Geen fan van het nieuwe design van de Ford Focus? Dank China...

ford-focus-2018-rijtest_01

Sinds zijn lancering in de jaren 90 is de Focus hét visitekaartje van Ford in Europa. De Blauwe Ovaal verwacht echter van de nieuwe vierde generatie dat China de grootste afzetmarkt zal worden. Waardoor het design van de Focus werd aangepast aan de noden van Chinese klanten. Met aan ietwat afwijkend design tot gevolg.

Een tendens die door heel autoland waait, het steeds meer implementeren van een "Chinees design" bij Europese constructeurs. Kijk maar naar wat Mercedes deed met de eerste CLA en nu de nieuwe A-Klasse hatchback en Berline. Ook Ford heeft bewust de vierde generatie van de Focus afgestemd op de Chinese markt. Waardoor wij Europeanen het vaak moeilijk hebben met het design - iets dat jullie ook ten volle lieten weten in de reacties.

Maar wat is dat nu juist, een "Chinees design"? Wel, niet eenduidig natuurlijk, al zijn er een paar parameters waar je moet aan voldoen om door te kunnen breken in de Chinese markt. Grote deuren bijvoorbeeld. Klinkt dom maar Chinezen willen brede deuren om gemakkelijk in en uit te stappen. Drie generaties lang beschikt de Focus over het zogenaamde 6-ramen-design waarbij elke flank kon profiteren van drie stukken glas; voordeur, achterdeur en stukje tussen C- en D-pilaar, bij de vierde moest dat op de schop. Het resultaat is dat de achterdeur niet enkel een tikje groter is maar dat het raamstuk ervan zwierig naar de achterkant loopt.

ford-focus-2018-rijtest

Nog een designvoorwaarde tot succes in China is het toepassen van meer afgeronde en vloeiende lijnen. Een stijlkeuze die een stuk beter past bij de Oosterse cultuur dan strakke rechte Europese lijnen. Denk aan de lijnen van een draak. Of daardoor de Focus er uit ziet als een draak? Dat laten we nog steeds volledig aan jullie over...

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 6 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Carlos 20:12
afbeelding van Carlos

Heb laatst bij de Ford dealer om de hoek eentje zien staan. En moet toch zeggen...
Neen het spreekt mij minder aan dan de vorige!

Bart De Lannoye 22:23
afbeelding van Bart De Lannoye

Ik vind dit juist de mooiste Focus ooit ...zeer geslaagd! Voorkant een betere A klasse, zijkant een betere BMW1 en achteraan een mooiere Kia Ceed....stukken mooier dan de saaie Golf!

BO GAARD 02:33
afbeelding van BO GAARD

Pffft... ziet er uit als een Mazda 3 van een paar generaties terug.

De Vries 19:54
afbeelding van De Vries

Bart je hebt gelijk de mooiste Focus ooit zeer zuinig loopt zeer mooi .Ze kunnen ze niet aan slepen zoveel worden er verkocht.Ik ruil mijn Vw Golf ook in die is nu 2 jaar oud de Focus rijd veel en veel mooier het model is ook veel ruimer dan de Golf.

De Vries 19:59
afbeelding van De Vries

Bart je hebt gelijk de mooiste Focus ooit zeer zuinig loopt zeer mooi .Ze kunnen ze niet aan slepen zoveel worden er verkocht.Ik ruil mijn Vw Golf ook in die is nu 2 jaar oud de Focus rijd veel en veel mooier het model is ook veel ruimer dan de Golf.

Jacky 18:40
afbeelding van Jacky

Heb sinds 3 weken de nieuwe focus clipper st line 125 pk in mijn bezit. Is een prachtige auto om mee te rijden, veel plaats en super koffer. Voor mezelf volledig geslaagd model. Over verbruik is het nog te vroeg om hier een oordeeel over te vellen. Volgens de meeste testen heeft deze een aanvaardbaar verbruik. Afwerking vind ik zeer geslaagd. En motor is echt fluister stil.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws