Deze heerlijke Porsche 911 Turbo is historisch verantwoord (2023)

Porsche 911 Turbo Sonderwunsch 2023

Porsche heeft een paar beelden gedeeld van een 911 Turbo, maar dat is niet zomaar een 911 Turbo. In de plaats daarvan is dit exemplaar ontworpen om zo sterk mogelijk te lijken op de allereerste 911 Turbo ooit. Geniet dus even mee van een tripje terug in de tijd, voor deze one-off in een museum verdwijnt.

De naam ‘Turbo’ is uitgegroeid tot een heel gamma bij Porsche. Zo vallen er tegenwoordig zelfs elektrische auto’s — die dus helemaal geen turbo hebben — onder het label, waardoor je gerust van een uitrustingsniveau kan gaan spreken. Dat werd een paar weken geleden nog maar eens duidelijk wanneer Porsche een hippe verduisteringskuur voor zijn Turbo-modellen voorstelde, maar ooit begon het label met iets heel puurs… En dat wil Porsche toch nog even benadrukken.

Subtiel voor een Turbo

Op het Icons of Porsche-festival in Dubai heeft de constructeur namelijk deze unieke 911 Turbo voorgesteld. De auto werd in opdracht van de Midden-Oosterse Porsche-importeur gemaakt door de Sonderwunsch-afdeling, waar eigenaars sinds kort terecht kunnen om hun auto helemaal volgens hun stoutste dromen te laten personaliseren. In dit geval was de opdracht er eentje die uitblonk in zijn bescheidenheid, want van buitenaf kijken we naar een zilvergrijs exemplaar met slechts deels zwarte velgen en — stel je voor — zelfs geen getinte ruiten.

Porsche 911 Turbo Sonderwunsch 2023

Het subtiele tartanmotief in de striping, het rode interieur en vooral het ‘A’-ovaaltje op de kont geven echter weg waar deze Porsche naar moet verwijzen: de allereerste Porsche 911 Turbo ooit gebouwd. In 1974 trakteerde Porsche-oprichter Ferdinand Porsche zijn dochter Louise namelijk op dat exemplaar en zij schreef die in Oostenrijk in — of ‘Austria’ in ’t Engels. Aangezien het in principe om een preproductiemodel ging, beschikte die nog over de smalle heupen van de 911 Carrera en een 2.7- in plaats van een 3.0-litermotor. Net als dat exemplaar blijft deze nieuwe 911 Turbo uniek in zijn soort: Porsche bouwde er maar één exemplaar van om hem naast zijn voorganger te kunnen parkeren op het Icons of Porsche-festival.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws