Reportage: Bezoek aan Volvo Gent & haar nieuwe S60

Donderdag 29 mei waren de grotere bloggers uit België en Nederland uitgenodigd door Volvo om een bezoekje te brengen aan hun fabriek te Gent. Het is de eerste keer in twee jaar dat de fabriek haar deuren nog eens openzet, en dat heeft alles te maken met de productie van  de gloednieuwe S60. Als Belg kunnen we dat model enkel toejuichen. En dat de S60 er ook nog eens goed uitziet, is dubbel en dik meegenomen.

Autofans was met drie redactieleden aanwezig, de twee Pieters en Wim. Pieter Ameye was mooi op tijd, Pieter Aertgeerts & Wim kwamen 40 minuten te laat en misten de broodjes en de drankjes. We waren wel net op tijd voor de presentatie die gegeven werd door de mensen van Volvo. Ze stelden ons het productieproces voor in een korte en bondige presentatie. We waren al snel onder de indruk, want met het aantal codes dat er op de slides vermeld stonden, waren ze onze deskundige aandacht al snel kwijt.

Volvo S60 Fabrieksbezoek Gent

Dat de uitleg wel interessant en leerrijk was bleek achteraf toen we de productiehal binnentraden. Zo wisten we bijvoorbeeld wat 'wedding' is, namelijk het samenzetten van motor en body.* *Verder gebeurt het produceren van wagens in Volvo Gent nog steeds manueel. Bij Volvo Gent zijn zo'n 4.500 werknemers aan de slag die samen niet minder dan 270.000 wagens per jaar produceren. Bijna alle schroeven worden er met de hand ingedraaid en ook kwaliteitscontroles en het herstellen van productieschade gebeurt manueel. Of er aan machines dan een gebrek is? Zeker niet. Volvo Gent gebruikt ontelbare robots in een ruimte die 180 voetbalvelden groot is. 

Volvo S60 Fabrieksbezoek Gent

Zo worden deuren het hele productieproces apart gehouden, dit om schade te voorkomen. Op het einde van het productieproces komt elke deur mooi samen bij de desbetreffende wagen. Zo staan er ook drie robots klaar om de vaste ramen in elke wagen te monteren.Voor de definitieve montage van de ruit wordt deze nog voor een laatste maal machinaal gereinigd om ze daarna eveneens machinaal vast te lijmen. Een robot zal metingen uitoefenen zodat hij die raam op de perfecte plaats kan plaatsen. "Knap ingenieurswerk" is het minste wat we hier kunnen stellen.

Volvo S60 Fabrieksbezoek Gent

We kwamen vooral voor de S60, al is de productie nog relatief klein. 1 op 15 van de band rollende Volvo's is momenteel een S60. Het was dus even zoeken op de band alleer we effectief die nieuwe S60 tegenkwamen. Want naast de S60 rolt er nog steeds de XC60, C30, S40 en V50 van de band.

Volvo S60 Fabrieksbezoek Gent

Aflsuiten deden we met een hele korte rit in de S60. We reden op het eigen testcircuit dat een goede 250 meter lang is. Dat circuit is zeker geen perfect piece of road. In tegendeel, we krijgen te maken met een barslecht wegdek, ribbeltjes en vluchtheuvels. Uiteraard wordt dit testparcours gebruikt om de kwaliteit van de wagens te testen. Men kijkt na -of in dit geval 'hoort na'- of er zich geen vreemde geluiden voordoen bij het berijden van de eerder beschreven weg. We kregen de keuze uit de D3 of de AWD T6. Het korte parcours laat ons niet toe een oordeel te vellen over de S60, maar de eerste indruk is zeker positief, vooral het interieur is zeer fraai.

Volvo S60 Fabrieksbezoek Gent
Volvo S60 Fabrieksbezoek Gent
Volvo S60 Fabrieksbezoek Gent

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Anonieme gebruiker 15:48
afbeelding van Anonieme gebruiker

Leuk verslag! Die S60 is een knap staaltje Belgische assemblage :)

Anonieme gebruiker 16:37
afbeelding van Anonieme gebruiker

Die nieuwe S60 is zooooooooooooooo mooi.

zeker met die nieuwe T6 motor met 304 pk, en de nieuwe S60R is born:P

Anonieme gebruiker 08:38
afbeelding van Anonieme gebruiker

wil graag bezoek brengen aan Volvo Gent !! Hoe ?? christophe

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws