Zyrus Strada LP1200 is 1.200 pk sterke straatlegale Lambo (2022)

Zyrus LP1200 2022

Het Noorse Zyrus Engineering is klaar met haar Strada LP1200. Die tot 9 stuks gelimiteerde "ultieme trackdaycar met nummerplaathouder" neemt een Lamborghini Hurucan EVO als donor, voegt er de bodykit van een racewagen aan toe en pompt het vermogen tussendoor op tot 1.200 pk. Veel heftiger dan dit wordt het niet.

De kans is groot dat je nog nooit van Zyrus Engineering hebt gehoord. Geen schande, want het kleine bedrijf met Noorse roots verricht vooral werk in het Norwegian Extreme GT Championship met Lamborghini's Huracan. Sinds de uitbraak van Covid (en de tijdelijke stop van de racerij) ging het bedrijf op zoek naar andere uitlaatkleppen. Zo creëerde het eerder een carbon pack voor de Porsche Taycan. Het nieuwste project is echter van een compleet andere grootteorde. Maak kennis met de Strada LP1200, een straatlegale 1.200 pk sterke Lambo Huracan met aerodynamica vanuit de racerij.

Twinturbo

Want als je gekke plannen hebt, dan kan je er beter meteen helemaal over gaan. Zyrus Engineering bouwde al langer een "track only" LP1200 R maar besloot nu die auto straatlegaal te maken. Het resultaat is een auto die zelfs naar Lamborghini-normen extreem valt te noemen. Met een woeste koolstofvezel bodykit en absurde spoiler achterop. Vorm volgt echter functie. Want de kit zorgt voor maar liefst 1.8 ton aan neerwaartse druk bij 240 km/u. De auto zelf weegt dan weer "amper" 1.287 kg. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, dan is er nog de krachtbron.

Zyrus LP1200 2022

De term "krachtbron" is alvast geen understatement. Want de 5.2-liter V10 achterin krijgt twee extra longen aangemeten. Dankzij die twee turbo's (en een hoop andere tweaks) levert deze Strada LP1200 maar liefst 1.200 pk. Geen vrees echter, via de smartphone-app van Zyrus (geen mop) kunnen eigenaars het vermogen terugschroeven tot 900 pk. Kwestie van met een gerust hart je grootmoeder om melk te sturen in deze Strada LP1200. En omdat het een straatwagen is, liet Zyrus Engineering zaken zoals airco, navigatie en het infotainmentsysteem intact.

Pittig prijskaartje

Duiken we wat dieper in de specificaties, dan noteren we ook nog zaken zoals opgewaardeerde koolstof-keramische remmen, lichtere velgen, rolkooi en onderdelen van de motor en uitlaat in Inconel en titanium. De sportstoelen, die zijn dan weer met de hand gestikt. Het zit 'm tenslotte in de details bij auto's zoals dit.

Zyrus LP1200 2022

Zyrus Engineering heeft alvast plannen om 9 stuks van deze LP1200 te bouwen. Met een startprijs van 799.000 euro. En iets zegt ons dat het Noorse bedrijf die 9 exemplaren wel gesleten zal krijgen. Al is het maar een skiër en autogek John Olsson.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 03:31
afbeelding van Techno Patat

Ik ging net reageren dat de naam Zyrus me wel iets zegt, jon Olson of Team Galag heeft saar eens iets laten bouwen als ik me niet vergis :D

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws