Duits lobbywerk: Terugdringen CO2-uitstoot uitgesteld

CO2-uitstoot-2020

Hoewel Europa in 2020 de CO2-uitstoot van alle nieuwe wagens naar 95 g/km wil zien gaan, heeft Duits lobbywerk er voor gezorgd dat het plan wat afgezwakt werd.

Duitse Bondskanselier Angela Merkel diende een alternatief plan in met steun van Engeland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. In dat plan staat dat tegen 2020 tachtig procent van alle wagens die de fabriek uitrollen een CO2-uitstoot moeten hebben van 95 g/km. De opvolgende jaren met dat getal gaandeweg stijgen naar 95 procent.

Van 100% naar 80%

Europa zelf wou tegen 2020 alle nieuw geproduceerde wagens een maximale uitstoot lappen van 95 g/km. Dankzij het lobbywerk van Duitsland wordt dit getal herleidt naar 4 op 5. Vooral luxueuze merken zoals Audi, BMW en Mercedes hebben baat bij deze keuze. Hierdoor hebben ze meer tijd om hun grote wagens (lees: Audi A8, BMW 7-reeks, Mercedes S-klasse) aan te passen.

PSA & Renault onder lichte dwang

Peugeot, Citroën en Renault waren eerst niet te spreken over het plan van Angela Merkel. Zij produceren al jaren relatief groene en kleine wagens, dus voor hen was de kost veel lager om 2020 te halen met 95 g/km. Tot de Duitsers hen op een ander idee brachten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws