Rijtest: Nissan Ariya 87 kWh 2023 - Volkswagen wie? [video]

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

Nissan was een absolute trendsetter in elektroland met de Leaf. Sindsdien bleef het opvallend stil op elektrovlak bij de Japanse constructeur. Tot nu, want de Ariya moet de leasingrijder terug richting de Nissan-dealer krijgen. Beschikt hij over de juiste strijdwapens in een felbevochten segment?

Wat is dit?

Nog een elektrische SUV? Jawel! Want na trendsetter Leaf en de minder bekende e-NV200 trekt nu ook Nissan naar het C-SUV segment. Daarvoor halen de Japanners alles uit de kast, want de Ariya krijgt een gloednieuw platform, een nieuwe huisstijl en een vooruitstrevend interieur. Hoewel verwant aan de Renault Mégane E-Tech, vaart deze Ariya duidelijk een andere koers.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Zoals de concept

Een concept op wielen, zo mag je de Ariya gerust omschrijven. Dat is niet eens zo gek, want in 2019 schoof Nissan een gelijk genaamde conceptauto naar voren tijdens de Tokio Motor Show. Waar uiteindelijke productiemodellen vaak serieus te heet gewassen worden, is dat bij deze Ariya allerminst het geval. Zo werden enkel de velgen net wat kleiner (19" of 20") en kreeg de laadklep een andere plaats op de tekentafel. That's it.

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

Het resultaat is dat deze Ariya uitermate dynamisch oogt. Al zeker voor een product van Nissan. Hoewel je de Ariya zou kunnen omschrijven als de elektrische versie van de Qashqai, is hij met zijn 4,6 meter wel een serieuze duit langer (16 centimeter om exact te zijn). Daarenboven is deze Ariya eerder een SUV-coupe geworden door zijn aflopende daklijn.

Rolls achterna

De conceptfilosofie trekt Nissan verder door in het interieur. Want dit is één van de mooiste interieurs in het segment. Door gebruik van mooie materialen en de integratie van slimme technologische snufjes. Laat ons alvast beginnen met de houten afwerking op het dashboard. Niet enkel mooi voor het oog maar het herbergt ook aanraakgevoelige toetsen voor de klimaatcontrole die door het hout schijnen wanneer de auto aan staat. De centrale middenconsole verschuift dan weer elektronisch en het centrale opbergvak onderdaan het dashboard schuift met een druk op de knop naar je toe. Wat is dit, een Rolls?!

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

Bovenop het dashboard staan dan weer 2 digitale schermen neergepoot van 12,3 duim die in combinatie wat weg hebben van BMW's Curved display. Alleen is de "curve" hier een wobble tussen beide schermen. Reken er nog het fraai gevormde stuurtje bij en je hebt een interieur waar zonder twijfel een bepaalde Duitse constructeur zeer jaloers op is. Je weet wel, Volkswagen.

Oog op de koffer

Gezien de elektrische architectuur onderhuids kon Nissan de binnenruimte maximaliseren. Dat merk je ook. Zo is de gehele vloer vooraan vlak (opletten met rondslingerende flesjes) buiten een kleine uitstekende bobbel onder het dashboard waar een luidspreker zit verstopt. Door die subtiele ingreep krijg je het gevoel in een auto te zitten... en niet in een busjes. Achterin profiteer je dan weer van een royale hoeveelheid hoofd- en beenruimte én - afhankelijk van de uitvoering - stoelverwarming.

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

De middelste zitplaats achteraan is wel eerder bekrompen én kan gebruikt worden voor lokale Yakuza-doeleinden. Want de elektronisch bediende middenconsole kan wel heel ver naar achteren worden geschoven. Zo ver, dat zelfs de knieën van Carlos Ghosn niet veilig zouden zijn. Hoe dan ook, Nissan pocht dat de Ariya het ruimste interieur in het segment heeft! Dat kan wel... maar dat is niet zonder implicaties voor de koffer. Zo bedraagt het basisvolume voor de voorwielaangedreven versie 468 liter terwijl de versie met vierwielaandrijving genoegen moet nemen met 415 liter. Om je een idee te geven, dat is vlot 100 tot 150 liter minder dan bij sommige alternatieven.

De "Long Range" graag

Nissan heeft duidelijk de concurrentie in het oog gehouden bij de ontwikkeling van de Ariya. Ook onderhuids, want de Japanse EV biedt een riant assortiment aan varianten aan. Dat valt evenwel terug te brengen tot 2 batterijgroottes waaraan 4 vermogens zijn gekoppeld. Zo is er een accu van 63 kWh (netto, NCM) die steevast gebruik maakt van een 218 pk (300 Nm) sterke elektromotor op de vooras. Opteer je voor de grotere accu van 87 kWh (netto, NCM), dan wordt het vermogen op de vooras verhoogd tot 242 pk. Het koppel van 300 Nm blijft identiek. Die grotere batterij kan je ook krijgen met een éxtra elektromotor op de achteras. Daardoor ontstaat vierwielaandrijving en een systeemvermogen van 306 pk dan wel 394 pk. Qua koppel spreken we dan over 600 Nm.

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

De strafste Ariya 87 kWh e-4ORCE EVOLVE+ (wat een naam) weet daardoor in 5,1 seconden de honderd aan te tikken. Veel interessanter is de grote accu gekoppeld aan de elektromotor op de vooras. Die schermt met een WLTP-range van 533 km. Tijdens onze test met die uitvoering reden we een verbruik van 18 kWh/ 100 km bij elkaar. Goed voor een reële range van 483 kilometer. Moet je eenmaal gaan laden, dan kan dat standaard aan 7,4 kW AC, of 22 kW AC als je om en bij de 1.000 euro extra achterlaat bij Nissan (en doe dat maar). DC-laden gaat steevast aan maximaal 130 kW DC.

Slimme rubbers

De Ariya is een elektrische auto van een nieuwe generatie bij Nissan. Dat wil in mensentaal zeggen dat hij op een gloednieuw platform rolt dat samen werd ontwikkeld met Renault. Dat CMF-EV-platform debuteerde onder de Renault Mégane E-Tech en gaat de komende jaren nog onder een rist modellen belanden. Het verwantschap met die Mégane is trouwens voelbaar tijdens het rijden. Want ook de Ariya is relatief hard gedempt. Dat komt natuurlijk omdat Nissan de 2.2 ton in bedwang wil houden. Door echter de ophanging zacht af te stellen en de joekels van 20-duims velgen uit te rusten met genoeg rubber blijft het evenwel comfortabel in deze Ariya.

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

Daar stopt de reispret niet, want Nissan verdient ook een dikke pluim voor de stoelen. Die "Zero Gravity Seats" moeten er voor zorgen dat je op lange ritten geen last in de rug krijgt. Kortom, deze Ariya is een aangename reisgezel. Als een soort van BMW iX voor fors minder geld... en met mooiere looks.

Sterk in de uitrusting

Met een basisprijs van 52.100 euro opent Nissan zonder twijfel de aanval op de gevestigde waarden. Niet in het minst door al vanaf de basis uit te pakken met een lekker aangekleed interieur. Wil je echter de versie met de grote accu (87 kWh), dan moet je met minstens 62.600 euro over de boeg komen. Een serieuze opstap, zonder twijfel, al countert Nissan door wederom niet spaarzaam te zijn met de standaard uitrusting.

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

Ja, Volkswagen ID.4 en Skoda Enyaq zijn fors goedkoper... maar in de basis ook zeer kaal aangekleed en minder zuinig met hun energie. Waardoor je na wat opties met gelijkaardige prijzen zit. Qua aandrijflijn en afwerking in het interieur heeft deze Ariya de voorsprong, qua koffer doen die andere het weer beter. En dan is er nog de olifant in de kamer, de Tesla Model Y Long Range. Een auto die op veel vlakken de concurrentie los in haar onderbroek zet, maar qua interieur de duimen moet afleggen tegenover deze Ariya.

Conclusie

Nissan bouwt al langer dan vandaag elektrische auto's. Die opgedane kennis komt nu tot uiting in deze Ariya. Want dit is een auto die kan sparren met inzendingen ver boven zijn prijs. Heb je afkeer van "dat éne Amerikaans merk", dan is dit misschien wel het meest logische alternatief. Het wachten, werd dus duidelijk beloond.

Nissan Ariya rijtest test autofans info 2023

Specificaties

Motor

Elektromotor vooras

Vermogen

242pk

Koppel

300 Nm

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

2 121 kg

Topsnelheid

160 km/u

0 tot 100 km/u

7.60 sec

Min. kofferinhoud

468 L

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Matthias 14:59
afbeelding van Matthias

Wat een gebrek aan kennis en sterke vooringenomenheid bij de schrijver..

Geen fysieke knoppen op een VW: wat een flater.
Geen fysieke knoppen op de Nissan: wat een mooi geïntegreerde toucknoppen.

Prijzen vergelijken:
De ID.5 Business - mooi uitgerust - is er vanaf 56.825 € incl btw met 77kwh batterij. Rijtest op vandaag: 18.3 kw/100km.

Looks: zeer subjectief. Deze Aryia heeft wat mij betreft een zeer raar profiel met rare knik in de deur.

Zwakke vergelijking beste Yves

Adriaan 17:11
afbeelding van Adriaan

Over smaak valt niet te twisten (al vind ik hem persoonlijk foeilelijk) maar laat ons zeggen dat ik toch ook even raar opkeek bij het lezen dat dit type knoppen geweldig was, maar dat bij de id reeks van vw ze met de grond gelijk gemaakt worden. Is er dan tactiel dan zo een groot verschil, of is er kwa gebruiksgemak meer nagedacht door nissan dan vw?

Yvesw 21:28
afbeelding van Yvesw

Dat laatste. ;-) Volumeknop voor de radio is nog tactiel (ronde cirkel centraal), de bedieningselementen voor klimaatcontrole zijn verlicht in het donker (luister je VW?) én simpel te bedienen (geen slider) en de vier bedienbare ruiten krijgen daadwerkelijk vier knopjes op het deurpaneel (dat is niet het geval bij VW). Kortom, het zit gewoon beter in elkaar bij Nissan om te gebruiken.

Wim 10:58
afbeelding van Wim

Ik ben wel fan van de Ariya, grote stap voorruit voor Nissan

Agoras Piet 20:02
afbeelding van Agoras Piet

Wat is er met die voorruit van de Arya aan de hand dan? ;-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws