Geely TX5 is nieuwe Black Cab voor Londen

geely-tx5-taxi-londen_01

Geely heeft met trots haar TX5 voorgesteld, een moderne interpretatie van de Londense Black Cab. Daar is een goede rede voor, want de TX5 zal de nieuwe taxi bij uitstek worden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.

Niet alleen de rode dubbeldekkerbussen zijn onlosmakelijk verbonden met Londen, ook de typische zwarte taxi's kan je niet wegdenken in de hoofdstad. Die waren echter aan vernieuwing toe en het Chinese Geely - moederbedrijf van Volvo trouwens - wist de bestelling te kapen. Daardoor zal het bedrijf jaarlijks minimaal 36.000 exemplaren van de TX5 bouwen.

LED's erover

De naam mag dan wel nogal zakelijk klinken, de charme van de zwarte taxi behielden ze bij het ontwerpen van de TX5. De op het verleden geïnspireerde lijnen werden trouwens getrokken door een designstudio in Barcelona (Spanje). Het resultaat kon zo uit 1958 komen gereden. Al was er toen nog geen sprake van LED-dagrijverlichting natuurlijk.

geely-tx5-taxi-londen

Het onderstel werd ontworpen door London Taxi Company of Coventry, een bedrijf dat natuurlijk maar al te goed weet waar een taxi goed in moet zijn. Zo heeft de TX5 een enorm kleine draaicirkel om draaien in de stad te vergemakkelijken. Verder blijft het typische recept behouden; veel opbergplaats voor koffers, een handige toegang voor rolstoelgebruikers en plaats voor zes personen die tegenover elkaar zitten achterin.

Onder de kap een stadsvriendelijke plug-inhybrid-opstelling. Exacte cijfers geeft Geely echter niet vrij, al zou het gaan om een viercilinder benzine gekoppeld aan een elektromotor met batterijen die groot genoeg zijn om de TX5 'over een groot parcours elektrisch te laten rijden'. Schrik dus niet als binnenkort de Black Cab tot vlak voor je neus komt gezoemd.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws