Rijtest + video: BMW XM (2023)

BMW XM rijtest 2023 belgie info

Een halve eeuw? Dat laat je niet zomaar passeren. BMW viert 50 jaar ///M met de XM, een 2,7 ton wegende knoert van een SUV met vlot meer dan 600 pk. Absolute patserbak? Of stevige fallusverkleining? Autofans zocht het uit.

Wat is dit?

De culminatie van het kunnen van BMW's ///M-divisie. Of iets concreter: de grootste, zwaarste en tevens duurste SUV die je momenteel van BMW kan kopen, met de meest krachtige aandrijflijn die het merk ooit in serieproductie nam. Een gevalletje van superlatieven dus, deze XM.


CHECK HIER ONZE VIDEO VAN DE BMW XM:


4 keer prijs

Ik weet niet hou jouw laatste verjaardagsfeestje passeerde, maar de kans is klein dat je vier auto's cadeau kreeg. BMW vierde de vijftigste verjaardag van de sportieve M-divisie wel op die manier. Zo was 2022 goed voor de moddervette M4 CSL, de nog moddervettere M3 Touring en de niet proper te krijgen 3.0 CSL. Prestigeprojecten die op een manier bekostigd moeten worden natuurlijk. En daar zal Bjorn met zijn 118i niet veel aan bijdragen. Daarom werd er nog een vierde nieuwe model boven de doopvont gehouden: deze XM.

BMW XM rijtest 2023 belgie info

Want draai of keer het hoe je wil, deze XM is voor de M-divisie wat de Cayenne is voor de gehele Porsche line-up. Een auto die de centjes moet binnenrijven, zodat we de komende jaren nog lekkere producten van M op ons bord kunnen krijgen. Niet dat de XM daardoor een zoutloze hap is, want zijn specificaties dwingen respect af. Zijn uiterlijk daarentegen...

Schofferen

Nu is het al langer dat BMW polariseert met het design van nieuwe modellen, maar het design van de XM schoffeert op een andere manier. Het ligt 'm niet aan de megalomane grille (die hier niet eens zo giganto is), het gebrek aan Hoffmeister-knik (die hier nét wel extra geaccentueerd wordt) of aan de velgdesigns (iemand de standaardvelgen op de X1 plug-in al gezien?), wel aan de som der delen. De XM is de meest vulgaire auto die het voorbije jaar het levenslicht heeft gezien. Punt.

BMW XM rijtest 2023 belgie info

De XM heeft designtechnisch evenveel met BMW te maken als ketchup met friet. In die zin dat er mensen zijn die er geen aanstoot aan nemen, maar dat je die mensen liever niet te vriend hebt. Niemand ter wereld zal je sympathieker vinden als je met deze XM rond rijdt... en dat weet je als eigenaar zelf verdomd goed.

Een plug-in... met +600 pk

Nee, als eigenaar koop je deze XM om een statement te maken. Tot voor kort bijvoorbeeld om aan te tonen dat de Belgische regering een complete aanfluiting is. Want hoewel een 4.4-liter V8 met twee turbo's voorin van 489 pk, was deze XM tot voor juli 2023 lekker 100% aftrekbaar dankzij de elektromotor van 197 pk, accu van 25 kWh en CO2-uitstoot van om en bij de 40 g/km. Jawel, deze XM is een plug-in. Een plug-in met 653 pk. Da's hallucinant veel.

BMW XM rijtest 2023 belgie info

Daar waar aartsrivaal AMG bij Mercedes elektrificatie gebruikt om het vermogen fors naar boven te halen van kleine verbrandingsmotoren, gebruikt ///M plug-inificatie om bronstig grote motoren CO2-technisch interessant te houden. Dit is trouwens maar het begin, want de aandrijflijn zal ook zijn opwachting in een rist andere modellen van BMW M. Te beginnen met de nieuwe generatie M5 die we volgend jaar al te zien zullen krijgen, ook als Touring!

X7 ///M

Al lopen we nu wat vooruit op de feiten. Want hoewel we eerder uitkijken naar een +600 pk sterke stationwagen, onderwerpen we momenteel de XM aan een test. Al na de eerste meters merk je dat dit geen gepimpte X5 is. De wielbasis is identiek aan die van de X7, de totale lengte ook en qua breedte overtreft deze XM de X7 zelfs. Dit is een stevige machine om op de baan te plaatsen. Extra onderstreept door het gewicht van 2,7 ton.

BMW XM rijtest 2023 belgie info

Desondanks zit er genoeg peut voorin om de XM in amper 4,3 seconden richting de honderd te stuiven. Anderzijds: écht buitenaards is dat in EV-tijden ook niet meer. Daarenboven heeft zo'n EV geen inertie bij het instampen van het stroompedaal, in het geval van de XM moeten alle componenten eerst wat op dreef komen. Het voelt - gek genoeg - allemaal wat afstandelijk aan. Of je nu 100 of 180 rijdt, sensatie staat niet in het woordenboek van deze XM.

Alle registers open

Niet dat ze bij BMW M geen moeite gedaan hebben, want met actieve stabilisatorstangen, achterwielsturing en zowat alles dat ze richting deze XM konden gooien, kan je hallucinante taferelen uithalen. Alleen zijn de concessies te groot, want de XM kampt met een steenharde ophanging, ongeacht de rijmodi. Dat joekels van 23-duim velgen (standaard 21-duim) daar niet bij helpen spreekt eveneens voor zich. Alleen blijft de XM zelfs in de stand "Comfort" te hard en brutaal voor zijn eigen goed.

BMW XM rijtest 2023 belgie info

Zo ontwaakt de benzinemotor niet rustig als daar om gevraagd wordt in de hybride-stand, hij springt als een overijverige leeuw het toneel op, inclusief aandrijfklap in je rug. Doe even rustig, XM. Dit lijkt wel een DTM-racewagen die zich verbergt in de schulp van een familie-SUV die onder handen werd genomen door de lokale tuningclub. De spreidstand aan objectieven waaraan deze kolos daardoor hoort te voldoen is gewoonweg té veel gevraagd.

BMW's antwoord

Dan is er nog de prijs. Want de XM is niet alleen de grootste en krachtigste auto die BMW momenteel in elkaar schroeft, het is meteen ook de duurste nieuwe BMW die je kan kopen. Voor de basisprijs van 177.450 euro kan je in essentie een elektrische iX xDrive40 en een M4 Competition Coupé kopen. Dan heb je voor dat geld én een comfortabele SUV voor het gezin én een absoluut beest om het circuit te bedwingen.

BMW XM rijtest 2023 belgie info

Bekijk je de XM in het grotere plaatje, dan is dit natuurlijk BMW's antwoord op de Audi RS Q8 (145.650 euro), Lamborghini Urus (227.000 euro) en Mercedes-AMG GLS 63 (190.000 euro). BMW leek echter zo in beslag genomen met het feit of ze wel of niet een rivaal konden bouwen, dat ze niet stil stonden bij de vraag óf ze wel een rivaal moesten bouwen. Heeft de wereld nood aan meer benzinezuipende kolossen van SUV's die bijna de 3 ton aantikken? Het Midden-Oosten, de VS en China denken alvast van wel, Europeanen lijken ons - gelukkig - iets twijfelachtiger.

Conclusie

De BMW XM moest ///M's grootste feestnummer worden. In de realiteit werd het de grootste fallusverkleining ter wereld. Want zowat alle potentiële paringspartners lopen zonder twijfel weg als je met dit ding komt aangereden. De XM ziet er niet alleen bonkig uit, hij rijdt ook bonkig. Laat ons hopen dat de aandrijflijn in de fors lichtere BMW M5 Touring beter tot zijn recht komt.

BMW XM rijtest 2023 belgie info

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
this 09:28
afbeelding van this

Eigenlijk snap ik die commentaren niet zo goed waarom je een klein pietje moet hebben voor zo'n auto. Ik vind het zelf absoluut geen mooie auto, maar als iemand nu die auto graag ziet en het geld er voor over heeft, wie zijn wij om daar over te oordelen?

Jos D. 18:47
afbeelding van Jos D.

Dat is bij wijze van spreken. We mogen toch nog lachen hoop ik ? :-)
Maar ik denk toch dat je iets te compenseren hebt als je in zo'n uit-de-kluiten-gewassen ding wilt rondrijden. Voer voor de psychologen.

this 09:26
afbeelding van this

Je spreekt jezelf tegen.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws