Skoda Superb Combi en Ford B-Max zijn VAB Gezinswagen van het Jaar 2013

Naar goede gewoonte verkiest ook mobiliteitsclub VAB dit jaar een Gezinswagen. De Skoda Superb Combi is de gelukkige in de duurdere categorie, de Ford B-Max valt in de prijzen in de categorie tot 17.500 euro.

In tegenstelling tot de Europese Car of the Year-verkiezingen hoeven de constructeurs voor de VAB-gezinswagen van het jaar niet met een recent gelanceerd model in te schrijven. Zo an het dat een model de prijs verschillende keren wint. De jury is een gebalanceerde mix van professionelen en gezinnen zodat je een mooi beeld krijgt van wat particulieren denken van de Gezinswagen van het Jaar.

De Ford B-Max blinkt uit door zijn zijdelingse schuifdeuren achteraan, als enige in zijn klasse. Dat de B-stijl ontbreekt en daardoor de instap vergemakkelijkt, is een extra pluspunt. "Dit bevordert enorm de toegang tot het interieur, een pluspunt dat zeker zijn voordeel heeft als je kleine kinderen achterin de auto in hun zitje wil vastgespen. Met zijn totale lengte van 4,07 meter blijft de B-Max compact, wat een voordeel is tijdens het parkeren," geeft de jury als uitleg. Tweede in de categorie tot 17.500 euro werd de Hyundai i30, de Dacia Lodgy werd derde.

Een klasse hoger mag het wat groter zijn en kost het dus ook allemaal wat meer. De Skoda Superb Combi gaat hier met de hoofdprijs lopen, gevolgd door de Hyundai i40 en de Mazda CX5. Skoda behaalde de titel van Gezinswagen van het Jaar al vier keer in de afgelopen vijf jaar, waarvan drie keer met de Superb.

Ook dit jaar heeft VAB een aparte elektrische categorie voorzien. Vorig jaar werd die gewonnen door de Chevrolet Volt, dit jaar moet die zich tevreden stellen met een derde plek. De winnaar werd de Nissan LEAF, de Peugeot 3008 HYbrid4 werd tweede.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws