Niet Tesla Model Y, wel BMW X1 is populairste auto van 2023

Populairste auto belgie 2023 BMW X1

Na de totaalcijfers van 2023 kunnen we nu in detail kijken naar het koopgedrag van de Belg. Wat blijkt? Niet de Tesla Model Y, maar wel de BMW X1 was de populairste auto in België in 2023. Kijken we naar de particuliere markt, dan zien we evenwel een heel ander beeld.

Je zal het ondertussen al wel hebben opgepikt, BMW was in 2023 voor het derde jaar op rij het grootste automerk in België. Met een forse 50.579 inschrijvingen kan je stellen dat 1 op de 10 nieuwe ingeschreven auto's in 2023 een BMW was. Die sterke positie heeft duidelijk ook zijn effect als we gaan kijken naar de meest populaire auto van 2023 in België.

Helaas Pindakaas, Tesla

Want hoewel het in de sterren leek geschreven dat de Tesla Model Y de eerste stek zou innemen, kaapt het vermaledijde BMW ook hier hier het kroontje. Met 11.531 ingeschreven BMW's X1, doet de crossover uit Duitsland het nipt beter dan de Model Y. Dat "nipt" mag je letterlijk nemen, want de Model Y strandt op 11.489 exemplaren. De top 20 ziet er als volgt uit:

Populairste auto belgie 2023 BMW X1

Merk op dat voormalig "koning VW Golf" tegenwoordig genoegen moet nemen met een 10de stek. Dit terwijl hij op de tweedehandsmarkt de meest (her)ingeschreven auto was in België in 2023. Het succes van de nieuwe Golf is dus wat verdwenen, maar tweedehands blijven we zot van de Duitse C-segmenter.

Wie is de elektrische winnaar?

Gaan we puur kijken naar elektrische auto's, dan zien we dat Tesla eigenlijk ongenaakbaar is. Met 11.489 inschrijvingen staat de elektrische crossover met een verre voorsprong op één. De numéro twee, de Audi Q4 e-tron, neemt genoegen met 5.623 inschrijvingen. Dat is letterlijk de helft!

Populairste auto belgie 2023 BMW X1

Of er ook een elektrische auto in de top 10 staat van de particuliere markt? Euhm, nee. Al waren er evenwel 1.626 particulieren die een Tesla Model Y kochten. Om dat cijfer wat in perspectief te brengen: er werden vorig jaar net niet drie keer meer Model Y's particulier ingeschreven in België, dan dat BYD in totaal auto's wist in te schrijven (559 ex.). De Chinese Tesla-killer heeft dus nog een serieuze weg te gaan.

En de privémarkt?

We horen het vaak: "Haal de bedrijfswagen uit de mix en je zal een compleet andere rangschikking krijgen". Wel, je hebt volledig gelijk. Want plots staat er geen BMW, Tesla of Volvo op het podium maar wel Dacia, Toyota en, euhm, Dacia. Hieronder zie je alvast de top 10 van particuliere inschrijvingen voor 2023 in België:

Populairste auto belgie 2023 BMW X1

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Monique 10:12
afbeelding van Monique

Logisch dat BMW wint. Eindelijk een luxe suv met normale afmetingen. Ik let altijd op de breedte van de auto bij aankoop. Ik vraag me dan ook af waarom de auto's steeds breder worden. Onveiliger in het verkeer en problematischer met smalle parkeerplaatsen. Tenminste als je de naast geparkeerde ook nog 'normaal' wil laten in- en uitstappen.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws