DAB+ vanaf maandag verplicht op alle nieuwe auto’s

DAB+ digitale radio in auto verplicht

Vanaf maandag 21 december moeten alle auto’s die nieuw worden verkocht voorzien zijn van DAB+-radio. De verplichte invoering van digitale radio in de auto is het gevolg van een Europese richtlijn die twee jaar geleden werd goedgekeurd.

Wie vanaf maandag 21 december 2020 een nieuwe auto koopt, moet daar standaard een DAB+-ontvanger bij krijgen. Een Europese richtlijn die in december 2018 werd goedgekeurd, voorzag een overgangsperiode, maar die loopt eind deze week ten einde. DAB+ of Digital Audio Broadcasting + is een internationaal systeem voor digitale radio dat vooral in Europa en Azië wordt gebruikt.

“Een autoradio-ontvanger die wordt ingebouwd in een nieuw voertuig van categorie M dat in de Unie op de markt wordt aangeboden voor verkoop of verhuur, bevat vanaf 21 december 2020 een ontvanger die ten minste radiodiensten kan ontvangen en reproduceren die via digitale terrestrische radio-uitzendingen worden uitgezonden”, klinkt het in de Europese richtlijn van 11 december 2018. Heel wat constructeurs rekenen DAB+ al tot hun standaarduitrusting, maar er zijn nog merken die het in de optielijst opnemen. Dat mag vanaf volgende week niet meer het geval zijn.

DAB-pluspunten

DAB+ verhelpt vooral de storingen en frequentiewissels die je bij FM-radiozenders nog vaak hebt. De geluidskwaliteit van digitale radio is ook beter, terwijl je op je autoradio meer informatie over de zender of de muziek te zien krijgt. Het aanbod aan DAB+-zenders is ook breder dan FM-zenders. Het bereik van DAB+-zenders staat nog niet helemaal op punt, maar digitale radio zal over enkele jaren wel de klassieke FM-radio vervangen.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 6 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Kevin E 19:12
afbeelding van Kevin E

Jammer genoeg ben ik er niet mee akkoord dat DAB+ een betere kwaliteit heeft. Je moet maar eens twee identieke songs afspelen op DAB+ en FM op bv MNM. Probleem is dat de bandbreedte van DAB+ maximaal 112kbps bedraagt aangezien er veel meer zenders op de DAB+ band moeten. Dan moet je nog weten dat 16kbps voor artwork wordt gereserveerd. FM geluid is gewoon veel voller en fijner om naar te luisteren

tomtom 10:44
afbeelding van tomtom

Dat ligt puur aan Vlaanderen die een oude achterhaalde codec gebruikt voor hun geluidssporen, niet eens MP3 dacht ik? Afin, dezelfde codec als ondersteund in DAB-niet-plus.

Moesten ze nu een déftige codec gebruiken om hun geluid mee te encoderen, dan was de kwaliteit een pak beter, zelfs bij een bitrate van rond de 100kbps.

JL 19:25
afbeelding van JL

Na enkele dagen DAB+ snel terug over geschakeld op FM. Teveel "genre/periodezenders" en bij mindere ontvangst heb je echt gaten en vervorming. Terwijl je op een FM kanaal meestal nog wel iets kan verstaan. 't Zal mettertijd wel wat verbeteren. Voor mij hoefde het (nu) niet.

Jos D. 18:14
afbeelding van Jos D.

Kwaliteit is méér dan ok maar ik luister dan wel DAB+ via mijn stereo-versterker. Maar de onderbrekingen zijn wel vervelend. Soms heb je geen enkele onderbreking op een ganse dag en op andere momenten is het werkelijk vervelend.

Pieter Wester 10:00
afbeelding van Pieter Wester

Gewoon streamen met je telefoon, ik krijg mijn 5 GB toch niet op

Soren Danni 01:33
afbeelding van Soren Danni

DAB+ = blikken audio kwaliteit. Nu is de standaard radio van een Honda Jazz zeker niet HiFi te noemen, zelfs daar al, bij 120km/u op de snelweg, dan nog valt mij op hoe schel, lelijk en 'krap' zenders op DAB+ klinken. Wat wordt dat straks wel niet in de living op de vintage Pioneer set uit 1979? Nee, FM klinkt echt véél mooier, gewoon eens luisteren!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws