Dit waren de favoriete auto's van de Belg in 2022

Citroën C3 bestverkochte auto 2022

Het nieuwe jaar is begonnen, en daarmee zijn de inschrijvingen voor 2022 officieel afgesloten. Zo krijgen we een compleet beeld van de automarkt in het voorbije jaar, inclusief de populairste modelletjes. Daaruit blijkt echter dat de Vlaming en de Waal het niet altijd eens waren, net als de particuliere en de professionele rijder.

Het nieuwjaarsfeest is voorbij, de goede voornemens zijn uitgesproken en de auto is ingeschreven. Dat laatste was althans het geval voor 366.303 Belgen die vorig jaar een nieuwe auto op hun naam mochten zetten. Dat het daarbij in ruim 10% van de gevallen om een elektrische auto ging leerden we eerder al, en daar bleek een flink onderscheid tussen de professionele en de particuliere rijders. Dat echter ook de Vlamingen, Brusselaars en Walen niet altijd dezelfde voorkeuren koesteren, blijkt uit automobielfederatie Febiacs analyse van de populairste auto’s van 2022.

De Belg houdt van de Citroën C3

De Belgische cijfers liggen alvast in lijn met die van vorig jaar, want bovenaan pronkt nog maar eens de Citroën C3. Hij is ook de enige die in de top-5 van zowel Vlaanderen als Brussel als Wallonië mag verschijnen. Met in totaal 8.472 ingeschreven exemplaren houdt de Citroën echter maar een nipte voorsprong ten opzichte van de nummer twee: de Dacia Sandero met 8.215 inschrijvingen. Die was het jaar voordien nog maar goed voor de zesde plaats, en ook de derde populairste auto van België is een opvallende stijger. Daar staat namelijk plots de Toyota Yaris, terwijl die het in 2021 nog niet eens tot de top-10 schopte.

Populairste auto's België 2022

De Volvo XC40 is dan weer een minder verrassende vierde, en die positie heeft hij blijkbaar vooral te danken aan de Vlamingen en Brusselaars. Zowel in Vlaanderen als in Brussel staat de XC40 namelijk bovenaan de top-5 van meest ingeschreven auto’s, terwijl die in de Waalse lijst helemaal niet opduikt. Daar staat de Dacia Sandero op nummer 1, terwijl die op zijn beurt in Vlaanderen en Brussel niet populair genoeg is voor de top-5.

Meerderheid bedrijfswagens

Precies dezelfde tegenstelling zien we wanneer we de inschrijvingen van particulieren vergelijken met die van bedrijven. Daar blijkt de Volvo XC40 namelijk de populairste bedrijfswagen van heel ons land, gevolgd door de Peugeot 308 en de BMW X3. De Dacia Sandero wordt daarentegen het vaakst van alle nieuwe auto’s ingeschreven door particulieren, met de Toyota Yaris op twee en de Dacia Duster op drie.

Inschrijvingen België Particulier vs Bedrijf 2022

De cijfers leren ons zelfs dat slechts 1.637 van de in totaal 7.310 vorig jaar ingeschreven Volvo XC40’s op particuliere naam staan. Anderzijds werden slechts 630 van de 8.215 nieuwe Dacia Sandero’s in 2022 op naam van een bedrijf ingeschreven. Zo zie je maar dat de bedrijfswagensector in ons land een groot deel van mooie weer maakt: 61,9% van de nieuwe auto’s stond vorig jaar op naam van een bedrijf.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws