EV’s halen nooit meer dan 30 procent marktaandeel, voorspelt Toyota-topman

Toyota bZ4X opladen 2024

Toyota doet het weer — of liever: Akio Toyoda doet het weer. Terwijl het merk steeds sterker inzet op elektrische auto’s, heeft zijn voormalige CEO en nu voorzitter toch nog eens zijn ongeloof laten horen. Zo zijn EV’s volgens hem niet de de oplossing in de zoektocht naar milieubewuste mobiliteit.

Een jaartje geleden hakte Toyota een moeilijke knoop door. Al decennia stond de constructeur namelijk weigerachtig tegenover zuiver elektrische auto’s terwijl het halsstarrig vasthield aan zijn zelfopladende hybridemodellen. Begin 2023 keerde het merk echter zijn kar en kwam het toch met een plan op de proppen waarbij het een schare nieuwe EV’s en zelfs heuse solid state-batterijen ging ontwikkelen. Dat heeft er alles mee te maken dat de befaamde Akio Toyoda toen vervangen werd als CEO, want die hield de elektrische transitie bij Toyota tegen… En wat blijkt: ook nu is de man nog steeds niet overtuigd.

”Een miljard mensen heeft geen stroom”

Tijdens een event met investeerders heeft Toyoda namelijk gereageerd op de kritiek dat hij de elektrische boot te lang heeft afgehouden. De kleinzoon van Toyota’s oprichter — vandaar zijn naam — vertelde er dat hij niet gelooft dat er één oplossing is om de mobiliteit van de hele wereld te vergroenen. Volgens Toyoda zullen EV’s zo hoogstens een wereldwijd marktaandeel van 30 procent bereiken terwijl de overige 70 procent voor altijd zal bestaan uit hybrides, auto’s op waterstof en zelfs modellen met verbrandingsmotoren zonder meer. “Een miljard mensen over de hele wereld leeft in gebieden zonder elektriciteit,” aldus de Toyota-voorzitter, “dus enkel inzetten op batterij-elektrische auto’s kan geen oplossing zijn voor iedereen.”

Toyota bZ4X opladen 2024

Hoe onpopulair die mening tegenwoordig ook mag klinken; Akio Toyoda is duidelijk niet de enige die er zo over denkt. Uit een recente studie bleek bijvoorbeeld nog dat 64 procent van de Belgen zuiver elektrische auto’s niet ziet als het antwoord in de zoektocht naar milieubewuste mobiliteit. Tegelijk waren EV’s vorig jaar voor het eerst goed voor meer dan 20 procent van alle nieuwe inschrijvingen in België dus aan dat tempo lijkt die 30 procent voor ons land alvast meer dan haalbaar… Al hebben de meeste plaatsen hier, de laatste keer we het nakeken, wel stroom.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Maarten 13:11
afbeelding van Maarten

De visie lijkt mij logisch, want Toyota's markt is ook groter dan Europa. Ik ben zelf voor de plugin hybrides (op voorwaarde dat je zoveel mogelijk op de batterij rij). Voor mij persoonlijk is dit het beste van 2 werelden, ook al is er veel voor te zeggen dat je dan geen efficiënt ICE of EV hebt. Ik zie de publieke laadinfrastructuur niet snel genoeg aangroeien, vooral in stedelijke omgeving zal het een uitdaging zijn. De technologische ontwikkelingen van batterijen zijn interessant, maar niet zalig makend, want de laadinfrastructuur moet ook de stroom kunnen aanleveren.

this 08:43
afbeelding van this

Maar wat zal het dan wel worden? Want waterstof is overduidelijk (toch als je de wetenschap volgt) geen goede oplossing. Dus naast EV, wat is er dan nog?
Ecologische brandstof is ook gebakken lucht, want dit gaat ten koste van landbouw voor voedsel en de natuur.

Blijven diesel/benzine gebruiken lijkt me dan nog de beste oplossing voor degenen die echt niet elektrisch kunnen rijden. Maar dat zal maar een serieuze minderheid zijn uiteindelijk.

Johan De Bruycker 08:44
afbeelding van Johan De Bruycker

Ik sluit me helemaal aan bij Maarten, ik zie ook de laadinfrastructuur niet snel genoeg in orde komen en bovendien mag dan niet iedereen met enorme vermogens willen gaan laden. Allemaal heel leuk hoor snelladen aan +100 kWh maar het net heeft zijn grenzen, bovendien kost een aansluiting met veel vermogen u een fortuin zo u ze nog zal krijgen in de toekomst.
Doe mij ook maar een Plug-in met 50 / 60 km rijbereik.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws