Tesla laat eerste “Full Self Driving”-software los op klanten

Tesla Full Self Driving

In de Verenigde Staten krijgt een beperkt aantal Tesla-klanten via een over-the-air-update een bètaversie van de “Full Self Driving”-software van de Californische constructeur. Elon Musk hoopt tegen eind dit jaar de software bij meer Tesla-eigenaars te kunnen installeren.

Tesla is begonnen om een beperkt aantal klantenauto’s van een bètaversie van zijn “Full Self Driving”-software te voorzien. Met die software moeten de auto’s zelfstandig van een oprit tot een afrit van een snelweg kunnen rijden, verkeerswisselaars nemen en van rijstrook wisselen, enzovoort. Elon Musk laat de software nu uitproberen door “voorzichtige chauffeurs” van het Early Access Program.

Via de praktijktests wil Tesla zoveel mogelijk data uit reële verkeerssituaties halen en op die manier de software nog verder aanscherpen. Eind dit jaar moet de software zijn weg vinden naar meer Tesla-eigenaars. In eerste instantie wil Tesla traag en voorzichtig te werk gaan. Voorlopig blijft de uitrol van de software beperkt tot de Amerikaanse markt, waar de regels rond (deels) zelfrijdende voertuigen losser zijn dan bij ons.

Argusogen

Toch zal deze testfase nauwgezet in de gaten worden gehouden. Niet in het minst door de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), de overheidsinstantie die waakt over auto- en verkeersveiligheid. “Het agentschap zal de nieuwe technologie van nabij opvolgen en niet aarzelen om in te grijpen als het grote publiek beschermd moet worden tegen onredelijke veiligheidsrisico’s”, aldus het NHTSA.

Andere instanties hebben dan weer kritiek op de benaming die Tesla aan de rijhulpsystemen geeft, waardoor die bij het grote publiek de indruk wekken dat de technologie meer kan dan in feite mogelijk is. “Een volledig zelfrijdende auto bestaat vandaag nog niet”, zegt het NHTSA, dat de Full Self Driving-software ziet als een uitbreiding van ondersteunende software voor chauffeurs op niveau 2. Tesla zelf geeft in de kleine lettertjes van de update mee dat de huidige features de actieve aandacht van de chauffeur vereisen en de auto niet zelfrijdend maken.

Tesla Full Self Driving

En Europa?

Onze markt zal allicht nog een tijdje moeten wachten op de Full Self Driving-software. Hoewel alle nieuwe Tesla’s vandaag met de hardware voor de Full Self Driving-optie zijn uitgerust, zijn de regels rond autonoom rijden in Europa veel strenger. Audi moest bijvoorbeeld zijn Traffic Jam Pilot-optie eerder dit jaar schrappen omdat de wetgeving nog niet gevolgd was. Met die optie kon de A8 autonoom rijden op niveau 3.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
BACO 16:59
afbeelding van BACO

Niet beginnen dromen dus, enkel wat experimenteren op de autosnelweg.
Europa (Belgie) is een andere situatie met zijn complexe wegeninfrastructuur, drukke verkeer, wisselende limieten, aanwezigheid zwakke weggebruikers bv de vele fietsers, ... de laatste niveau's gaan hier nooit uitgerold worden, wegens een te complex algoritme. Hoogstens misschien automatisch inpikken op autosnelwegen, Sowieso gaan bij de te voorspellen eerste zware ongevallen de schadeclaims richting constructeurs. Mijn geloof is laag.

Menck 19:47
afbeelding van Menck

Waar is de fun van het autorijden gebleven als je er nog gewoon moet in zitten en toekijken? Wie die "sensatie" genegen is, neemt toch gewoon het openbaar vervoer?
Musk neemt het plezier van autorijden helemaal weg en daar staan bovendien harde valuta tegenover. Begrijpe wie kan!

JustinBeemer 22:05
afbeelding van JustinBeemer

Elektrisch rijden + Full Self Driving, pak je dan niet beter gewoon de trein?

this 09:49
afbeelding van this

Jouw trein rijdt tot aan je voordeur? En vertrekt op de momenten die jij wilt? Naar de locaties die jij wilt? Amai wat een luxe.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws