Autonieuws

België aanvaardt buitenlandse keuring

Goed nieuws voor wie een wagen wil invoeren uit het buitenland: wie een wagen uit een andere Europese lidstaat wil inschrijven in België heeft daar geen gelijkvormigheidsattest meer voor nodig.

Ook de keuring van een ingevoerd voertuig beperkt zich tot een visuele keuring, op voorwaarde dat het voertuig beschikt over een keuringsbewijs uit een andere lidstaat dat minder dan twee maanden oud is. België ziet zich genoodzaakt deze regel in te voeren na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, ook het KB werd aangepast, de aanpassing geldt vanaf 30 september 2013.

gekibbel op hoog niveau

Alle tweedehandsvoertuigen moesten in België tot dusver een technische controle ondergaan, ongeacht de geldigheidsduur van het keuringsbewijs en het feit of ze eerder in eigen land of in België ingeschreven waren. Die extra controle, die sinds juni 2011 beperkt was tot een remtest, droeg volgens de overheid bij tot de verkeersveiligheid, de consumentenbescherming (door de inperking van de kilometerfraude) en de milieubescherming. De Europese Commissie was het echter niet eens met deze praktijk en sleepte ons land voor het Europees Hof. Ze vond dat België de Europese regels overtrad door een bijkomende controle te eisen. Het Hof gaf de Commissie volmondig gelijk. Dat België bovendien eiste dat voor tweedehandswagens uit andere EU-landen het zogenaamde Europese certificaat van overeenstemming - het vroegere gelijkvormigheidsattest - werd voorgelegd, was eveneens tegen de Europese regels.

De wijziging vind je ook op Wegcode.be terug.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen