Audi onthult nog dit jaar opvolger voor A4 maar die gaat niét A4 heten

Audi A5 vervangt A4 2024

De Audi A4 is dood, leve de A5… Of toch ongeveer want terwijl de volgende A4 een elektrisch model wordt, zal de échte opvolger straks als A5 door het leven gaan. Dat doet hij nog dit jaar samen met een nieuwe Q5 en allebei komen ze op een kersvers platform te staan, speciaal voor verbrandingsmotoren.

Audi heeft zijn toekomstplannen uit de doeken gedaan, en daarin wordt 2024 een overgangsjaar. Zo’n overgang heeft het merk ook best hard nodig want kijk je naar zijn huidige gamma, dan zien we daar voornamelijk stokoude modellen staan. Daar moet dit jaar dus verandering in komen en daartoe gaf de elektrische Q6 e-tron al een eerste aanzet, terwijl er straks ook een A6 op stroom moet verschijnen. Ook op verbrandingsvlak heeft Audi echter best opmerkelijke plannen voor 2024.

A4 wordt A5, Q5 blijft Q5

Audi’s CEO, Gernot Döllner, heeft namelijk verklapt dat we dit jaar nog op een nieuwe A5 én een nieuwe Q5 mogen rekenen. Vooral die eerste wordt een interessant model want dat wordt niet zozeer een opvolger van de A5-coupé zoals we die vandaag kennen, maar wel van de huidige A4. Dat ligt eraan dat Audi zijn naamgeving voortaan over een andere boeg gooit, waarbij even cijfers zullen staan voor elektrische modellen en oneven cijfers voor modellen op verbranding. Reken straks dus op een sedan en break met benzine- en dieselmotoren onder de noemer A5, terwijl het model dat we vandaag als dusdanig kennen vermoedelijk geen vervolg krijgt. Nadien komt er dan een elektrisch model op de markt genaamd A4.

Audi A5 vervangt A4 2024

Die A5 wordt min of meer gelijktijdig gelanceerd met een nieuwe Q5 en daar zijn de veranderingen minder significant. Conform de nieuwe naamgeving wordt dat namelijk terug een SUV met verbrandingsmotoren, net als voorheen dus. Allebei komen ze wel te staan op een nagelnieuw platform dat Audi ‘PPC’ of ‘Premium Platform Combustion’ doopt, naast dus het zuiver elektrische ‘Premium Platform Electric’ van pakweg de Q6 e-tron. Over dat platform geeft Audi nog geen details vrij maar heel lang hoeven we daar vermoedelijk niet meer op te wachten, aangezien de A5 en Q5 ergens in de tweede helft van 2024 onthuld worden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws