Ruilt Stellantis machtige 5.7-liter V8 Hemi in voor 3-liter zes-in-lijn?

5.7 V8 HEMI replacement

In aanloop naar het autosalon van New York in april gonst het van de geruchten dat Jeep en Dodge een nieuwe 3-liter zes-in-lijn turbobenzine zullen introduceren. Dat klinkt misschien niet spannend maar dat nieuwe motorblok kan wel eens de machtige 5.7-liter V8 Hemi gaan vervangen. There's no replacement for displacement... maar blijkbaar wel voor de HEMI.

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Nu FCA, het moederbedrijf van Jeep en Dodge tegenwoordig in zee is gegaan met PSA (het moederbedrijf van onder andere Peugeot en Citroën), willen die nieuwe bazen van opperbedrijf Stellantis dat de boel een stukje groener wordt. En toegegeven, een 5.7-liter atmosferische V8 klinkt niet meteen ecologisch. Hoewel destijds de HEMI werd ontwikkeld om efficiënter te werken dan zijn concurrenten, is dat motorblok anno 2022 vooral synoniem geworden met de 700 pk sterke Dodge demon of Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Opvolging zou binnenkort verschijnen... in de vorm van een 3-liter zes-in-lijn met turbokracht.

Mild Hybrid

De V12 en V10 zijn al even op sterven na dood, nu lijkt ook steeds meer de V8 onder druk te komen staan. Met een zescilinder lijken veel constructeurs dan ook een verzoening te hebben gevonden tussen performance, emotie en ecologie. In de wandelgangen wordt dan ook gezegd dat Stellantis een nieuwe zes-in-lijn zal lanceren tijdens het autosalon van New York die via milde hybride-tech voor genoeg oomph moet kunnen zorgen om de 5.7-liter V8 HEMI naar de eeuwige jachtvelden te kunnen sturen. Vergeet daarbij ook niet dat Jeep en Dodge de Hemi gebruiken voor meer normale toepassingen dan Hellcat, Demon en Trackhawk.

Of er dan nog ruimte is voor een musclecar met die gigantische 5.7-liter Hemi? De kans slinkt met de dag zienderogen. Zo doet het verhaal de ronde dat Dodge in de nabije toekomst een volledig elektrische musclecar zal gaan lanceren, naast de nieuwe generatie Charger en Challenger.

Lees HIER alvast onze review van de Jeep Grand Cherokee SRT uit de oude doos. Een knoert van een SUV met een 6.4-liter grote Hemi aan boord!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws