Vertrekt Nissan (grotendeels) uit Europa?

Nissan toekomst Europa

Nissan zou eind deze maand een groot strategieplan voorstellen waarin het de Europese markt grotendeels overlaat aan alliantiepartner Renault. Dat schrijft persbureau Reuters.

De Japanse autoconstructeur Nissan zou op 28 mei een grootschalig plan voorstellen waarin het een nieuwe toekomststrategie uit de doeken doet. In dat plan zou Nissan zich terugtrekken uit heel wat wereldwijde markten en zich vooral nog richten op de Verenigde Staten, China en thuismarkt Japan. Dat kreeg persbureau Reuters te horen van bronnen binnen het bedrijf.

Nissan heeft de afgelopen jaren enkele woelige waters doorzwommen, met de hele saga rond voormalig topman Carlos Ghosn en de druk die de affaire zette op de alliantie met partners Renault en Mitsubishi. Op zakelijk vlak zou de agressieve expansiedrang van Ghosn ervoor gezorgd hebben dat de Japanse constructeur op teveel markten een graantje wilde meepikken maar daarvoor te weinig return kreeg. Vorig jaar hield Nissans dochtermerk Infiniti het voor bekeken op de Europese markt.

In het nieuwe strategieplan zou het merk middelen willen vrijmaken om te investeren in producten en technologie voor de Amerikaanse, Chinese en Japanse markten. Alliantiepartner Mitsubishi zou het voortouw nemen op vlak van plug-inhybridetechnologie en de leiding krijgen over de rest van de Aziatische markt. Renault, de andere alliantiepartner, zou de specialist worden in elektrische auto’s en de hoofdrol spelen in Europa.

Het strategieplan betekent niet dat Nissan onder meer onze Europese markt volledig zou verlaten. SUV’s scoren hier immers nog uitstekend, en met de Qashqai en Juke heeft het Japanse merk twee sterke producten in handen. Het modelgamma zou wel geconcentreerd worden rond deze twee SUV’s. Of er bij ons dus nog een toekomst is weggelegd voor de Micra en elektrische Leaf, is niet zeker.

Nissan wil voorlopig niet reageren op het bericht van Reuters. Wel laat het merk weten dat het op 28 mei inderdaad een plan voor de middellange termijn voorstelt. "We hebben recent nog veel conceptcars gepresenteerd voor de toekomst, dus de geruchten rond ons plan zijn louter speculatief", aldus Nissan.

UPDATE:

Intussen heeft Nissan ons volgende officiële reactie bezorgd: "Nissan blijft zich volledig inzetten om de product line-up in Europa te versterken. Dit als onderdeel van de voortdurende inspanningen om het bedrijf concurrerender te maken. De nieuwe Juke, die afgelopen november werd gelanceerd, is de eerste stap in de vernieuwing van ons assortiment personenauto’s. Er is al begonnen met de voorbereidingen van onze fabriek in Sunderland, om te beginnen met de productie van de volgende generatie Qashqai. Tevens streven we ernaar om onze line-up verder te elektrificeren en we mogen melden dat er hiervoor ook nieuwe producten onderweg zijn."

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws