Hoewel zijn voorganger (E60) na vijf jaar bewees dat zijn design aansloeg, breekt BMW opnieuw met de designlijn. De oorzaak hiervoor vinden is niet moeilijk. Bangle werd aan de kant gezet en het is nu Adrian van Hooydonk die met de scepter zwaait. Eerste verschil tussen beide is de groeischeut die het model kreeg. Hij deelt het platform met de 7-reeks en de wielbasis werd daardoor alweer acht centimeter langer. Daarmee is hij groter, oogt hij nog statiger en straalt hij nog meer présence uit. Die présence laat zich ook blijken in de body. De gloednieuwe motorkap herkennen we deels vanuit de 3-reeks. Daar waar de E60 een platte motorkap kende, geniet de F10-variant van enkele gespierde bulten op de kap.
De koplampen verloren hun lang doorlopende wenkbrauwen. Ze kozen bij BMW voor kleinere en agressievere koplampen die we eerder zagen op de 5 Gran Turismo. Verder is ook de snuit opnieuw zeer spits. Spek naar de bek voor sommigen, anderen vinden het maar niets en maken maar al te graag de vergelijking met de 7-reeks. Wij vinden de snuit van de vijf een stuk knapper dan die van haar broertjes en zusjes.
Verder lazen we in talloze reacties op de bekendmaking van de F10 dat hij een pak braver geworden is. Grootste reden daartoe zijn de nieuwe lichtunits. Het moet gezegd worden dat de vorige 5-reeks echt wel een uniek paar koplampen heeft. De Bangle-lichten waren nooit gezien en waren bij deze ook zeer herkenbaar en typerend. De nieuwe koplampen op de F10 daarentegen zijn opnieuw iets kleiner en krijgen uiteraard de LED-verlichting mee. Bij het pinken zie je de LEDjes mooi zitten. Bij de standaardverlichting schijnen ze vanuit de rechterbovenhoek naar binnen toe, waardoor de lichtgloed een egaal geheel vormt. Geen doorsnee kerstverlichting dus. Die zijn we misschien al wat beu gezien. Daarnaast zijn ook de donkere lijnen in de achterlichten knap vormgegeven. Ze zorgen voor reliëf en vooral klasse.
Binnenin laat de BMW zich kenmerken door een uitermate solide indruk. Het lijkt alsof het dashboard uit één stuk gehouwen is. De styling was reeds gekend van de 7-reeks en de 5-reeks GT, wat niet wil zeggen dat we hier oude brol krijgen voorgeschoteld. De ergonomie is van topniveau, alle bedieningselementen kunnen vlot bediend worden. Het oogt echter allemaal bombastisch. De knoppen worden in de breedte uitgespeeld en hierdoor oogt het dashboard breed. Het gevolg is wel een zeer proper en net overzicht. Ook in deze F10 vraagt de bediening van de knoppen enige gewenning, maar lang duren zal dat zeker niet.
Een dikke proficiat dus voor de designers. Op de middentunnel vinden we zoals gewoonlijk de iDrive-bediening terug die, sinds zijn vernieuwing, beter lijkt te werken dan ooit. De invoering van de snelkeuze toetsen is een zeer goed idee geweest. Ook hier uit het iDrive-systeem zich in een ongelooflijk knap scherm. De bediening is makkelijk en de laadtijden zijn zeer kort. Het in- en uitzoomen van de GPS bijvoorbeeld is de snelste die we ooit voor onze neus kregen. Ook het instellen van bijvoorbeeld GSM of iPod zijn uitermate voor de hand liggend. Verder zit je vooraan prinsheerlijk in de nieuwe 5-reeks. Dat is deels te danken aan de optionele comfortstoelen, maar we veronderstellen dat het gewone standaardmeubliair ook meer dan voldoende comfortabel zal zijn. Voordeel van de comfortstoelen is echter merkbaar. Ze zijn in de vreemdste vormen te verstellen en bieden een schitterende steun. Mochten ze er een salon van verkopen, ze zouden alvast hun eerste klanten hebben.
Achteraan heb je dankzij de acht centimeter langere wielbasis nu een tikkeltje meer plaats dan in de vorige 5-reeks waardoor hij wat dat betreft een beetje in het vaarwater van de grotere en duurdere 7-reeks dreigt te komen. Die extra lengte uit zich vreemd genoeg niet meteen in een grotere beenruimte achteraan. Slechts 1.3 centimeter van de eerder genoemde 8 centimeter werden gereserveerd voor wat extra beenruimte achterin. Op zich vonden wij de beenruimte achteraan voldoende, maar zeker niet verbluffend. De dikke comfortstoelen zitten daar zeker voor iets tussen. De koffer daarentegen is met zijn 520 liter wel voldoende groot. Vergelijken we dat met de E-klasse (540 liter) en de A6 (546) liter, dan is hij niet de beste in de klas. Wij waren echter onder de indruk van de diepte van de koffer en stellen ons de vraag of die 20 extra liter een struikelblok kan zijn.
Verder vinden we op die middenconsole ook de knop terug om de setting van het onderstel aan te passen. Er is de keuze tussen comfort, normal, sport en sport + . Tussen Comfort en Normal moet je de verschillen niet gaan zoeken. Op papier zal er wel iets veranderen, wij voelden het verschil echt niet. Het verschil tussen de Sport- en Sport+stand is het uitschakelen van het ESP bij die laatste. Het enige voelbare verschil vinden we tussen de twee uitersten. De Comfort- en de Sport +stand.
Daar waar je in de comfortstand de vele snelwegen met plezier verslindt, zal je in de Sport +stand liever het leukere bochtenwerk opzoeken. Hij stuurt iets directer hoewel hij vergeleken met de vorige 5-reeks iets minder direct aanvoelt. De verandering van hydraulische naar elektronische sturing is daar ongetwijfeld de oorzaak van, zeker met een zwaargewicht van 1.720 kilogram . Het algemene comfort op de baan is echt relaxed vertoeven. Al moet gezegd zijn dat de run-flats met 19 inchers er af en toe wel eens wat schokjes doorlaten. Zeker expresswegen met de nodige dwarsrichels laten hun sporen na. Reden te meer dus om die comfortzetels te kiezen. Want geef toe, de 19 inchers kan je maar beter niet laten vallen, die heeft deze 5-reeks echt wel nodig voor de looks.
De zachte, maar toch stevige, comfortstoelen tonen ook hun nut bij optrekmanoevres. Beroer je de rechterpedaal, dan word je namelijk stevig naar achter gedrukt. Verder verloopt het optrekken zeer lineair en voel je weinig of niets van de werking van de automatische acht-traps-versnellingsbak. De 3 liter diesel met 245 pk en 540 Nm koppel is dus echt wel ruimschoots voldoende. Je moet al een Porsche gewoon zijn om hier geen fun aan te beleven. Een sprintje naar 100 km/u in 6,3 seconden is daar misschien het correcte bewijs van. Aan de lichten heb je nooit moeite en komt hij vlotjes uit de startblokken. Hij is snel met reageren en een tikkeltje agressief, zonder eigenzinnig of arrogant te zijn. De door ons geteste 530d is naar ons aanvoelen, motorisch gezien, een topper voor de snelwegen. Op die snelwegen zou hij een verbruik van amper 5.2 liter per 100 km moeten halen. In de stadskern zou dat verbruik op papier 7.7 liter bedragen. Ons model dat met haar geringe kilometers aan nog wat rodage toe was, klokte na 3.500 kilometer op een gemiddelde van 8.1 liter af.
De 5-reeks is echter nog steeds een prijzige wagen. Daarvoor geniet hij van veel comfort, luxe en sportiviteit. Allemaal enorm knap en soldide, maar je betaalt er uiteraard een prijs voor. Standaard staat er op onze 530d aankoopfactuur een prijs van 51.796 euro. Ga je voor enkele leuke opties, ben je uiteraard al enkele duizenden euro’s lichter in de portemonnee. Ons exemplaar was echt fully loaded. Veel leuke opties zoals: head-up display, zetelverwarming en verkoeling, open dak, lane departure warning, active cruise control, blind spot indicator, achteruitrijcamera en noem maar op. Maar ook enkele zeer dure en overbodige opties: zoals nightvision, zijcamera' voor, elektrisch zonnescherm achteraan. Ons exemplaar was goed voor 40.000 euro aan opties. Daarmee komt de prijs op 90.605 euro.
Tot op vandaag ben ik nog steeds serieus onder de indruk van de nieuwe vijfreeks. Generatie op generatie slaagt BMW er in de hoogste verwachtingen in te lossen. Ook deze F10 slaagt er met glans in. Hoewel de beenruimte achterin niet evenredig toenam met de groeien van de wielbasis, weet deze Fünfer sportiviteit en comfort als de beste te mixen.
BMW 530d
Motor: zes-in-lijn 3.0 liter diesel , 4 kleppen, Pk: 245 pk, Vermogen: 180 kW, Koppel: 540 Nm, Overbrenging: 8-traps automaat, Aandrijving: achterwielen, Leeggewicht: 1.720 kg, Topsnelheid: 250 km/h, Sprint van 0 tot 100 km/h: 6.3 sec, Gemiddeld testverbruik: 6,2 L/100km, Prijs standaardmodel: 51.796 euro, Prijs getest model: 90.605 euro
Plus puntjes:
+ Kwaliteit
+ Dieselblok
Min puntjes:
- Elektrische besturing
- Beenruimte achterin moet beter kunnen
Tekst: Pieter Aertgeerts
Foto's: Glenn Nuijens
Video: Christophe Builliet
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen