Officieel: Porsche 911 GT3 R Rennsport is extremer dan extreem (2023)

Porsche 911 GT3 R Rennsport 2023

Porsche heeft een nieuwe special edition van de 911 voorgesteld, maar dat is er niet eentje waar je zomaar mee naar de bakker kan. In de plaats daarvan baseert deze Rennsport-versie zich op de 911 GT3 R, een extreme racer waarmee je enkel op het circuit gezien mag worden… Dus dan kunnen ze hem zowel nog extremer maken.

Wil je aan je omgeving tonen dat je het getroffen hebt, dan kan je altijd bij Porsche langsgaan voor een 911. Staat er na die ‘911’ ook nog eens ‘GT3’ of zowaar ‘GTR RS’, dan ben je al helemaal baas. Dat is echter niet het enige doelpubliek van de iconische sportwagen, want de Stuttgarters bouwen naar goede gewoonte ook een 911 die speciaal voor het circuit bedacht is… En ook die 911 GT3 R ken nu zijn meerdere.

620 pk voor 1.240 kilo

Dit is namelijk de Porsche 911 GT3 R Rennsport, en die doet nog een schepje bovenop het geweld van de reguliere circuitwagen. Dat merkt de kenner al aan de looks, want Porsche belooft dat elk paneel op het dak en de kofferklep na gloednieuw is. Daar valt dus ook het bumperwerk onder, dat een stuk eleganter voor de dag komt dan al die scherpe hoekjes en kantjes van het standaardexemplaar. Verder krijgt de Rennsport-versie heuse spiegelcamera’s in plaats van traditionele spiegels, maar wat ons vooral opvalt is die gigantische, organisch gevormde spoiler op de kont.

Porsche 911 GT3 R Rennsport 2023

Ook wat daaronder zit werd grondig herzien. Zo biedt deze Rennsport in essentie hetzelfde 4.2-liter zescilinder boxerblok als de standaard GT3 R, maar werd dat hier opgepompt om in de plaats van 565 pk wel 620 pk te produceren… voor een wagengewicht van 1.240 kilogram. Die extra power dankt de motor onder andere aan nieuwe zuigers en nokkenassen, en daardoor draait de naald door tot maar liefst 9.400 toeren per minuut. Het vermogen passeert vervolgens langs een sequentiële zesbak met aangepaste verhoudingen, en het resultaat is een topsnelheid van nog eens 20 km/u meer dan de reguliere 911 GT3 R.

Niet toegelaten in GT3-races

Er is natuurlijk wel een maar… Of liever: een paar maren. Zo wordt de productie van dit apparaat beperkt tot een oplage van precies 77 stuks, waardoor de kans groot is dat de Rennsports hun dagen eerder onder een doek bij een verzamelaar dan op een circuit zullen slijten. Op dat vlak doet zijn prijs hem ook geen pleziertjes, want met een prijskaartje van 951.000 euro is de kans klein dat iemand er zich effectief mee in het heetst van de strijd zal willen wagen.

Porsche 911 GT3 R Rennsport 2023

Daarnaast zullen de exemplaren die wél het circuit bereiken, daar ook niet zomaar hun zin kunnen doen. Dankzij het extra vermogen valt deze versie namelijk buiten de Balance of Performance-regels van de GT3-klasse dus inderdaad: je zal er niet mee toegelaten worden tot officiële races binnen die klasse.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws