dringen de rolgeluiden en wind door en heb je ongeveer eenzelfde geluid binnen als in een moderne ICE. Dat is ook een minpuntje bij de Kona EV: de standaard Nexen banden. Zeer gevoelig voor rolgeluiden afhankelijk van het wegdek: van zeer stil over (fluister)asfalt tot zeer doordringend over Belgisch beton. Tot nu toe maakt de Kona EV alles waar wat hij belooft. Dat de uiteindelijke keuze viel op de e-Niro More zat hem in de details. Technisch ongeveer dezelfde wagen. Maar voor (iets) minder geld biedt de e-Niro een (nog) beter afgewerkt interieur (er scheelt niets aan het interieur en afwerking van de Kona EV maar in vergelijking met de e-Niro lijkt de Kona EV iets meer plasticlook te hebben) en vooral een ruimer interieur en zeker een ruimere koffer. Bij een e-Niro is dan weer geen HUD mogelijk (die in de Kona EV overigens voortreffelijk werk levert) en bij de Kona EV dan weer geen bestuurderszetel met geheugenfunctie (wat wel zijn nut heeft bij, zoals in ons geval, twee bestuurders die behoorlijk in lengte schelen).

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws