Autonieuws: Varia

Maandagse miserie: de Quantum Motorsport die niet was

Maandagse motorsport miserie, of hoe enkele slechte beslissingen en ongelukkige omstandigheden meer dan ooit nare gevolgen kunnen hebben. De tweede in onze reeks gaat over veel geld, of beter gezegd, over veel geld dat er niet was.

Het vorig Formule 1 seizoen werd niet alleen gedomineerd door Vettel, maar ook door de geldproblemen van verschillende teams waaronder het bekende Lotus. Zij konden onder andere hun sterpiloot Kimi Räikkönen niet betalen, en dat haalde nogal wat krantenkoppen. Gelukkig voor hun was er Quantum Motorsport, een joint-venture tussen de bedrijven Crescent en Al-Mahal die een grote investering in Lotus beloofde.

Mansoor is de naam, Mansoor Ijaz

Aan het hoofd van het befaamde Quantum Motorsports stond Mansoor Ijaz, geboren in Florida met Pakistaanse ouders, zijn vader was zelfs een professor theoretische fysica aan het bekende Virginia Tech. Mansoor beloofde een hele reeks van investeerders die maar liefst 35 procent aandeel zouden nemen in Lotus F1. De oudste Ijaz-zoon hield zich echter niet bezig met theoretische fysica zoals zijn vader maar met koude, harde oplichting. Zijn handelsmerk was verschillende bedrijven opzetten die dan zware leningen zouden aangaan onder andere voor prestigieuze bouwprojecten in Las Vegas. Steeds kon hij verschillende banken om zijn vinger winden met beloftes van rijke investeerders zoals de koninklijke familie van Brunei maar steeds opnieuw verdween hij met het geld achter zijn lege bedrijfjes die niets meer dan een front waren. Hij is zelfs al veroordeeld om maar liefst 1,4 miljoen dollar terug te betalen aan de bank van San Marino.

Diezelfde koninklijke familie van Brunei - met aan het hoofd Sultan Hassanal Bolkiah - werd door Mansoor Ijaz ook gebruikt om Lotus F1 te overtuigen. Mansoor Ijaz is zo goed geworden in het liegen dat hij zijn leugens zelf al begint te geloven. Zo was hij - naar zijn zeggen - de onderhandelaar voor geheime boodschappen tussen de Pakistaanse en Amerikaanse regeringen.

Zijn grote doorbraak kwam er in de maanden na de terroristische aanslagen van 11 september. Toen verkondigde hij aan elk luisterend oor dat hij midden jaren '90 een deal had voorgesteld om Osama bin Laden uit te leveren aan de Verenigde Staten maar dat de Clinton-regering daar niet op in wou gaan. Oren genoeg voor zo'n uitleg, zeker bij de conservatieve televisiezender Fox News waar hij dan ook niet veel later een job aangeboden kreeg als analyst. Met Fox News en verschillende rechtse radiozenders als zijn spreekbuis verkondigde hij verhaal na verhaal die steeds opnieuw als onwaar zouden werden bewezen.

Het geld dat er niet kwam

Geld maakt blind, zelfs bij grote Formule 1 teams zoals Lotus F1. Zij zagen geen graten in Mansoor's verhaal en wilden dan ook in zee gaan met de Amerikaanse Pakistaan, voor enkele miljoenen euro's. Met zo'n bedrag zouden ze ineens van hun geldzorgen af zijn en zouden ze Kimi Räikkönen al zijn achterstallig loon kunnen betalen. Klinkt schitterend, niet?

Tot ieders grote verbazing kwam dat geld er echter niet. Keer op keer hing Mansoor een ander verhaaltje op waaruit we moesten afleiden dat het geld onderweg was van verschillende Zwitserse banken. Noodgedwongen moest Lotus dus Pastor Maldonado - beter gekend als Maldozer - tekenen die het wel-bestaande geld van Petróleos de Venezuela, S.A (PDVSA) met zich meebracht terwijl ze liever voor de sterkere Duitser Nico Hülkenberg hadden gekozen, met alle desastreuze gevolgen vandien. Volgens sommigen is dat geld van Mansoor Ijaz trouwens nog steeds onderweg van Zwitserland.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen