BMW Concept XM wordt krachtigste M-model ooit

BMW Concept XM 2021

Het is zover: BMW heeft het doek van zijn Concept XM getrokken. De monster-SUV moet een voorbode zijn voor BMW’s eerste toegewijde M-model sinds de M1, en belooft tevens de krachtigste M-auto ooit te worden.

Op de Art Basel-kunstbeurs in Miami heeft BMW een wel heel apart kunstwerk onthuld: de BMW Concept XM. Of dit excentrieke studiemodel de term ‘kunst’ waardig is laten we even in het midden, maar de Concept XM geeft alvast heel wat prijs over de auto die hij moet inleiden.

Inclusief echte uitlaten

Deze concept car zal namelijk binnenkort uitgroeien tot een nieuw model: de BMW XM. En dan bedoelen we niet “iX M” of “X8 M” want in tegenstelling tot zowat alle andere BMW-modellen wordt de XM een toegewijde M-auto. Dat gebeurt voor het eerst sinds de BMW M1 en doet BMW deels ter ere van de 50ste verjaardag van zijn M-afdeling.

BMW Concept XM achterzijde

De uiterlijke gelijkenissen met de legendarische M1 blijven echter beperkt tot de twee lasergeëtste BMW-logo’s bovenin de achterruit. De Concept XM speelt namelijk resoluut de SUV-kaart met ruige bumpers en een aanzienlijke bodemvrijheid. BMW neemt zelfs de term coupé-SUV niet in de mond, al benadrukken ze wel de coupé-achtige lijn die het dak volgt. Op het front herkennen we, naast natuurlijk een enorme grille, afzonderlijk geplaatste dagrijlichten en koplampen in twee lagen, een voorbode naar het BMW-ontwerp van de toekomst. De achterpartij wordt afgewerkt met slanke LED-lichten in typische BMW-vorm en — tot onze verrassing — vier opvallende uitlaten.

Vanaf 2022

Inmiddels zijn we namelijk zo gewend aan zuiver elektrische concept cars dat het nog amper in ons brein opkomt om te verwachten dat er een verbrandingsmotor voorin deze Concept XM zou kunnen schuilen. Dat is voor deze auto wel degelijk het geval, al is die motor niet alleen. BMW verklapt dat zijn XM zal voorzien worden van een plug-inhybride aandrijflijn op basis van een V8-blok. In totaal zou het gevaarte over zo’n 750 pk en 1.000 Nm koppel moeten beschikken.

BMW Concept XM interieur

De productieversie van de XM zou nog volgend jaar het levenslicht moeten zien. In de loop van 2022 komt de productie namelijk op gang in BMW’s fabriek in Spartanburg, USA. Dat is geen toeval: de Verenigde Staten wordt volgens BMW de belangrijkste markt voor deze uit de kluiten gewassen power-SUV.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Techno Patat 23:12
afbeelding van Techno Patat

Heel mooi hommage aan 50 jaar M, echt precies waar de letter M voor staat…

Djeezes!

Maar goed, ik ben geen potentiële klant van hun dus wat zou mijn mening hun ooit iets kunnen schelen…

Dominique 08:59
afbeelding van Dominique

Dat interieur...voor de liefhebbers zeker ?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws