VAB-gezinswagen van het jaar: dit zijn de winnaars voor 2022

Dacia Sandero Stepway 2021

Haal de champagne maar uit de frigo want de winnaars zijn bekend. Deze drie auto’s mogen zich gedurende het jaar 2022 voorstellen als beste gezinswagen van hun segment.

Ieder jaar kiest een jury samen met mobiliteitsorganisatie VAB welke auto’s de titel van “beste gezinswagen” gedurende één jaar mogen dragen. Die jury bestaat uit een panel van experts uit de sector - waarbij Autofans twee redacteurs afvaardigt - en een gevarieerd groepje gezinnen. Hen wachtte dit jaar de taak om uit een recordaantal van 38 auto’s de winnaars te bepalen in drie categorieën.

Categorie tot 22.000 euro

De eerste categorie behandelt daarbij de vraag of een gezin tegenwoordig nog wel een betaalbare auto kan vinden. Met een maximumbudget van 22.000 euro ga je volgens de VAB dan het beste voor een Dacia Sandero, en nog het liefst in zijn Stepway-uitvoering. Vooral zijn lage prijskaartje (vanaf 13.590 euro) gaf daarbij de doorslag. Vorig jaar haalde Dacia hier eveneens het goud binnen met de nieuwe Duster.

Dacia Sandero Stepway VAB Gezinswagen van 2022

De tweede plaats in deze categorie is voor de Toyota Yaris, die vooral overtuigde met zijn dynamische rijgedrag, zuinige motoren en uitgebreide garantie (tot 5 jaar). De Citroën C3 Aircross ging met het brons aan de haal dankzij zijn speelse looks, uitstekende comfort en zijn ruime interieur.

Categorie tot 34.000 euro

Hoewel heel wat SUV’s in de tweede categorie te vinden zijn vielen vooral de breaks in de prijzen — en dan het liefst in hun hybrideversie. De eerste plaats ging namelijk naar de Toyota Corolla Touring Sports, de ruimste telg in de Corolla-lijn. De jury prees hem voor zijn zuinige hybride aandrijflijnen, zijn strakke design en zijn uitstekende ruimteaanbod. Daarnaast biedt hij net als de Yaris nog eens 5 jaar garantie.

Toyota Corolla Touring Sports 5 VAB Gezinswagen van 2022

De Renault Arkana, een coupé-SUV die eveneens als hybride verkrijgbaar is, ging met de tweede plaats lopen. Die kreeg vooral lof voor zijn comfortabele interieur en zijn fijne rij-eigenschappen. Een opvallende derde plaats was voor de Suzuki Swace, de technische tweeling van de Toyota Corolla Touring Sports.

Categorie elektrische wagens

In de categorie van de elektrische auto’s moest de jury kiezen uit een recordaantal van 15 kandidaten. De Hyundai Ioniq 5 kwam daaruit als beste naar voren. Zijn uitgesproken design, krachtige aandrijflijn en leidinggevende snellaadmogelijkheid gaven daarbij de doorslag.

Hyundai Ioniq 5 VAB Gezinswagen van 2022

Het zilver ging naar de Dacia Spring, de eerste elektrische auto van het Roemeense merk en hun tweede prijsbeest in deze verkiezing. Als goedkoopste elektrische auto op onze markt kon de jury deze compacte EV niet negeren. De Volkswagen ID.4 kreeg de derde plaats dankzij zijn knappe vormgeving, zijn ruime interieur en zijn grote rijbereik.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws