Update Mazda MX-5 is om duimen en vingers af te likken (2018)

mazda-mx-5-2018-update_03

Geen facelift voor de MX-5, wel een technologische opfriskuur. Die pronkt met meer pk's, aanpassingen aan de ophanging én een in de diepte verstelbaar stuurwiel. De rijdersauto nog wat verder fijngeslepen zeg maar.

Na een wat teleurstellende derde generatie sloeg de vierde iteratie van de MX-5 in als een bom. En na drie jaar dienst acht Mazda de tijd rijp om de populaire roadster wat bij te punten. Niet door te zwieren met ander bumperwerk, wel door enkel belangrijke technische veranderingen door te voeren. Aanpassingen die zonder twijfel voortvloeien uit de wensen van MX-5-rijders. Waardoor nog maar eens duidelijk wordt dat Mazda haar MX-5 als een échte rijdersauto ziet.

Beginnen doen we alvast met de krachtbron onder de kap. Of beter; bronnen. Want zowel de 1.5 als de 2-liter gaan anders door het leven. Het gevolg van beide motoren klaar te stomen voor de WLTP-cijfers. In het geval van de 1.5 was er niet al te veel werk nodig, al zal hij een stukje zuiniger voor de dag komen én voortaan beschikken over 132 pk en 152 Nm koppel. Een marginale winst van enkele eenheden maar desalniettemin een winst.

mazda-mx-5-2018-update

15% meer power, zachtere ophanging

Bij de 2.0 atmosferische viercilinder benzine wordt er zwaarder werk geleverd. Aangepaste zuigers, nieuw cilinderhoofd en een geoptimaliseerde luchtinlaat zorgen voor verbeterde cijfers én een lager gewicht. De cijfers dan? 184 pk en 205 Nm koppel. Piekcijfers die de 'oude cijfers' inruilen (160 pk en 200 Nm). Belangrijker is dat het koppel over de gehele vermogenscurve gestegen is én dat de rode zone verplaatst wordt van 6.800 opm naar 7.500 opm. Zonder twijfel een reactie op tweelingbroer Abarth 124 Spider die stoefte met 170 geblazen pk's.

mazda-mx-5-2018-update

Om de rijdeigenschappen van de MX-5 naar een hoger plan te tillen monteren de Japanners voortaan zachtere ophangingsbussen achteraan. Die zouden de feedback naar het stuur moeten verbeteren. En nu we het over dat stuur hebben, daar valt misschien wel de strafste update van heel de MX-5 te vinden! Want vanaf dit modeljaar zal je dat stuur voor het eerst in de diepte kunnen verstellen (30 mm). Waardoor een grotere groep chauffeurs een betere zitpositie moet kunnen vinden.

Volgende maand staat de opgefriste MX-5 bij de dealers in Japan, dit najaar zal hij hoogstwaarschijnlijk ons vasteland bereiken. Waardoor alle Europese informatie niet lang meer op zich zal laten wachten.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
T-Lens 17:13
afbeelding van T-Lens

Dat werd tijd zeg... Nu nog dat RC-antenneke weg en 't is helemaal in orde. Nuja, helemaal... Ze mogen er nog altijd een ±250pk Mazdaspeed versie van maken zoals ze ooit al eens gedaan hebben met de NBFL in de VS.

Vanmarsenille 20:49
afbeelding van Vanmarsenille

Goed voor die er nog geen hadden. Maar zelf mis ik niets. Ik ben nog altijd op en top tevreden.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws